Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.10.08 15:39

Csaptelep csere

Sokszor a meghibásodott csaptelep esetében nehéz eldöntenünk, hogy csaptelep javításra, vagy csaptelep cserére van-e szükségünk. Nehéz megítélni, hogy mi lehet a hiba, milyen mértékű az, és hogy feltétlenül szükségünk van-e annak megoldásához vízvezeték szerelésre, azt kivitelező szakemberre. Vagy esetleg házilag is megoldható problémáról van szó?

 

NEM BOLDOGUL A CSAPTELEP CSERÉJÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

Éppen ezért két véglet is előfordulhat. Túlzott önbizalommal látunk neki a munkának, hiszen szaktudás hiányában nem tudjuk megítélni a meghibásodás mértékét. Ilyenkor nagyobb kárt okozhatunk, mint amekkora esetleg az eredeti probléma volt. Vízvezeték-kérdés esetében pedig a nagy probléma általában falbontást is jelenthet, úgyhogy jobb óvatosnak lenni.

 

A másik véglet azonban az, hogy mivel tisztában vagyunk azzal, hogy egy vízvezeték szerelő, duguláselhárító szakember tudáskészletének híján vagyunk, ezért inkább meg sem próbáljuk nélküle megoldani a problémát.

 

A legjobb ilyenkor a tájékozódás, néhány alapvető információ birtokában már könnyebben hozunk meg otthonunkkal kapcsolatos döntéseket. Nézzük csak, mi a helyzet a mosdó, illetve a mosogató csaptelepekkel.

 

Csaptelep javítás csöpögő csap esetében

A csöpögő csap sok mindent jelenthet. Jó dolgot biztosan nem, de jobb, ha feltérképezzük a probléma mértékét.

 

A hagyományos csapok esetében az alátét meglazulása, szigetelő erejének megszűnése. Az alátét a csapbetéten található, tehát a piros vagy kék jelződugó alatti rögzítőcsavar eltávolítása után levesszük a takarókúpot, és a csapbetéten megtaláljuk a ludast. A rögzítőcsavart az óramutató járásával ellentétes irányú tekeréssel tudjuk eltávolítani. Az alátét alapvető feladata, hogy a csap megnyitásakor utat engedjen a víznek, elzáráskor pedig akadályozza annak folyását. Az alátét rossz illeszkedése esetében csak helyre kell tenni azt, de az is előfordulhat, hogy eldeformálódott vagy megrepedt, ekkor le kell cserélni ezt az apró alkatrészt.

 

Csöpögő csap esetében gyakori ok szokott lenni az alátét meglazulása. A tekerős csaptelepek esetében van kulcsszerepe ennek az alkatrésznek. Ez a szigetelő alátét azért felel, hogy megnyitáskor utat engedjen a víznek, míg a csap elzárásakor megakadályozza, hogy folyjon. A piros vagy kék jelződugóval ellátott rögzítőcsavar alatt találhatjuk, a takarókúp alatt megbújva, a csapbetét tetején.

 

Előfordulhat, hogy a probléma oka az, hogy a mosdó vagy mosogató csapjának vízköves szűrője nem enged szabad folyást a víznek. Az emiatt összegyűlt víz kezd el csöpögni. A csaptest végén lévő csapszáron találjuk meg a szűrőt, melyet ecettel, vízkőoldóval tisztíthatunk.

 

Előfordulhat azonban, hogy a tömítést kell kicserélni. A zárótömítés a csapbetét alatt helyezkedik el.  Ha nem jól tömít, ereszt, akkor ki kell cserélni ezt a gumigyűrűt.

Amikor nincs más megoldás: csaptelep csere

A csaptelep cserétől sem kell megijedni. De akár mi magunk próbálkozunk meg vele, akár vízszerelőre bízzuk, érdemes tudni, hogy pontosan mi történik ilyenkor.

 

A csaptelep cseréjének első lépése a főcsap elzárása. Ennek biztonsági okai vannak. A vízóra mellett található főcsap elzárása után azonban már hozzáláthatunk az érdemi munkához. A csaptelep csere a régi csaptelep eltávolításával kezdődik. A csaptelepek bekötőszárral csatlakoznak a vízvezetékhálózathoz, ezek a rejtett, pult vagy mosdó alatti részei a csapoknak. Felül pedig a csaptestet láthatjuk. A mosdó vagy mosogató alsó részén található bekötőszárral kell tehát először foglalkoznunk. Itt hajlékony csöveket találunk, egy anyacsavarral, alátéttel és rögzítőlemezzel csatlakoztatva a csap többi részéhez. A hideg és melegvizes csövek pedig a fali vízvezetékekre vannak kötve. Itt ki kell bontanunk a bekötőszárat és a vízvezetékeket.

 

Ha ezzel végeztünk, akkor az új csaptelep bekötőszárát fűzzük be a megfelelő nyílásba, a mosdóban, mosogatóban erre kialakított helyre, majd rögzítjük.

 

Ezután bekötjük a hideg és a melegvizes hajlékony csöveket, ezek 10 mm átmérőjűek, gumiból készültek, és rozsdamentes acélfonat védi őket. Bekötésük egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a hideg és a melegvizet jó helyre kerüljenek.

 

A munkafolyamatból nem maradhat ki az ellenőrzés. Ehhez nyissuk meg a főcsapot, és engedjünk egy kis vizet. Ellenőrizzük le a vízszivárgást. Ha ezzel is megvagyunk, és minden működik, akkor végeztünk a csaptelep cserével.

 

Előfordulhat, hogy a megoldás a sarokszelep csere.  A sarokszelepnek komoly biztonsági szerepe van, minden csaptelephez be szokták kötni, hogy ezzel a szeleppel lehessen megoldódni az adott csaptelep víztelenítését, meghibásodás esetén.

A sarokszelep csere akkor van szükséges, ha nehezebben nyit vagy zár, mint korábban, vagy ha elzárása után is folyik a víz a csapból.

Honlap készítés