Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.08.06 11:20

Csőgörény működése, használata házilag

A duguláselhárító spirált a köznyelv csőgörénynek nevezi. A dugulás megoldásának második lépése szokott lenni, melyre akkor kerül sor, ha a pumpa és társaik már csődöt mondtak. A duguláselhárító spirál használata régebben még a vízvezeték-szerelők feladata volt. Manapság azonban minden változik, és sokszor háztartásunk karbantartását is saját kezünkbe vesszük. Az interneten olvasott tanácsok ebben komoly segítségünkre lehetnek, azonban a tudatosság is nagyon fontos, mert sok esetben a határozott, ám de szaktudás nélküli problémamegoldás komoly következményekkel jár.

 

NEM BOLDOGUL A DUGULÁS ELHÁRÍTÁSÁVAL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

Pontosan akkor mi is az a csőgörény?

Igazából csőpatkány. Nem, valójában egyik hajlékony kis emlőst sem fedi ez a szerkentyű, bár érthető a szakmai szleng gyökere, hiszen a duguláselhárító spirál egy nagyon hajlékony, spirál formájú kis drót, melyet acélhuzallal lehet mozgatni. Tetszőleges hosszúságúra állítható, de többféle méretben is létezik. 32 mm-nél kisebb átmérőjű csőhöz 10 mm-es spirál illik, annál nagyobb, 100 mm-es átmérőig 16 mm-es spirál ajánlott, míg a 100-200 mm-es vízvezetékhez már 22 mm-es, az ennél is nagyobbhoz pedig 32 mm átmérőjű spirál az ideális. A vízvezeték szerelők legalábbis ezeket a méreteket használják, és azt javaslom, hogy otthoni barkácsolás-problémamegoldás-duguláselhárítás esetében mindig hallgassunk a vízszerelő szakemberre.

 

Csőgörény

A csőgörény lehet kézi és elektromos használatú. A kézi eszközöket nem tartja túl sokra egyik szakértő sem, persze a biztonság kedvéért tarthatunk otthon belőle egyet. A fúróra szerelhető duguláselhárító spirál már sokkal hatékonyabb eszköz felmerülő kellemetlen problémáink megoldására. Egyszerűen a fúrófejre kell csatlakoztatni az eszközt, mely így gyorsan és hatékonyan végzi el feladatát. Sokkal masszívabbak és időtállóbbak a gépre szerelhető spirálok, általában hőkezelt acélból vannak, jó rozsdabírással rendelkeznek.

 

A fúróra szerelhető spirálok lényegesen drágábbak, de ezek beszerzésének van igazán értelme. Azonban mielőtt megvásárolnánk, mérlegeljünk, hogy egy ilyen komoly eszközzel vértezzük fel háztartásunkat, ráadásul vállaljuk a szakértelem hiányból adódó kockázatot is emellé a kiadás mellé, vagy hívunk egy duguláselhárításhoz értő szakembert, aki tudja, mit csinál. Ha a sajátkezű megoldás mellett döntünk, akkor is a 22 mm-nél kisebb átmérőjű csőtisztító spirál használata lehet biztonságos a hozzá nem értőknek, minél nagyobb a cső, és a spirál, annál balesetveszélyesebb lehet a probléma kezelése.

És indulhat a duguláselhárítás házilag...  

Hogyan használjuk a csőtisztító-duguláselhárító spirált?

A duguláselhárító spirált WC-vezetékek, padlóösszefolyók, fővezetékek esetében, csapadékvíz elvezetők esetében szokták használni, de a kisebb átmérőjűeket bármelyik kisebb vízvezeték, lefolyó esetében hatékonynak tartják. Amikor a szódabikarbóna vagy trisó, sőt, az összes többi dugulás elleni vegyszer-szer csődöt mondott, és a csőpumpával sem jutottunk sokra, akkor érkezik el bizony a csőgörény ideje. Alkalmazása nem túl bonyolult. Az egyik oldalon irányítjuk a spirált, a nyelénél fogva, itt tudjuk a hosszát is szabályozni, míg a másik oldalán egy tisztítófejben végződik az egyébként neve alapján is egyértelműen spirálos kialakítású acéldrót. Ezek a fejek a dugulás típusától függően alkalmazhatóak, például a speciális fejek a visszavezető fej, buzogányfej vagy kaparófej.

 

A csőtisztító spirált egyszerűen beigazítjuk problémás csőbe, és vagy gépi, vagy kézi erőkifejtéssel mozgatjuk. Körkörös mozdulatokat téve tudjuk alaposan áttisztítani a szennyezett, eldugult csöveket. Először óvatosan kell persze betolni a csőtisztító spirált a vízcsőbe, majd óvatosan és lassan, de határozott erőkifejtéssel kell a csatornaszakasz végének eléréséig folytatni ezt a tevékenységet, mely során kifejezetten koncentráljunk arra, hogy ne akadjon el, ne feszüljön meg a csőtisztító spirál, mert ha elakad valamiben, és összegubancolódik, komoly problémákat okozhat. Tehát az elektromos eszközre csatlakoztatható csőgörényt is lassú, de tudatos és határozott mozdulatokkal használjuk. Ha fennakadtunk az eszközzel, akkor vízvezeték szerelő szakemberre lesz szükségünk.

 

Ha sikerült elakadás nélkül eljutnunk a csatornaszakasz végébe, akkor visszafelé tekerve kell kihúznunk a duguláselhárító spirált. A műveletet érdemes többször megismételnünk.

Mindezek után az esetek nagyrészében egy sikeres duguláselhárításon vagyunk túl. Azonban, ha így sem folyik le a víz a lefolyón, vízvezetékszerelő szakemberre lesz szükségünk. Ne aggódjunk, még így is lehet esély a falbontás nélküli megoldásra! 

 

Hosszútávon persze a probléma megelőzése, a tudatos odafigyelés szolgálja legjobban a javunkat! 

Honlap készítés