Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.10.15 09:17

Egykaros csaptelep hibái

Sokszor nehéz eldönteni, hogy egykaros vagy tekerős csaptelepet vásároljunk, esetleg egy modernebb infra érzékelős típust. A csaptelepek külső adottságai mellett érdemes a felépítésüket is figyelembe vennünk.

Például milyenek ezek a csaptelepek? Mik az előnyeik? Mik az egykaros csaptelep hibái, és hogyan működik a javításuk?

NEM BOLDOGUL A CSAPTELEP CSERÉJÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Egykaros csaptelep hibái

Az egykaros csaptelepek jellemzői

 

Ezek a csaptelepek abban különböznek a hagyományos tekerős csapoktól, hogy egy kar felhúzásával tudjuk a csapot megnyitni, annak pedig oldalra tolásával lehet szabályozni a víz hőmérsékletét.

Használatuk egyszerűbb, hiszen fél kézzel is megnyithatjuk, és a víz hőmérsékletét is egyetlen könnyed mozdulattal állíthatjuk be. Megjelenésre pedig sokkal modernebb kivitel az egykaros, és formavilágában, stílusában is széles választékkal találkozhatunk. Esztétikus megjelenés jellemzi.

De milyen a belső felépítésük ezeknek a csaptelepeknek? Az egykaros csaptelepek kerámia betéttel működnek, mely két egymáson csúszó kerámia lapocskát jelent, melyek zárt állapotban a víz útjában állnak. Ez a két lapka a tökéletes működés céljából vékonyra van csiszolva, és vízálló speciális zsírral van bevonva.

Fontos jellemzője az egykaros csaptelepeknek, hogy kialakításuknál fogva könnyebben szabályozható velük a víz mennyisége és hőmérséklete, mint a tekerős kivitelezésű csaptelepekkel. Ebből kifolyólag sokkal víztakarékosabbak az egykarú csapok.

 

Az egykaros csaptelep részei

 

Az egykaros csaptelep felépítése sok tekintetben hasonlít a hagyományos csaptelepekére. A csaptest a csap tömbjével egybeöntött kifolyócső. A már említett kerámiabetét itt található. A csaptestet egy rögzítőgyűrű és egy betét tömítésekkel rögzíti a helyére. Maga a kar a csaptelep tetején található, és a kerámiabetétek mozgatását végzi.

 

Az egykaros csaptelep tipikus hibái

 

Az egykaros csaptelepekre másfajta hibák jellemzőek, mint a hagyományos tekerős típusokra, hiszen más technológiájú csaptelepről beszélünk, más elven zárja és keveri a vizet, ezáltal más eleme hibásodik meg, mint a tekerőgombos csaptelepnek.

  

Tipikus hiba tud lenni a csaptelep karjának nyikorgása, akadozása. Ennek az oka a már említett kerámiabetétekhez köthető. A vízálló zsírréteg kikopása után maga a kerámiabetét is kopni kezd. Ezért a megoldás az, hogy a kerámiabetétet bekenjük ezzel a speciális zsiradékkal. Ehhez szét kell szerelnünk a csaptelepet, hiszen hozzá kell férnünk a kerámialapocskákhoz.

 

Azonban vannak esetek, amikor ezek a lapok már annyira elkopnak, hogy csak a csere segíthet megoldani a problémát. Az egykaros csaptelepek egyik legfőbb hibájának tekinthető a kerámiabetét kopásának problémája. Ha nem figyelünk eléggé a jelekre, akkor előfordulhat, hogy nem lépünk időben, és mire a csap szétszerelésére kerül sor, már késő, a kerámialapok zsírozása nem segít, csak a kerámiabetét, azaz kartus cseréjével oldható meg a csap működése.

 

A gyöngyözőbetét (perlátor) vízkövesedése is meghibásodáshoz vezethet, hiszen nehezebben folyik át rajta a víz. Hogyan működik ennek az alkatrésznek a tisztítása?

Maga a gyöngyözőbetét a csapszár végén található, feladata a víz szűrése és szórása. Ahol kemény a víz, ott nyilván gyorsabban vízkövesedik a betét, a szűrő, és persze minden más is. A vízkő eltávolításához ki kell hajtanunk a helyéről a gyöngyözőbetétet. Erre a célra szerelőkulcsot érdemes használnunk. Miután hozzá jutottunk magához a betéthez, a lehető legkímélőbb szerrel és módon érdemes vízkőteleníteni azt, mert a kényes króm felületnek árthatnak a maró vegyületek.

 

A vízvezeték szerelők véleménye eltér abban a kérdésben, hogy ezek a csapok rendkívül érzékenyek lennének a csapvíz minőségére. Sokak szerint a működési zavarok nem a készülék meghibásodása miatt következnek be, hanem a fellépő problémák oka a mozgó alkatrészek ízületének eltömődése. Valójában ma már nagyon jó minőségű egykaros csaptelepek léteznek, melyeknél odafigyeltek a gyártás során erre a problémára. Így kijelenthető, hogy egy igazán jó minőségű csaptelep esetében nem szabad problémát okoznia az üledékesebb vagy keményebb víznek.

 

Összességében a kerámiabetétes egykaros csaptelepeket semmiféleképpen nem tekinthetjük a tekerős, hagyományos csaptelepnél rosszabb kialakításnak. A tipikusnak tekintett hibák közül csak a kerámialapok kopását lehet relevánsnak tekinteni, de ha jó minőségű csapteleppel rendelkezünk, és megfelelően odafigyelünk annak karbantartására, akkor hosszú ideig tudjuk élvezni a csaptelep előnyeit. Fontos, hogy ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelően szét tudjuk szerelni az eszközt, akkor hívjuk vízszerelő szakember segítségét, aki megmutatja nekünk, és tanácsokat ad az eszköz karbantartásával kapcsolatban.

Honlap készítés