Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.09.10 11:41

Zuhanykabin beszerelése házilag

Mindenki tökéletes fürdőszobáról álmodik. Ezt van, akinek egy kényelmes, tágas zuhanykabinnal bíró fürdőszoba testesíti meg. Nem meglepő, hiszen egy modern, tágas zuhanyzó bármely fürdőszoba lelke lehet, a választék pedig széles. A walk in zuhanykabinok, prémium üvegfalak, masszázspaneles kabinok világa könnyen elvarázsol minket.

ZUHANYKABIN BESZERELÉST NEM VÁLLALOK, JELEN CIKK CSAK INFORMÁCIÓNYÚJTÁS

A számunkra tökéletes zuhanykabin és a fürdőszobánk kínálta tér remélhetőleg komoly átfedésben van egymással. Amikor eldöntöttük, hogy milyen kabint szeretnénk, akkor ugyanis profin ki kell találnunk annak pontos helyét, a tervezéshez a méretekre, a vízkiállások elhelyezkedésének figyelembevételére is szükségünk lesz.

A zuhanykabin sajátkezű beépítése?

 

A zuhanykabin lehet épített, vagy készen vett, kompakt eszköz is, akril tálcával, rá helyezhető, rögzítendő kabinnal.

 

A masszázzsal, különböző LED fényekkel és egyéb, elektronikus eszközökkel kombinált zuhanykabinok beépítéséhez külön szakemberre lesz szükségünk. Ilyen összetett rendszer esetében nem szabad kockáztatnunk.

 

A beépített zuhannyal is bonyolult a helyzet, hiszen nem csak a vízvezeték szerelő feladatköre egy ilyen munka, hanem burkoló, akár kőműves is kellhet hozzá.

 

A besétálós, walk in kabinok beépítése is nagyrészt burkolói feladat. A kabin padlóját ugyanis nekik kell, a megfelelő lejtéssel leburkolniuk. Ha ez a feltétel teljesült, és az elfolyó is szakszerűen rögzítésre került, akkor azonban mi is megépíthetjük az üvegfalakat. Ilyenkor az egyszerű zuhanyfülkéknél alkalmazott eljárást kell követni.

 

Ugyanis az egyszerű kerámia, akril tálcák, valamint a hozzájuk tartozó üvegfalak, kész kabinok beépítése akar házilag is megvalósítható:

 

Zuhanykabin beépítése házilag

A zuhanyfülke beépítése

 

A zuhanytálca, illetve a zuhanyfülke lehet szögletes vagy íves, szimmetrikus vagy aszimmetrikus. Ezek nagyrésze sarokba tervezett zuhanykabin, de már léteznek walk in zuhanyfalak, melyeket bármelyik fal mentén elhelyezhetünk. Csak a vízbekötés és a vízelfolyás megoldása szükséges a megvalósításhoz.

 

A zuhanytálca elhelyezése

 

A zuhanykabin beépítésének első lépése mindig a zuhanytálca elhelyezése. Az akril tálcás zuhanykabin beépítésére persze akkor kerülhet sor, hogyha már felmértük a vízkiállások, az elfolyó helyét, ennek figyelembevételével helyezzük el a tálcát.

 

Az akril tálcát az erre kialakított lábak segítségével szintezzük be. Miután vízmérték használatának segítségével meggyőződtünk arról, hogy teljesen vízszintes a tálca, következhet a rögzítés. A tálca alatt purhabbal való térkitöltés ajánlott, ezt követi a szilikon használata, mely a szivárgó vizet is szigeteli. Tehát a zuhanytálcát körbe kell szilikonoznunk.

 

Az oldalfalak rögzítése

 

A tálca után az oldalfalak rögzítése következik. Léteznek hátfalas és hátfal nélküli zuhanykabinok. Amennyiben a mi kabinunk hátfal nélküli változat lesz, mi már úgy építjük be zuhanyfülkénket, hogy az érintett területet már leburkoltuk, esetleg leburkoltattuk az általunk erre a célra választott csempével. Ha ezt mégsem tettük meg, akkor utólag is pótolhatjuk, abban az esetben, ha a zuhanykabin szerkezete alapvetően nem úgy van kialakítva, hogy a tálca szélére igazodjon. Ugyanis ilyenkor a tálca falakkal határolt oldalán 1 cm különbség keletkezik a burkolat miatt. Ha bizonytalanok vagyunk ebben a kérdésben, forduljunk vízszerelőhöz.

 

Először a fali tartókat rögzítjük. A használati útmutató figyelembevételével kijelöljük a fali tartók helyét. Vízmérték segítségével ellenőrizzük a fali tartók függőlegességét, majd jelöljük be a rögzítésre szánt furatok helyét. Alacsony fordulatszámon kell fúrnunk, majd tipli és csavarok segítségével rögzítjük az oldalfalak tartóit.

 

A zuhanyfalak behelyezése lesz a következő lépés, ha keretekkel megvagyunk. Csavarral rögzítjük a zuhanyfalakat a felfúrt fali tartókba. Az oldalfalak rögzítése során oda kell figyelnünk arra, hogyha a csavarokat túl erősen hajtjuk be, feszülni fog az üvegfal, könnyen berobbanhat, balesetveszélyes lehet.

 

Ezután következhet az ajtó, zsanérokkal, fogantyúkkal együtt.  Ha tolóajtós lesz a kabinunk, akkor a zsanérok használata helyett csak a helyükre kell illesztenünk őket.

 

Az utolsó lépések mielőtt kész lenne a zuhanykabin beépítése házilag

 

A zuhanykabin széleit, a zuhanytálcát tisztítás után még egyszer körbe kell szilikonozni, méghozzá a beépítés után felfedezett hézagok kitöltésével, hiszen ezek megszüntetése a célunk. A szilikontömítésnek legalább hat órát kell száradnia, ezután, ha minden rendben ment, használhatjuk a zuhanykabinunkat.

 

A tökéletes fürdőszoba, az ideális zuhanykabin nem megvalósíthatatlan, sőt, még mi is lehetünk annak kivitelezői. Csak átgondolt tervezés és precizitás kell hozzá.

Honlap készítés