Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.02.28 11:23

Rézcső vagy ötrétegű cső? Milyet használjunk az acélcsövek helyett?

A vízszerelés kivitelezése előtt felvetődik a kérdés, milyen csöveket használjunk; részesítsük előnyben a jól ismert acél csöveket, válasszuk inkább a népszerű vörösréz vezetékeket vagy pedig döntsünk a műanyag csövek mellett?

NEM BOLDOGUL A CSÖVEKKEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Az acél vízvezetékcsövek egyre inkább kiszorulnak a piacról. Noha évtizedeken keresztül kiválóan alkalmazhatónak gondoltuk, mára bebizonyosodott, hogy ivóvíz ellátásra nem jelentenek tökéletes megoldás. Ellenben ma is érvényes, hogy más célra (például locsolásra, kerti csap kiállásnak) tökéletesen alkalmasak.

 

Vízvezeték szerelés rézcsővel

A vízszerelő körökben a horgonyzott acélcsöveket a rézcsövek váltották. Itt két különböző meg típust kell megkülönböztetnünk: lágy és a félkemény kemény rézcsöveket. A két típus közötti különbség természetesen a lágyságuk; ez abban mutatkozik meg, hogy a lágy csöveket tekercsben árulják, míg a félkeményeket rúdban.

A rézcsövek felhasználása számos területen jelentőséggel bír. Nem csak a vízszerelő szakemberek nyúlnak hozzá szívesen, hanem a gáz- és fűtésszerelők is. Érvényes ez a lágy és a kemény rézcsövekre is. A közös méret tartomány nagyjából 15-28 mm átmérő között van, természetesen létezik nagyobb átmérővel is, de vízszerelő ezeket a méreteket használja a leggyakrabban. Mindkét típus hosszú élettartamot garantál; a légy csövek akár 60-70 évig szolgálhatnak, a kemények pedig ennél is tovább.

A lágy rézcsövekről el kell még mondani, hogy gyárilag előszigeteléssel látják el őket, ami tulajdonképpen egy speciális műanyag réteg. Ennek köszönhetően az energiavesztés minimalizálható.

Vízvezeték szerelés műanyag csővel

A műanyag csövek több különböző típusát alkalmazzák a vízszerelésben. A KPE cső alkalmas ivóvízellátásra, ily módon kertben földárokban alkalmazható. A jól ismert PVC csöveket pedig szennyvízelvezetésre használjuk. Mindkét típus ellenáll a korróziónak, jól kezelhető, könnyű.

Vízvezeték szerelés ötrétegű csővel

Vízszerelő szakmában a rézcső mellett a legsikeresebb műanyag vezeték belső használatra mégis az úgynevezett többrétegű (vagy ötrétegű) cső; neve nem véletlen, ugyanis egymásra préselt polietilén, kötőanyag, alumínium és újbóli kötőanyag, polietilén rétegekből épül fel. Nem csak jó áron beszerezhető, könnyen kezelhető és időtálló, de még a terhelést is jól bírja. Ezen tulajdonságainak köszönhetően mára az egyik legelterjedtebb megoldássá lépett elő a vízvezeték szerelésben.

Honlap készítés