Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.11.19 04:56

Csaptelep szerelés

Otthonunk csaptelepei olykor kihívás elé állítanak minket. Alkalmanként egy-egy csöpögő csap, vagy egy kis szivárgó víz okoz számunkra megannyi bosszúságot. Nehéz eldönteni, mikor mi lehet a diagnózis, és hogy szükség van-e a csaptelep cserére? A mosogató csaptelep megadja magát, mi pedig csak vonogatjuk a vállunkat. A fürdőszobában szivárog a víz, és persze abban sem vagyunk biztosak, hogyha lecseréljük kiszolgált csapunkat, akkor vajon milyenre lehet szükségünk? Keverősre, termosztátosra? Vajon sajátkezűleg is ki tudjuk cserélni?

 

NEM BOLDOGUL A CSAPTELEP SZERELÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

A csaptelep szerelés különböző lehetőségei

A csaptelep javítása persze a vízvezeték szerelő feladata. Azonban nem árthat tudni, hogy milyen hibák fordulhatnak elő, és mikor mi lehet a megoldás.

 

Például nagyon csöpögő csaptelepek esetében gyakori, hogy a szigetelésre szánt gumigyűrűvel, azaz a zárótömítéssel van probléma. Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint kicserélni a tömítést. A szabályzókar alatt található csapbetét és a csaptest találkozásánál található ez a kis tömítés. Akár egykaros, akár tekerős csaptelepről van szó, a zárótömítést a szabályzókar és a csapbetét eltávolítása után lesz hozzáférhető. Ez a kis gumi 0,5-0,75 colos.

 

Hogyan szedjük szét a csaptelepet?  A rögzítőcsavart az óramutató járásával ellentétes irányába tekerjük, majd miután meglazult és eltávolítottuk, levesszük a takarókúpot. Alatta találjuk sorban a csaptest többi részét.

 

A csaptelep meghibásodásakor előfordulhat, hogy a csapbetétet kell kicserélni. Ha például a csöpögő csap problémája nem oldódott meg a tömítőgyűrű cseréjével, illetve megbizonyosodtunk arról, hogy a csaptelep nem csőtörés miatt csöpög, akkor a legnagyobb esély arra van, hogy a csapbetét hibásodott meg. Új csapbetét vásárlásakor vigyük magunkkal a csaptelepet a szerelvényboltba, esetleg fotózzuk be, segítsünk beazonosítani azt. A csapbetét cseréje nem annyira bonyolult dolog, azonban szükségességének eldöntését jobb szakemberre, profi vízvezeték szerelőre bízni, mivel még egy csöpögő csap tünete mögött is rejtőzhetnek összetettebb problémák, mint egy gumitömítés lazulás, esetleg a kerámiabetét problémája.

 

Vannak egyszerűbb helyzetek is. Például amikor a vízkő okozza a problémát. A szétszerelt csaptelep vízköves részének megtisztítása után könnyű lesz megállapítani, hogy tényleg ezzel az egyszerű problémával álltunk-e szemben. A vízkő azonban hosszútávon komolyan ronthatja a konyhai csaptelep, vagy bármelyik csapunk élettartamát, ezért a megelőzés, karbantartás fontos lehet. Alkalmanként érdemes leellenőrizni csapunk állapotát.

  

Csaptelep csere

A csaptelep cserétől sem kell megijedni. De akár mi magunk próbálkozunk meg vele, akár vízvezeték szerelőre bízzuk, érdemes tudni, hogy pontosan mi történik ilyenkor.

 

A csaptelep cseréjének első lépése a főcsap elzárása. Ennek biztonsági okai vannak. A vízóra mellett található főcsap elzárása után azonban már hozzáláthatunk az érdemi munkához. A csaptelep csere a régi csaptelep eltávolításával kezdődik. A csaptelepek bekötőszárral csatlakoznak a vízvezetékhálózathoz, ezek a rejtett, pult vagy mosdó alatti részei a csapoknak. Felül pedig a csaptestet láthatjuk. A mosdó vagy mosogató alsó részén található bekötőszárral kell tehát először foglalkoznunk. Itt hajlékony csöveket találunk, egy anyacsavarral, alátéttel és rögzítőlemezzel csatlakoztatva a csap többi részéhez. A hideg és melegvizes csövek pedig a fali vízvezetékekre vannak kötve. Itt ki kell bontanunk a bekötőszárat és a vízvezetékeket.

 

Ha ezzel végeztünk, akkor az új csaptelep bekötőszárát fűzzük be a megfelelő nyílásba, a mosdóban, mosogatóban erre kialakított helyre, majd rögzítjük.

 

Ezután bekötjük a hideg és a melegvizes hajlékony csöveket, ezek 10 mm átmérőjűek, gumiból készültek, és rozsdamentes acélfonat védi őket. Bekötésük egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a hideg és a melegvizet jó helyre kerüljenek.

 

A munkafolyamatból nem maradhat ki az ellenőrzés. Ehhez nyissuk meg a főcsapot, és engedjünk egy kis vizet. Ellenőrizzük le a vízszivárgást. Ha ezzel is megvagyunk, és minden működik, akkor végeztünk a csaptelep cserével.

Honlap készítés