Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.12.10 13:02

Csap javítás

A csaptelepek bizony elromlanak. Hálátlanok, a tekerős csaptelep is, az egykaros csap szintén. Már megint csöpög, folyik, spriccel, áztat, nem fordul el, vagy épp felakad, megakad. Nem mozdul, mozdul, de bár ne tenné. Mennyi, de mennyi bosszúság! Mit tehetünk? Ismerjük meg a csapok felépítését, hibáit, a csap szerelés minden fortélyát. Így aztán felkészültek lehetünk, könnyebben előzhetjük meg a bajt, és könnyebb lesz laikusként megítélnünk a helyzetet, hogy felmérjük, szükségünk van-e vízvezeték szerelőre.

NEM BOLDOGUL A CSAPTELEP CSERÉJÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Csaptelep részei

Először is ismerjük meg a csaptelep részeit. Egy kis kezdő csap-anatómia után már világosabban fogjuk látni a csaptelepek működését, így a csaptelep javítás hihetetlenül egyszerű feladatnak tűnik majd. Legalábbis egy bizonyos szintig.

Csap javítás

Egykaros csaptelep részei

 

A csaptelepek egyik fő része a bekötőszár, amely egy nagy anyacsavarral rögzíti a két rugalmas, acélborítású csövet, ezt a gumicsövet flexibilis csőnek nevezzük. Ennek a másik vége már a vízhálózatra csatlakozik, a meleg és a hideg vízkimenetre kell őket a csatlakozó anyacsavar segítségével bekötni. A bekötőszár minden típusú csaptelepnél így működik, attól függetlenül, hogy egykaros, infra, vagy tekerős csaptelepről van-e szó.

 

A csaptelep másik fele a csaptest, melynek felépítésében már különbözik az egykaros és a tekerős csaptelep. A csaptesthez csatlakozik a kifolyócső és a szabályozókar, az egykaros csaptelepek esetében. A kifolyócső mosogatócsaptelepek esetében nagy ívvel rendelkezik, hogy az edényekkel is hozzáférjünk a vízkimenetelhez, de léteznek kihúzható fejű mosogató csaptelepek, és már gumicsővel kialakított, flexibilis változat is elérhető. De például fali csaptelep esetében nem jellemző az íves, vagy flexibilis cső, sem mosogató csaptelepnél, sem mosdó esetében.

A szabályzókar a csaptesthez csatlakozik, egy kerámiából készült csapbetét és annak rögzítőgyűrűjén keresztül.

 

Tekerős csaptelep részei

A tekerős csaptelep esetében a csap bekötőszára felett, a pult felső részén található csaptest felépítése különbözik az egykaros csaptelep csaptestétől. Ugyanis a csaptest tartalmazza a szelepfészket, ez egy tengelyből és a rá illesztett csapbetétből áll., Illetve egy gumi tömítés látja itt el a vízszigetelés feladatát. Ezt a szelepfészket egy takarókúp takarja el. A szelepfészek alatt található a csapszár, melynek végében található a szűrő. A csaptesten helyezkedik még el a tekerős elzárókar, melynek tetején piros vagy kék jelződugókat találunk.

 

Tekerős csaptelep

A csap meghibásodásának jelei és típusai

 

Nézzük meg a csaptelepek tipikus hibáit, azoknak tüneteit, jeleit, és hogy vajon hogyan lehet megoldani őket.

 

A csaptelepek javításához meg kell ismernünk az alapokat. Például, hogy hogyan szedjük szét egy csaptelepet? Általában úgy kezdjük, hogy a rögzítőcsavart az óramutató járásával ellentétes irányába tekerjük, persze ezután meglazul, eltávolítjuk. Levesszük a takarókúpot, végül sorban a csaptest többi részét.

 

A csöpögő csap

 

Az egyik leggyakoribb eset, amikor a csap csöpög. Emögött a jelenség mögött állnak a csaptelepek általános, gyakran felmerülő hibái.

  

A hagyományos, tekerős csapok esetében az alátét meglazulása szokott lenni a legtipikusabb meghibásodás, melynek eredménye a csöpögő csap. Az alátét szigetelő ereje szűnik meg ilyenkor. Az alátét a csapbetéten található, a már ismertetett piros vagy kék jelződugó alatt megtaláljuk a rögzítőcsavart, melyet el kell távolítanunk. Ezután az alátétet csak helyre kell tennünk, ha rosszul illeszkedett, de az is előfordulhat, hogy cserélnünk kell ezt az apró alkatrészt.

 

A csap csöpögésének más oka is lehet, például vízkőlerakódás a szűrőben.

A vízköves szűrő nem engedi szabadon folyni a vizet, ezért a víz felgyűlik, de egy idő elkezd csepegni. Ebben az esetben egyszerűen letekerjük a csapszár végén található szűrőt, és vízkőoldóval megtisztítjuk. Egyébként, ha tudunk arról, hogy otthonunkban kemény a víz, akkor gyakran tisztíthatjuk a csaptelep szűrőjét ilyen módon, megelőzve a bajt.

 

A gumiból készült zárótömítés is oka lehet a csöpögő csapnak. A zárótömítés a csapbetét alatt helyezkedik el. A tekerős csaptelepeknél ezek a gumigyűrűk alkotják a tömítést. Így tehát a csapbetét eltávolításával tudjuk megtekinteni a tömítést, illetve tájékozódni annak állapotáról. Amennyiben a tömítés el van deformálódva, esetleg szakadt, egyszerűen lecseréljük a több méretben kapható, egyszerű és olcsó gumigyűrűket. A fél colos a mosogató és mosdó csaptelepekre való, a nagyobbik fajta a kádtöltő csaptelepekre illik, de ezt a szakboltban tudni fogják az eladók, akiktől tanácsot kérhetünk, ha bizonytalanok vagyunk.

Persze olyan eset is adódik, amikor magát a csapbetétet kell kicserélni. Ha minden triviálisabb okot végig zongoráztunk, leellenőriztünk, ami egy csap csöpögése mögött állhat, akkor gyanakodhatunk a csapbetétre. Ezt azonban már egy jó vízvezeték szerelőnek kell leellenőriznie és eldöntenie.

A csapok egyéb hibái

 

Az egykaros csaptelep esetében például gyakori jelenség a csaptelep karjának nyikorgása. Persze ez az első lépés, a kar egy idő után akadni kezd. Ennek az oka a kerámiabetétekkel kapcsolatos probléma. Az egykaros csaptelepek kerámiabetétjén egy vízálló zsírréteg található, melynek kikopása után a kerámiabetét is elkezd kopni.  Ezért a kerámiabetétet be kell kennünk ezzel a speciális zsiradékkal. Ehhez persze szét kell szerelnünk a csaptelepet, hogy hozzáférjünk a kerámialapocskákhoz.

 

Persze ha ezek a lapok már nagyon elkoptak, akkor csak a csere segíthet.  Az egykaros csaptelepek legelterjedtebb hibájának tekinthető a kerámiabetétek kopása. Ez azonban megelőzhető, hiszen a használattal járó, természetes jelenségről van szó. Figyeljünk a jelekre, esetleg néhány havonta ellenőrizzük le a kerámiabetét állapotát, és kenjük be.

 

Láthatjuk, sőt, tapasztalhattuk néhányan, hogy a csaptelep meghibásodásakor előfordulhat, hogy a csapbetétet kell kicserélni. Ehhez a már említett módon szétszedjük a csapot, majd letekerjük magát a csapbetétet is. Az új csapbetét vásárlásakor érdemes magunkkal vinni a csaptelepet a szerelvényboltba, hogy ne menjen el idő a csap típusának, méretének és egyéb tulajdonságainak beazonosításával. A csapbetét cseréje technikailag nem bonyolult dolog, azonban szükségességének eldöntését érdemes vízvezeték szerelőre bízni.

 

A vízkő komoly problémát okozhat háztartási gépeinkben, csaptelepeinkben, így például a csaptelepek esetében is jó megelőzés azoknak gyakori ellenőrzése, illetve, ha például úgyis valamilyen oknál fogva szét kell szerelni egy csaptelepet, akkor annak alkatrészeit törölgessük át ecetes szivaccsal, majd vízzel, végül töröljük szárazra. A csaptelepek karbantartása fontos élettartamukat tekintve. Emellett, ha már a vízkőoldásnál tartunk, alkalmanként a lefolyóinkat is érdemes áttisztítani vízkőoldó tartalmú szerekkel, hiszen a vízkövesedő csöveknek csökken az átengedőképessége, a vízkövön pedig további szennyeződések akadhatnak meg. Érdemes erre is odafigyelni, hogy megelőzzük a duguláselhárítást.

 

 

Csapcsere menete

A csap javítása alkalmanként teljes csaptelep cserével végződhet. Persze az is előfordul, hogy egyszerűen megelégeljük öregedő csaptelepünk elhasználódásából fakadó gyakori hibáit, esetleg egy divatosabbra, korszerűbbre vágyunk. Nézzük meg, hogyan zajlik egy csaptelep cseréje.

 

Ha a helyzet csaptelep cserére kényszerít, vagy mi hoztunk egy ilyen döntést, érdemes utánajárni a témának. Körbejárni a kérdést, hogy vajon milyen csaptelepek vannak most a piacon? Mert manapság széles választék áll rendelkezésre, korszerűbbnél korszerűbb és időtálló megoldások is találhatóak a végtelen kínálatban. Ha bizonytalanok vagyunk, vegyük igényebe egy szakember, egy vízvezeték szerelő tanácsát. Például, ha régebbi otthonban élünk, akkor érdemes termosztátos csaptelepet vásárolnunk, mely kiegyenlíti a vezetékekben folyó víz hőmérsékletének egyenletlenségeit, így is spórolhatunk a víz felmelegítésén. Ha otthonunk stílusa is alakult az elmúlt évek alatt, akkor modernebb megjelenésű, designosabb és minőségibb anyagból készült csaptelepet választhatunk, vagy egy rusztikusabb otthonban antik hatású réz vagy króm tekerőset.

 

Mi történik, ha már rászántuk magunkat a cserére, és minden készen áll?

 

A csaptelep csere a főcsap elzárásával kezdődik, majd a régi csaptelep eltávolítása következik. A csaptelepek bekötőszárai azok rejtett, pult vagy mosdó alatti részei a csapoknak. Hiszen tudjuk, felül kezdődik a csaptest. Most azonban a bekötőszárral kell először foglalkoznunk.  Annak hajlékony csöveit, melyek egy anyacsavarral, alátéttel és rögzítőlemezzel csatlakoznak a csap többi részéhez, eltávolítjuk, majd a fali vízvezetékről is lecsatlakoztatjuk.  Ha ezzel megvagyunk, értelemszerűen az új csaptelep bekötőszárát fűzzük be a megfelelő nyílásba, és rögzítjük itt is, a falban is.

Ezután bekötjük a hideg és a melegvizes csöveket, melyek 10 mm átmérőjűek. Esetükben arra kell figyelni, hogy a hideg és a melegvizet ne cseréljük össze. Ezután a csaptestet is rögzítjük, és végeztünk is az érdemi munkával.

Honlap készítés