Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.02.28 13:31

Az ötrétegű műanyag csőtörést lehetséges okai?

Nem kell ahhoz vízszerelő végzetséggel rendelkezni, hogy tudjuk: amióta a világ a világ, a csővezetékek meghibásodhatnak. Ez a jelenség sajnos nem ritka a relatív fiatal csőhálózatok esetén sem, ezért a hiba lehetséges okairól érdemes néhány szót ejteni.

A nem túl régen kiépített vízvezetéknél az esetek jelentős hányadában a szivárgás hátterében az elfúrás és az úgynevezett ötrétegű idom áll. A vízszerelésben ez a csővezeték relatív új technológiát valósít meg, ennek megfelelően modern megoldásról van szó, nem is panaszkodhatunk rá igazán, ellenben a nem megfelelő összeszerelés már gondokat okozhat.

 

cms_news.php?news=20414

 

Ötrétegű cső szerelése

Az ötrétegű csővezeték számos előnnyel jár, többek között nagyban leegyszerűsíti a vízszerelés munkálatokat. Éppen ennek köszönhetően egyre többen érzik magukat hivatottnak, vízszerelő hozzáértés nélkül a vízvezeték elkészítéséhez. Élnek is a lehetőséggel, hiszen némi útmutató után elméletileg bárki úgy érezheti, hogy képes lehet az összeszerelés módjának elsajátítására.

A probléma forrása itt bújuk meg; az „alkalmi vízszerelő” sok esetben nem megfelelően látja el a feladatot, aminek következménye a szivárgás vagy a meghibásodás lesz. Való igaz, hogy ezáltal megspórolta a valódi vízszerelő munkadíját, de a helyreállítás költsége sokkal magasabbra rúg. Így ez bizony ráfizetés.

 

Csőtörés okai

Számos oka lehet, ha csőtöréssel kell szembenézni. Ilyenkor persze mindenki bosszús, hiszen nagy valószínűséggel jelentősebb bontásra lesz szükség, ami akár lapozott felületeket is érinthet. De mégis mi vezet leggyakrabban a csőtöréshez vagy a szivárgáshoz? A külső behatáson kívül (pl. fúrás) alapvetően két fő oka lehet:

1. Az egyik fő okot a rossz minőségű alapanyagok jelentik. A legtöbbször kínai gyártmányú minőségtelen és olcsó vacak vezetékek nem alkalmasat a hosszútávú használatra. A csövek mellett a minőségtelen fittingek is kockázatot jelentenek.


2. A másik fő ok a rossz kivitelezésben keresendő. Gyakran egyszerű méretezési hibáról van szó, de akár a hibás préselés vagy a megfelelő kalibrálás hiánya is problémát okozhat. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben magát a tömítést is megrongálják az idomon, így értelemszerűen nem látja rendesen a feladatát.

Arra kell figyelnünk, hogy az összeszerelt csővezetéket megfelelő időn keresztül teszteljük. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a csővezeték rendesen terhelhető.

A megfigyelés talán igényel néhány napot, de sokkal kevesebb bosszúságot okoz, mint a friss vakolat vagy burkolat bontása. Ezért nem érdemes sürgetni a munkát; sokkal inkább időt és figyelmet kell szánni arra, hogy a csővezeték hibátlan működéséről meggyőződhessünk. Ezután következhetnek az utómunkálatok.

Ha tapasztalattal és szakmai hozzáértéssel rendelkező vízszerelőt bízunk meg, illetve minőségi elemeket és tartozékokat választunk, hosszú-hosszú éveken keresztül nem kell tartanunk a csőrepedéstől és a szivárgástól.

Honlap készítés