Cikkek

2016.02.05
Az olcsónak vélt csaptelep néha többe kerülhet...

A lakásban felmerülő vis maior helyzetek mindig a legrosszabbkor történnek, amikor a család költségvetése egyébként is megterhelt. Ilyenkor hajlamosak vagyunk az olcsóbb megoldásokat keresni, hogy gyorsan és egyszerűen elhárítsuk a problémát, és később majd veszünk mindenből jobb minőségűt, gondoljuk. Aztán persze ez elmarad, és mindig bebizonyosodik, hogy olcsó húsnak, híg a leve…
Ne halogassuk és bízzuk vízszerelő szakemberre!

A vízzel kapcsolatos berendezéseknek, vízvezetékeknek is van egy átlagos elhasználódási idejük, ami azt jelenti, hogy nem örök életűek. Van, amelyik 20 évet is kibír, ám legtöbbje ennél rövidebb idő alatt használódik el. Mivel a csövekben víz folyik, ezek könnyen korrodálódhatnak, rozsdásodhatnak, ami kilyukadásukhoz vezet. Ezért jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a vizes berendezések cseréje körülbelül 10-15 évente esedékessé válhat, tervezzük azt be a család költségvetésébe!

A csaptelepek manapság még gyakrabban elromlanak. A leggyakoribb problémájuk, hogy már nem zárnak tökéletesen, emiatt csöpögni, szivárogni kezd a víz, ami  súlyos ezresekkel terhelheti meg a pénztárcánkat. Sokszor elegendő csupán javításokat végezni, amit egy jó vízszerelő szakember pillanatok alatt elvégez, és még sokba sem kerül. Sajnos, az is előfordulhat, hogy a csaptelep már nem javítható, nem újítható fel, ilyenkor elkerülhetetlenné válik a cseréje.

Kád-, mosdó-, mosogató-csaptelep vásárlása esetén célszerű vízszerelő szaktanácsát kérni és olyan csapot választani, amihez legalább 5 éves szakszervizes garancia tartozik. Ma már úton-útfélen árulnak csaptelepeket, nemcsak szakboltokban, sokszor sokkal alacsonyabb áron, mint egy-egy márkás, garanciával rendelkező változatot. A kedvező áron árult csaptelepeknél előfordulhat, hogy kevésbé jó minőségűek, emiatt lehet, hogy rövidebb ideig is működnek, akár hamarabb elromolhatnak. A tartósabb, garanciával rendelkező csaptelep vásárlása azért éri meg jobban hosszú távon, mert kevesebbszer kellhet őket lecserélni, így mind az új csaptelepen, mind a szereléséhez szükséges vízvezeték-szerelő kihívásán és munkadíján is spórolhatunk.

Az olcsóbb csaptelepeknél előfordulható rövid élettartama csak az egyik negatívum, ami felmerülhet velük kapcsolatban. A rosszabb eset az, ha el is törnek és vízszivárgást, -folyást okoznak, ami tovább növelheti a felújítási és csere költségeket. Ha ilyen esettel találjuk szemben magunkat, és azt tapasztaljuk, hogy szivárog a csaptelep, a WC tartály, vagy egy ponton vizesedik a fal (ami szintén csőtörésre utaló jel), akkor a lehető leggyorsabban zárjuk el a lakás fő vízelzáróját és hívjunk vízvezeték-szerelőt! Ilyenkor minden perc számít, ugyanis nem mindegy, hogy mekkora másodlagos károkat okozhat a lakásban kifolyó víz. A leggyakrabban előforduló esetekben szükség lehet a fürdőszoba vagy a konyha csempéjének megbontására, a fal vésésére, a csövek kicserélésére, vakolásra, majd újraburkolásra. Nem mindegy azonban, hogy ez mekkora falfelületen következik be, és főleg, hogy mennyire időben érzékeljük a problémát.

Az időben felismert vízszivárgással súlyos ezreseket takaríthatunk meg, és a probléma gyorsan elhárítható. Ahhoz, hogy ez így történjen, azonnal hívjon vízszereléssel foglalkozó szakembert, aki segít Önnek, hogy minél gyorsabban és szakszerűbben megszabaduljon a vízszivárgás problémájától!

Honlap készítés