Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2021.02.06 12:18

A csőtörés elhárítása

Mi okozza a csőtörést? Hogyan ismerjük fel, és ami a legfontosabb: hogyan lehet elhárítani? Mi történik, amikor kiér a vízvezeték szerelő a helyszínre? Mire számíthatunk?

Csőtörése van?

VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A csőtörés kialakulása

A csőtörés okai vagy a kivitelezés minősége, vagy a használatból eredő károk mentén csoportosíthatóak. Ugyanis egy viszonylag új otthon vagy új csőrendszer esetében a rossz minőségű anyagok felhasználása vagy a csövek rossz illeszkedése okozza a problémát. 

 

A használatból eredő károk alatt egyrészt régebbi csőhálózat esetén a csövek anyagának elöregedését értjük, másrészt azonban a nem elég körültekintő használat is csőrepedéshez vezethet. Ugyanis a befagyott víz vagy a dugulás könnyen szétfeszíti a vízcsöveket. A fagyásra a nem fűtött helyiségek esetén kell figyelni, esetleg kültéri vízvezetékeknél, vagy például nyaralónál. Nem szabad megfeledkezni a tél közeledtével a használaton kívüli vezetékek fagytalanításáról. A dugulás már más eset, ennek megelőzéséhez a rendszeresen használt vízvezetékek gyakori tisztítására kell odafigyelnünk. 

 

Miről ismerjük fel a csőtörést?

Előfordul természetesen, hogy a csőtörés látványos, zuhogó víz, hirtelen megjelenő vízfoltok kísérik a jelenséget. Azonban a kialakulóban lévő, vagy rejtett helyen megjelenő, eleinte kisebb vízszivárgással járó csőtörés felismerése a nehéz, de hálás feladat. Milyen jelekből nyomozhatjuk ki, hogy csőtörésről van szó?

 

Amikor gyanúsan pörög a vízóra. Ha úgy gondoljuk, hogy a vártnál magasabb a vízszámla, akkor érdemes leellenőrizni a vízórát. Zárjunk el minden csapot a házban, és ha a vízóra ennek ellenére is pörög, akkor valahol elfolyik a víz, valószínűleg egy megrepedt csövön keresztül. Az apróbb jelek közé tartozik, ha hirtelen nő a lakásban a páratartalom. Emellett a csapban gyanúsan csökken a víznyomás, akkor szintén gyanakodhatunk.

 

Hogy mit tegyünk ilyenkor? Hívjunk azonnal vízvezeték szerelőt. Ha időben sikerül beazonosítani a csőtörés helyét, akkor megelőzhetjük, hogy a víz komolyabb rombolást okozzon.

A csőtörés elhárítása

A probléma elhárítása

Miután felfedeztük a csőtörést, hívjunk vízszerelőt. Minél hamarabb ér ki az illető, annál több időt nyerünk. Mégis mit tegyünk, amíg úton van a szerelő?

 

Először próbáljunk meg minél pontosabb információt adni számára a csőtörés helye szempontjából. Ha esetleg vízfolt vagy csepegő víz segített nekünk a probléma feltárásában, akkor arról természetesen számoljunk be. Majd zárjuk el a vizet a lakásban. 

A kiérkező vízvezeték szerelőnek minden információt adjunk meg, ami a segítségére lehet. Ő a törés, repedés pontos helyét igyekszik majd feltárni. Ehhez általában a felkészült szakembereknek több különböző hatékony műszer áll rendelkezésre.  Ezek a modern műszerek abban lehetnek a segítségünkre, hogy a pontos helyszín beazonosításához ne legyen szükség falbontásra.  

 

Persze a falban lévő, rejtett csövek megjavításához nagy eséllyel falat kell bontani, de a fali kimenet, vagy szifon közelében lévő repedés esetében megúszhatjuk a falbontást. 

 

A vízvezeték szerelő feladata felmérni a repedés pontos helyszínét, a csőtörés okát és mértékét, és persze az ő szakmai kompetenciája a legmegfelelőbb és a lehető legkíméletesebb megoldás megtalálása. Mi annyiban tudjuk segíteni a munkáját, hogy az első gyanús jelre kihívjuk, és minden fontos információt megadunk számára. 
Honlap készítés