Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.07.16 08:00

Mosogató csaptelep cseréje házilag

A mosogatócsaptelepek cseréje nem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Ebből kifolyólag a bátrabbak maguk is hozzákezdhetnek. Nem, nem kell aggódni, nagy eséllyel önállóan be is tudják majd fejezni a munkát. Például ennek a bejegyzésnek a segítségével. Az alábbi leírás segít a vállalkozószelleműeknek a nagy tett végrehajtásában. Azonban, ha valami rendkívülit tapasztalunk, esetleg többedig ellenőrzés után is beazonosíthatatlan, megoldhatatlan szivárgást, vagy bármi mást, inkább ne nyúljunk semmihez, hanem forduljunk szakemberhez.

A mosogatócsaptelepek jellemzői

 

A mosogató csaptelep a legtöbb esetben nem a falsíkon található, hiszen funkciója szerint a mosogató medence felett használjuk. Kialakítása ilyen szempontból a mosdó csaptelepekéhez hasonlít. Azonban megjelenése mégis különbözik attól, hiszen a mosogató csaptelep általában álló csaptelep: magasított, íves kialakítású kifolyócsővel rendelkezik, így könnyítve meg a mosogató medence használatát, ki-be pakolást, mosogatást.

 

A mosogató csaptelepekre is jellemző napjaink széles termékkínálata. Anyaga, kialakítása könnyedén igazodik a modern igényekhez, akár designról, akár funkcióról beszélünk. A mosogató csaptelep lehet egykaros vagy infrás, nyomógombos és tekerős. Lehet antikolt hatású réz, vagy modern, szögletes formájú minimál. Létezik elfordítható kifolyóval, vagy éppen kihúzható zuhanyfejjel ellátott változat is.

 

A mosogató csaptelep cseréje

 

A munka megkezdése előtt ellenőrizzük le az alkatrészeket és a felszereléseket. Külön is vásárolhatunk a bekötőszárhoz bekötőcsövet, zárószelepet. Amint megbizonyosodtunk róla, hogy minden rendelkezésünkre áll, hozzáláthatunk a munkához.

 

Először is zárjuk el a főcsapokat, a biztonság kedvéért.

 

A régi csaptelep eltávolítása

 

Az előkészületek után a régi csaptelep eltávolítására lesz szükségünk. Ehhez meg kell lazítanunk a csaptestet, majd az eltávolításához a bekötőszár rögzítését is. A bekötőszár alul található, két rugalmas vízcső, melyekkel a meleg és a hideg víz csatlakozik a csaptelephez. Egy anyacsavarral kell kilazítanunk a mosogató medence peremén vagy a mosogató szekrényen kialakított lyuknál lévő anyacsavart, hiszen itt van behúzva a bekötőszár. A hideg és melegvizes csöveket pedig értelemszerűen el kell távolítanunk a fali vízkiállásokról, hiszen új kerül a helyükre.

 

Miután ezzel végeztünk, és a felül is meglazított csaptelep eltávolításakor a lyukon keresztül a bekötőszárat is kiemeltük, annak vízcsöveivel, megnyugodhatunk: a munka felén már túl is vagyunk.

 

A mosogató felületét, az eltávolított bekötőszár helyét, de az új csaptelep alkatrészeit is érdemes áttörölgetnünk. Legyenek tiszták és szárazak.

 

Az új csap bekötése

 

Az új csaptelep bekötése a régi eltávolításának elve alapján valósul meg. Először újra a bekötőszár következik, melynek bekötőcsöveivel kezdhetjük a munkát. Először az új csaptelep bekötőcsöveit átfűzzük az imént megtisztított lyukon. A bekötőcsövek- melyek a hideg és melegvíz közvetítését végzik- általában flexibilis gumicsövek, melyet acéllal borítanak, és sárgaréz csatlakozócsavarral vannak ellátva. Miután csatlakoztattuk őket a fali vízállásokhoz, másik végüket is rögzíthetjük a két csövet átfogó anyacsavarral. A bekötőszár után a csap felső része következik, ez az, amelyet napi szinten használunk, és amely a konyhapult látható felületén található: a csaptest.

 

A szelepfészek található a bekötőszár tetején, mely egy zárótömítésből és a tengelyes csapbetétből ál. A zárótömítést a csapbetét és a szelepfészek közé helyezzük el, hiszen a vízszivárgás megakadályozása a célja. A szelepfészek az az alkatrész, melynek tetején az elzárókar található, illetve a mosogatócsaptelepek esetében maga a csapszár is innen ágazik ki. Mindezek felszerelése, rögzítése már logikus sorrendben történik. Miután végeztünk, mindent tisztítsunk át, ellenőrizzük le, hogy jól meghúztunk minden alkatrészt.

 

A főcsapok megnyitása után ellenőrizzük le munkánk eredményét. Ha valami nem működik, ellenőrizzük le pontról pontra a lépéseket, vagy végszükség esetén hívjunk vízszerelő szakembert.

Honlap készítés