Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.02.25 14:00

Vízóra csere

Van néhány szabály a vízóra cserével kapcsolatban, amit sokan nem tudnak. Lehet, hogy a büntetés előtti utolsó pillanatban vagyunk, és azonnal lépnünk kell? Ez azért elég ok a tájékozódásra. Mindenkinek saját érdeke, hogy naprakész legyen a vízórával, annak cseréjével, hitelesítésével kapcsolatos törvények és szabályok kérdésében. Íme egy alapos összefoglalás a vízórák cseréjével kapcsolatban.

VÍZÓRA CSERÉVEL NEM FOGLALKOZOM!!!

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Vízóra cseréje hány évente szükséges?

 

A mérésügyi hatóság által hitelesített fogyasztásmérők cseréjéről, időszakos hitelesítéséről a mérőeszköz tulajdonosa köteles gondoskodni. Az erről szóló törvény szerint a vízórákat a mérőeszköz tulajdonosának 8 évente cserélnie, illetve hitelesítenie kell.

Miért van szükség vízóra cserére?

A Magyar Víziközmű Szövetség és tagszervezetei, melyek az országban tevékenykedő víziközmű-szolgáltatók, évek óta folyamatosan vizsgálják a mérőpontosság-változást a vízóráknál. A vizsgálatok eredménye szerint a jelenleg forgalomban lévő vízmérők pontosan ennyi idő, azaz nyolc év elteltével veszítenek a pontosságukból. Ezt a különböző lerakódások, valamint a vízkövesedés, illetve a vízórák használatából eredő kopásokból adódik. Igaz, léteznek már korszerűbb vízórák is, amelyek hosszabb ideig őrzik meg a mérési pontosságot. De fontos tudni, hogy ezek mérőfajták egyelőre jóval drágábbak annál, mintsem, hogy ezeket megérje tömegesen felhasználni, és a használatukkal kapcsolatban még nem rendelkezünk elegendő információval, magyarul még nincsenek elég ideje tesztelve ezek a vízmérők. Így tehát jelenleg lakossági szinten a vízórák 8 évenkénti cseréjével járó használata a legbiztonságosabb és legtakarékosabb megoldás.

Fontos megjegyezni, hogy a vízmérőkön mért fogyasztás a vízdíj mellett a csatornahasználati díjat és a vízmelegítésre felhasznált energiát is méri, tehát ezek számlázása is a hitelesített vízórák segítségével történik, melyeknek pontosnak kell lenniük.

A vízóra cserére az esedékességtől számító egy éven belül van lehetőségünk, haladékunk.

Vízóra cseréje jogszabály

A mérőeszközök hitelességi idejét az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény mondta ki. Ez az egyik, a kérdésben irányadó törvény, mely mérőeszköz lévén a vízórákra is vonatkozik. A vízórák alapján történő számlázás menetét, ezzel kapcsolatban a vízórák tulajdonosának kérdését az 58/2013. (II. 27.) kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet azt állítja, hogy kizárólag hiteles mérőeszköz alapján lehet kiszámlázni a vízfogyasztást.

 

Ez a törvény a vízóra fogalmát, és az azért felelős tulajdonos kilétét is meghatározza. Méghozzá úgy, hogy különbséget tesz bekötési vízóra és mellékvízmérő között. A bekötési vízmérő az a vízóra, amely a felhasználási hely ivóvíz használatának mérésére szolgál. Ez a területi vízművek tulajdona. A törvény azonban meghatározza a mellékvízmérőt is, ez a vízóra a bekötési vízmérő után kerül beépítésre. Az elkülönített ivóvízhasználat mérésére szolgáló mérő, a mellékvízmérő. Ennek a tulajdonosa a lakás tulajdonosa, vagy megegyezés szerint a fogyasztó. Ez a vízmérő a lakásban található.

Az ingatlanon belüli mellékvízmérők hitelesítéséről és cseréjéről az elkülönített vízhasználó a saját költségén köteles gondoskodni.

A vízóra csere folyamata

A fogyasztónak, tulajdonosnak a vízóra cserével kapcsolatban csak is adminisztratív lépéseket kell tenni, meg kell rendelnie annak folyamatát, és azon kívül, hogy biztosítja a helyszínt a cserét végző szakember számára, csak az ügyviteli eljárással kell foglalkoznia, esetenként azzal is csak részben. A mellékvízmérők tulajdonosának az a legfontosabb feladata, hogy a tartsa szemmel a vízórák állapotát, hiszen meghibásodás esetén lépni kell. Illetve a hitelesítéstől tekintett 8. év tárgyévében cseréltesse le a vízóráját, megbízható, az illetékes vízművek által szerződtetett szakemberrel. Ennek a menete a következő.

 

  1. Először, amint értesül arról, hogy lejárt a vízórája hitelessége, keresnie kell egy szakembert. A vízóracserét általában akár személyesen is, de ügyfélszolgálaton keresztül is kérheti a választott cégtől, szakembertől. Akár telefonon, akár online is megrendelhető ez a szolgáltatás.

  2. A munka megrendeléséhez meg kell adnunk a fogyasztó nevét, az ingatlan pontos címét, és a cserélni kívánt mellékmérők darabszámát, és azoknak sorszámait. A fogyasztó telefonos elérhetőségét. Az elzárók állapota is fontos, illetve, hogy a fogyasztókon van-e krómozott előlap.

  3. A vízóra csere dokumentációja nem túl bonyolult, legalábbis a fogyasztót érintő részről bátran állíthatjuk ezt. Ugyanis a mellékvízmérő cseréhez tartozik egy cserenyomtatvány, melyet három példányban ki kell kitöltenie saját adataival és alá kell írnia. Társasházak esetében a közös képviselővel is alá kell íratni a dokumentumokat. A leegyeztetett időpontban egyértelmű, hogy biztosítani kell a kiérkező szakember számára a vízóracsere helyszínére történő bejutást, ezzel együtt a mellékvízmérők hozzáférhetőségét.

  4. A helyszínre kiérkező szakember kicseréli a vízórákat. Fontos, hogy az új mérőt úgy kell elhelyezni, hogy annak leolvashatósága biztosított legyen. Szabály, hogy az épületen belül lévő mellékvízmérőt legalább a padló vonala felett 30 centiméter magasan építsék be. Illetve vízszintes beépítés esetén a 130 centimétert, függőleges beépítés esetén a 150 centimétert nem haladhatja meg a számlap magassága. A megfelelő jogokkal rendelkező szakember egy plombát helyez el a beépített vízórán.

  5. Miután ezzel megvagyunk, már csak egy kis adminisztráció következik. A vízóracsere adatainak feltüntetése, illetve a fogyasztó aláírásával ellátott nyomtatványra lesz szükség, mert a cserét követően írásban rögzíteni kell néhány dolgot. Ezek a fogyasztásmérő cseréjének az oka, tehát sérülés, meghibásodás, vagy az érvényességi idő lejárata. A csere dátumát is rögzíteni kell, illetve a lecserélt és az új fogyasztásmérő, vagy fogyasztásmérők adatait. Ezek az adatok a típus, a gyári szám, az átmérő, a kalibrálás dátumát, illetve a mérőállás állapotát is fel kell tüntetni a dokumentumon. Ezek mellett az adatok mellett az összes fogyasztó, a lecserélt vízórák és az újonnan felhelyezett vízórák azonosítóját is dokumentálni kell, illetve a távleolvasás érdekében fontos, hogy rögzítve legyen a fogyasztásmérőhöz telepített eszköz azonosítója is. Ezek után már csak a felhasználó aláírására lesz szükség. Illetve a területi vízművek részéről is szükség lesz aláírásra.

  6. A nyomtatvány két példányát le kell adnunk a területi vízműveknek, de az is előfordul, hogy a vízóracserét elvégző szolgáltató ezt megteszi helyettünk

 

Vízóra csere

 

A vízóra csere ára

A vízórák cseréjének az ára a különböző vállalkozók esetében eltérhet. Persze nem jellemző nagy különbség. Az árat meghatározza, hogy melyik országrészben élünk, milyenek a szolgáltatások árai, emellett kisebb különbségek inkább a vállalkozók által kialakított csomagokban vannak. Az árra persze a legerősebben az hat ki, hogy mennyi mellékvízórát cserélünk, és ez a tényező szokott okot adni arra, hogy csomagárakat alakítsanak ki a különböző szakemberek. Általában egy mellékvízóra nettó 7-8000 forint szokott lenni, és a plombálási tevékenység egyszeri 5000 forint körüli összegbe szokott kerülni.

 

Szárazon futó 13/110mm-es mérő és a 20/130mm-es mérő között általában nettó ezer forint különbség jellemzi a munkadíjakat. Egy darab 13/110 milliméteres, szárazon futó vízóra cseréje hitelesítéssel és plombálással együtt Budapesten és környékén van, ahol például bruttó 9000 ft, de előfordul, hogy 13 000 ft-ot, vagy épp bruttó 17000 ft-ot kérnek el a szolgáltatásért. Három darab vízóra cseréje esetében ezek az összegek például bruttó 22 000, 24 000 és 33000 forintba kerülnek, míg például öt vízóra cseréje 33000, 41 000 és akár 55000 forintba is kerülhet. De a vízórák mennyisége kapcsán kikalkulált csomagárak különbözhetnek, van olyan, a szolgáltatóval kapcsolatban álló cég, ahol arányaiban sokkal alacsonyabb árat kérnek el, ha több vízórát cserélünk és hitelesítünk, de előfordul olyan vállalkozó, akihez akkor éri meg fordulni, ha csak egy mellékvízórát szeretnénk lecserélni.

  

Léteznek olyan csoportos kedvezmények, amelyek társasházak vízóracseréjére vannak kiszabva. Ilyen esetekben érdemes a lakóknak összefogniuk. Például gyakori, hogy Pesten és környékén például 11 lakástól 5% kedvezmény jár, 25-50 közötti lakás esetében 10% kedvezmény, 50 lakás fölött 12%, 100 lakás felett pedig 15, vagy akár 20% kedvezményhez is hozzájuthatunk.

Kinek kell végeznie a vízóra cserét?

A területi vízművek általában a térségüket érintő vízórák cseréjéhez és méréséhez a köreztükben dolgozó vállalkozókkal egy, tulajdonképpeni vállalkozói rendszert hoztak létre. Az érintett vállalkozásokat szigorú kritériumok alapján választják ki. A minősített vállalkozók általában az adott vízművek teljes szolgáltatási területén vállalják a mellékvízmérők cseréjét. Ők a kivitelezést követően a mellékvízmérők műszakilag helyes beszerelésének elvégzése mellett az ezt igazoló biztonsági záróelem felszerelését is elvégzik, valamint a dokumentumokat is leadják.

Azt is megtehetjük, hogy az adott területi vízműveket keressük fel, és az ő szakemberük egy kiszállás alkalmával elvégezi a záróelem levételét, a mérőcserét, az üzembe helyezést és a szükséges adminisztrációt is. De a vízóra cseréjét az általunk választott kivitelező is elvégezheti, azonban akkor mind a hitelesítéssel, mind az adminisztrációval külön kell foglalkoznia a fogyasztónak.

 

Fontos tehát, hogy a vízórák cseréjét nem minden vízvezeték szerelő végzettségű szakember vállalja el.

Ha vízóra cserében nem is, de minden más vízvezeték szereléssel és duguláselhárítással kapcsolatos kérdésben rendelkezésre állok.

Honlap készítés