Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.02.25 13:07

Csőfagyasztás menete a vízszerelésben

A vízszerelésben újabban meglehetősen gyakran találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy csőfagyasztás. Sokan ezt a kifejezést vízvezeték szereléssel kötik össze, tekintettel arra, hogy a télen elfagyó vízvezetékek problematikájára valóban a vízszerelők tudnak megoldást. Ám a csőfagyasztás eljárása leginkább a fűtésszereléshez kapcsolódik. De mi is ez az eljárás és hogyan működik? Cikkünkből megtudhatja!

CSŐFAGYASZTÁST NEM VÉGZEK, JELEN CIKK CSAK INFORMÁCIÓNYÚJTÁS

Régi radiátorok cseréje

A vízvezeték-szerelők igen gyakran találkoznak azzal a kéréssel, hogy nem kifejezetten vizes vezetékek cseréjéhez vagy javításához hívják a szakembereket, hanem tulajdonképpen fűtésszereléshez. Ha ilyen problémánk merül fel, minden esetben nézzük meg, hogy a szakember, akit hívunk, foglalkozik-e fűtési rendszerek szerelésével vagy csupán vízszereléssel.


A leggyakrabban előforduló eset az, amikor a tulajdonos a régi fűtési rendszert, a régi radiátorokat szeretné egy lakásban lecseréltetni újakra és modernebbekre.

Ez azonban nem mindig olyan egyszerű szakmai feladat, mint amilyennek első hallásra tűnik. A panelházakban – főleg a régebben épültekben – ugyanis a radiátorok nem rendelkeznek alsó és felső vízelzáró szeleppel, ezért a cserére mindaddig nem kerülhet sor, amíg a fűtésrendszerben víz van. A víz leeresztése pedig a leggyakrabban központilag történik, nyáron végzi el a szolgáltató, és ilyenkor, ebben az egy-két hétben van csupán lehetőség a fűtésrendszer javítására vagy cseréjére. Ha nem akarjuk ezt a két hetet megvárni, akkor jön jól a csőfagyasztás módszere.

 

A csőfagyasztás menete

A csőfagyasztási eljárással olyan helyeken is lehetővé válik a radiátorcsere, ahol nincs lehetőség vagy csak nagyon bonyolult módon a rendszerben lévő víz leeresztésére. Ilyenkor a radiátor be- és kilépő szelepénél lévő csőszakasznál -78 C fokra lehűtik a rendszerben lévő vizet. Ez történhet elektromos csőfagyasztó készülék segítségével vagy folyékony szén-dioxiddal. Így létrejön egy jégdugó, ami megakadályozza, hogy a szerelés ideje alatt kifolyjon a rendszerben lévő víz. Az eljárás teljesen biztonságos a fűtési rendszerre nézve, vagyis a csövekben és a radiátorban egyáltalán nem okoz károsodást.


A hiba elhárítása után a jég idővel elolvad, és a víz szabadon áramolhat tovább a rendszerben. Mindez az eljárás addig alkalmazható, amíg a rendszerben nem működik a fűtés, hiszen ha meleg víz áramlik a fűtőtestekben és a csövekben, akkor már nem alkalmazható, hiszen a jég ekkor hamar elolvad. Ilyenkor le kell állítani a fűtést vagy a szolgáltatótól kell segítséget kérnünk.


Ha új fűtési rendszert és új radiátorokat szerelünk be egy lakásba, akkor mindenképpen érdemes azokat szabályozható szelepekkel ellátni. Ezeknek nem csak a hőmérséklet szabályozásában van igen nagy szerepük, hanem jelentős energia megtakarítást is elérhetünk a segítségükkel.

 

Vízszerelési munkák

A vízszerelők elsősorban nem a fűtési rendszerek kialakításával és javításával foglalkoznak, hanem munkakörükbe főként a csőtörések elhárítása, a vízvezetékek hálózatának kiépítése, duguláselhárítás, szaniterek beépítése és bekötése, mosógép és mosogatógép bekötése szerepel.

 

Honlap készítés