Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Vízszerelés Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Cikkek

2014.12.27
Acél, réz és műanyag csövek

A vízszerelés kivitelezése előtt felvetődik a kérdés, milyen csöveket használjunk; részesítsük előnyben a jól ismert acél csöveket, válasszuk inkább a népszerű vörösréz vezetékeket vagy pedig döntsünk a műanyag csövek mellett?

Az acél vízvezetékcsövek egyre inkább kiszorulnak a piacról. Noha évtizedeken keresztül kiválóan alkalmazhatónak gondoltuk, mára bebizonyosodott, hogy ivóvíz ellátásra nem jelentenek tökéletes megoldás. Ellenben ma is érvényes, hogy más célra (például locsolásra, kerti csap kiállásnak) tökéletesen alkalmasak.

A vízszerelő körökben a horgonyzott acélcsöveket a rézcsövek váltották. Itt két különböző meg típust kell megkülönböztetnünk: lágy és a félkemény kemény rézcsöveket. A két típus közötti különbség természetesen a lágyságuk; ez abban mutatkozik meg, hogy a lágy csöveket tekercsben árulják, míg a félkeményeket rúdban.

A rézcsövek felhasználása számos területen jelentőséggel bír. Nem csak a vízszerelő szakemberek nyúlnak hozzá szívesen, hanem a gáz- és fűtésszerelők is. Érvényes ez a lágy és a kemény rézcsövekre is. A közös méret  tartomány nagyjából 15-28 mm átmérő között van, természetesen létetik nagyobb átmérővel is, de vízszerelő ezeket a méreteket használja a leg gyakrabban . Mindkét típus hosszú élettartamot garantál; a légy csövek akár 60-70 évig szolgálhatnak, a kemények pedig ennél is tovább.

A lágy rézcsövekről el kell még mondani, hogy gyárilag előszigeteléssel látják el őket, ami tulajdonképpen egy speciális műanyag réteg. Ennek köszönhetően az energiavesztés minimalizálható.

A műanyag csövek több különböző típusát alkalmazzák a vízszerelésben. A KPE cső alkalmas ivóvízellátásra, ily módon kerdben földárokban alkalmazható. A jól ismert PVC csöveket pedig szennyvízelvezetésre használjuk. Mindkét típus ellenáll a korróziónak, jól kezelhető, könnyű.

Vízszerelő szakmában a rézcső mellett a legsikeresebb műanyag vezeték belső használatra mégis az úgynevezett többrétegű (vagy ötrétegű) cső; neve nem véletlen, ugyanis egymásra préselt polietilén, kötőanyag, alumínium és újbóli kötőanyag, polietilén rétegekből épül fel. Nem csak jó áron beszerezhető, könnyen kezelhető és időtálló, de még a terhelést is jól bírja. Ezen tulajdonságainak köszönhetően mára az egyik legelterjedtebb megoldássá lépett elő a vízvezeték szerelésben.

Honlap készítés