Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.07.02 08:46

A fürdőkád beépítése

Manapság már fürdőszobánk tervezése során rengeteg típusú káddal találkozhatunk. A kádak nem csak anyagukban - akril, porcelán, acél- és formájukban - szimmetrikus, aszimmetrikus, egyenes, sarokkád, szögletes, piskótaformájú, íves, és társaik- hanem beépítésük tekintetében is sokfélék. Például nagy divatnak számít a térben álló kád, amely egy nagy és tágas szoba közepén helyezkedik el. Ehhez a prémium megoldáshoz nagy tér kell, és technikailag is bonyolult feladatokat állít a kivitelező elé: Álló csaptelepre van szükség, hiszen ebben az esetben nem a fali vízvezetékekre csatlakoztatjuk a csodásan divatos fürdőalkalmatosságot. Tehát már a ház, lakás tervezése során is bele kell kalkulálni a vízvezetékek kialakításába az ilyen kád igényét.

De most nem is ezekről a bonyolult csodákról, hanem az egyszerű, fal mentén épített kádakról lesz szó. Ezek a kádak is sokfélék lehetnek, hiszen a fal mentén, ha elég helyünk van, egyenes kádat helyezhetünk el, de van, aki a nagy aszimmetrikus sarokkádak pártján áll.

 

Mire érdemes odafigyelnünk a fürdőkád beépítése közben?

 

Beépítés szempontjából azonban a kád formája és kialakítása már nem is annyira fontos. Ahogy az sem, hogy a kád vajon előlapos vagy beépített, beburkolt kád lesz? De azért érdemes ennél a kérdésnél mérlegelnünk.

 

Az előlapos fürdőkád beszerelése megfelelő körültekintéssel sajátkezűleg is elvégezhető. Persze ehhez elég bátorság és utánajárás kell. A bátorságot ugyan nem, de a tájékozottságot ez a bejegyzés biztosítja. A beburkolt kád esetében burkolót kell hívni, ha csak nem döntünk úgy, hogy a csempézést is mi vállaljuk. De a beburkolt kád kialakítása végleges, legalábbis probléma felmerülése esetén bontani kell, és a garanciát is elveszítjük ezzel a megoldással. Ha burkolt kádat szeretnénk, akkor annak véglegessége, nehezebb mozdíthatósága miatt érdemes vízszerelővel is leellenőriztetni a beépítést, szigetelést, esetleg a kockázatot nem vállalva inkább szakemberrel beköttetni a kádat.

 

A kád elhelyezése, bekötése

 

A fürdőkádat a vízkiállás mellé szereljük be. A gyártók általában a garancia függvényében elvárják, hogy például burkolt falhoz építsük be a kádat, mivel az utólagos burkoláskor sérülhet a csempe, hiszen ha “ráburkoljuk” a kádra a csempét, akkor a hőre táguló kád esetében, ilyenek például az akrilkádak, mikró sérülések keletkezhetnek a burkolaton. Emellett jó, ha a padló is burkolva van, főleg motoros hidromasszázs kádak esetében.

 

A kád beépítésének következő lépése a lefolyógarnitúra beépítése. A kádat ekkor le kell fordítanunk, és elhelyeznünk az aljában, a lefolyónál egy tömítőgyűrűt. A túlfolyócső és az elvezetőcső közé egy kádakhoz gyártott szifont kell elhelyeznünk, melynek fő feladata a bűzelzárás és a visszafolyás megakadályozása. A túlfolyócső értelemszerűen a kád oldalán lévő túlfolyó magasságáig ér - esetleg méretre kell szabnunk- és így a már említett szifonon keresztül csatlakozik a vízszintes lefolyócsőhöz. Ha ezzel végeztünk, beállítjuk a kádat a helyére.

 

A kádat a végleges rögzítés előtt a hozzá tartozó kádlábakon helyezzük el, a kád lábaihoz mérve szintezzük be, álljon egyenesen. A kád rögzítése előtt a sarokhoz kell mérni, be kell illeszteni, mert ha nem derékszögű a sarok - hallottunk már ilyet, ez nem városi legenda, hanem nagyon is gyakori jelenség- akkor a vízszigetelés biztosítása érdekében szilikontömítéssel kell korrigálnunk a problémát. A kád rögzítéséhez, beépítéséhez előre felfúrható, a kád peremét alátámasztó tartófülre is szükségünk lesz. Szerencsés helyzet, ha a kádhoz kádláb helyett egy egész vázat kapunk, hiszen így megbízhatóbb, stabilabb az alátámasztás. A legtöbb szakember azonban lábas és vázas kádak esetében is bizalmatlan, még a kádrögzítő fül használata sem nyugtatja meg, és legalább purhabot javasol a kád rögzítésének még hatékonyabb biztosítására.

 

Előlapos kád esetében már csak az előlap rögzítése van hátra, de a beépítettek esetében ekkor vár még ránk, vagy a választott szakemberre egy komolyabb feladat: a kád körbeburkolása. Ebben az esetben a stabilitás érdekében javasolt egy peremet építeni, nem csak egyszerűen leburkolni a kádat.

 

A fürdőkádak kialakítása nagyon változatos. Azonban a lefolyógarnitúra bekötése, valamint a beépítés menete minden fal mellé helyezett kád esetében hasonló. A pattintós előlappal felszerelt kád esetében vízvezetékszerelő végzi a kád elhelyezését, beüzemelését, ám beépített kád esetében burkolóra is szükség lehet. Ha mi magunk kívánjuk elvégezni a munkát, tudnunk kell, hogy előbbi esetben egy vízvezetékszerelő, utóbbiban pedig egy vízvezetékszerelő és egy burkoló munkáját kell elvégeznünk.

Honlap készítés