Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.01.21 07:59

Eldugult a lefolyó

A lefolyó eldugulása egy újabb bosszúság! Gondolkodunk, hogy mihez kezdjünk, szükségünk van-e vízvezeték szerelőre, vagy még éppen tudjuk házilag kezelni a helyzetet? Ha bajban vagyunk, gyorsan kell döntést hoznunk! Íme néhány hasznos, instant tipp a témában! Ha eldugult a lefolyó, minden perc számít, gyorsan kell döntést hoznunk! Ez a bejegyzés az ilyen helyzetekben is segíthet! Hiszen a probléma mértékének felméréséhez, a soron következő lépések eldöntéséhez is tájékozottnak kell lennünk a témában. Így aztán komoly segítség lehet bárkinek, ha elolvassa, hogy hogyan előzheti meg a dugulást, illetve, ha már baj van, akkor milyen lépéseket tegyünk házilag az elhárításra, és milyen helyzetben lesz szükség a vízszerelőre.

NEM BOLDOGUL AZ ELDUGULT LEFOLYÓVAL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Hogyan előzzük meg a lefolyók eldugulását?

Először beszéljünk a megelőzésről! Ha szeretnénk megkímélni magunkat a későbbi bosszúságoktól, a vízvezetékeket pedig a rongálódástól, és a rövid élettartamtól, akkor bizony oda kell figyelnünk a karbantartásra, megelőzésre.

Az egyik legfontosabb dolog a karbantartás kérdésében a szűrő. Egyszerű kis eszköz, mégis ez tud minket megmenteni a legkomolyabb dugulásoktól. A szűkebb lefolyók vízleeresztőihez, a mosdó, mosogató lefolyójához érdemes szűrőket beszereznünk. Ugyanis a dugulások legnagyobb részét a darabosabb maradványok, apróbb tárgyak okozzák.

 

Eldugult a lefolyó

A rendszeres forróvizes öblítés is nagyon fontos, és hatékony megoldás a megelőzésre, ugyanis a zsírosabb darabokat feloldja a forró víz, így nem szűkítik a letapad zsíros anyagok, például a szappanmaradványok, a lefolyócső keresztmetszetét, melyen aztán könnyebben fennakadhatnak más dolgok.

 

A lefolyótisztítók esetében a hidegvízben oldódó lehet célravezető, ugyanis azok, amelyeket forróvízzel kell használni, megszilárdulhatnak a csövek belső oldalán, és ha esetleg nem alkalmaznánk a fentebb leírt gyakori forróvizes öblítést, akkor többet ártunk, mint használunk az ilyen lefolyótisztító, duguláselhárító szerekkel.

 

A mosogató és a mosdó esetében a zsíros lerakódások okozhatnak problémát. Ezért itt főként a zsíroldásra érdemes fókuszálni, persze ahol kemény a víz, ott a vízkövesedés is meg kell előzni. A zsíros szennyeződéseket a különböző zsíroldó hatású készítmények, illetve a trisó alkalmasak. A trisónak erős zsíroldó hatása van, ezért a házi szerek közül ez a legjobb megoldás.

 

A WC-ben a bűzzáró szifon szűk keresztmetszete, a lefolyóban lévő ív a gyengepont dugulás szempontjából. Itt tud némi vízkő összegyűlni, amelynek köszönhetően kevesebb hely jut az elfolyó víznek, ami pedig a nagyobb baj, lehetőséget nyújt a dugulásra. Ezért a WC-nél a vízkő oldása a legalapvetőbb megelőzési módszer. Ezt persze vízkőoldókkal, vagy épp gyakori forróvizes-ecetes öblítéssel tudjuk megelőzni. Egyesek szerint a szódabikarbóna is jó vízkőoldó szer, azonban ez az anyag inkább fertőtlenít, mint vízkövet old.

 

A WC esetében a dugulás szempontjából egyszerűnek tűnő, de általában be nem tartott szabályok szoktak problematikusak lenni. Nem, nem szabad semmi oda nem illőt lehúzni a WC-n, mert eldugítja. A nedves törlőkendő, a pelenka, és más, a mosdóhoz köthető higiéniai termék, fülpiszkáló, esetleg vatta szokták a leggyakrabban eltömíteni a mosdó lefolyóját. A rekorder azonban a WC illatosító, melyet elsodort a lefolyó víz.

 

A WC-nél még érdemes leellenőrizni, hogy megfelelő sebességgel folyik-e az öblítővíz. Ugyanis, ha a víznek nincs sodrása, akkor nem működik hatékonyan az öblítés rendszere. A WC tartály típusa és a WC csésze kialakítása határozza meg az öblítést. Ha ezek nem stimmelnek, mert nem egymáshoz igazodva választottuk ki őket, akkor előfordulhat, hogy egy kis vízkő azonnal dugulást okoz.

Hogyan előzzük meg a lefolyók eldugulását? 

 

Duguláselhárítás házilag

A szifontisztítás menete

Ha dugulást észlelünk otthonunkban, akkor a mosogató, illetve a mosdó, valamint a kád és a zuhanykabin esetében az első lépés a szifonok ellenőrzése. Ha ott találtunk dugulást, akkor viszonylag egyszerű dolgunk volt. A kád és a zuhanyzó esetében egy szerelőajtó segítségével kell hozzáférhetővé tenni a szifont beépítéskor, pont ilyen esetekre.

Hogyan zajlik egy szifont tisztítása? Nos először is készítsünk elő egy vödröt a szifon alá, majd érdemes gumikesztyűt húznunk. Ezután a szifon egyik tömítőgyűrűjét. Ekkor nagy eséllyel elkezd kifolyni a felgyülemlett víz. Ezután le tudjuk szerelni a szifont, melyet át kell tisztítanunk, alaposan, mindenhol, mert a lerakódásoktól meg kell szabadulnunk. Ha ezzel megvagyunk, persze az összeszerelés következik, minden egyes tömítéssel együtt. Ha visszaszereltük, tegyünk egy próbát, hogy azonnal megtudjuk, hogy a szifonnal volt-e gond.

A sósav és társai

Vannak, akik a sósavat választják ezek helyett a tisztítószerek helyett. A hidrogén-klorid vizes oldata nagyon hatékony szer, azonban a levegő nedvességtartalmából oldódó hidrogén-klorid, mely füstölög is, kellemetlen, szúrós szagú szer, amelyet nem túl egészséges belélegeznünk, illetve arra is ügyelnünk kell, hogy milyen anyagokkal érintkezik. Például a hipóval érintkező sósav nagyon veszélyes lehet.

 

A sósav nagyon agresszív, erősen maró hatású szer. Éppen emiatt, hogy tud nekünk segíteni a duguláselhárítás során. Azonban arra is érdemes gondolnunk, hogy a sósav a vízvezetékeket is roncsolhatja. Ezért inkább mondjunk le a sósav használatáról, ha műanyag csövekről, esetleg elöregedett vízvezetékekről van szó. Egyébként a sósav mind a WC, mint a fürdőkád, mosogató, vagy épp a mosdó dugulásával is meg tud birkózni. Komolyabb dugulás esetében hosszú órákra is hagyhatjuk hatni. Hatékony szer, melynek vannak hátrányai is, ezért mérlegeljünk!

 

Ha mégis a sósav mellett döntünk, akkor használjunk gumikesztyűt, és lehetőleg szellőztessünk.

 

A többi duguláselhárító szer használata kevésbé kockázatos, és általában kisebb dugulásoknál nagy eséllyel hatékonyan szoktak lenni. Ha ezeket a szereket szeretnénk használni, egyszerűen ki kell tapasztalnunk, mi válik be. A szemcsés szerek általában forróvízzel együtt hatékonyak, míg a gélek között találunk olyat, amely hidegvízben is oldódik. Mindig kövessük a használati utasítást.

Házi megoldások: pumpa

Mielőtt a lefolyóra helyeznénk, öntsünk egy pohár meleg vizet és egy kevés mosogatószert a lefolyóba. Ha van, a túlfolyót dugaszoljuk el nedves ronggyal. Ezután teljesen fedjük le a WC-pumpával a lefolyót és folyassunk rá annyi vizet, hogy az teljesen fedje le a gumiharangot.

Hirtelen mozdulattal húzzuk fel, majd ismét nyomjuk le a pumpa nyelét. Ezt a szívó-nyomó hatást más háztartási eszközzel nem is érjük el. Bár mindez – vagyis a WC-pumpa ügyes és hatékony használata – kicsit kőkori megoldásnak számít, azért olykor nagyon hatékony tud lenni.

A dugulás mértékétől függően ez a módszer legtöbbször segít. Ha azonban nagyobb a baj, valószínűleg le kell szerelni, illetve szereltetni a szifont. Ha Ön akarja és tudja a duguláselhárítás problémáját megoldani (vagy megelőzni), akkor a mosogató dugulásának kezelését, elhárítását viszonylag könnyen megoldhatja.

 

Ahol csak lehet, kerüljük a vegyszert!

A lefolyó tisztítására lehetőleg ne használjunk agresszív vegyszert (például sósavat).

Hogyan kezeli a dugulást egy vízvezetékszerelő?

Csatornatisztító spirál

A duguláselhárítással is foglalkozó vízszerelő szakember nagy valószínűséggel a csatornatisztító spirál bevetésével fog próbálkozni az állapotfelmérés után. Ebből az eszközből létezik elektromos és kézi kialakítású is. Használata viszonylag egyszerű, a spirált belehelyezzük a vízvezetékbe, és körkörös mozdulatokat téve próbáljuk meg áttisztítani az eldugult szakaszt. Azonban vigyáznunk kell az erőkifejtés mértékével, ugyanis könnyen összegubancolódhat a spirál. Az elektromos spirált sokkal egyszerűbb használni, azonban anyagilag túl nagy befektetés lenne otthoni, alkalmi használatra vásárolni. Reménykedjünk, hogy a spirál sikerrel fog járni a dugulás elhárításában, mert utána már csak egy falbontás nélküli lehetőség van hátra, a csatornatisztító gép.

 

Csatornatisztító gép

A csatornatisztító gépet általában nagyobb csatornákhoz szokták használni, de előfordul, hogy házi dugulások esetében is segíthet. A csatornatisztító gép nagy nyomással enged vizet a szóban forgó, eldugult csőbe, így fejti ki hatását. Akár 200 bar nyomással tisztítja át a cső teljes keresztmetszetét. Jóval hatékonyabb ugyan a csőtisztító spirálnál, de nem feltétlenül van szükségünk az alkalmazására. Ugyanis mérlegelnie kell a szakembernek, mikor emellett az eszköz mellett dönt: vajon mennyire épek a vízvezetékeink, elbírják majd ezt a nagy nyomást? Ez az otthonunk korától is függ. Emellett a csatornatisztító gép vízfogyasztása, és nehezebb használhatósága miatt komolyabban kell mérlegelni, komolyabb és mélyebben lévő lerakódás esetén javasolt ezt az eszközt választani. Például egynagyobb csatornatisztító gép akár 1000 liter vizet is elhasználhat a tisztítás során, de egy kisebb eszköz is percenként kb. 5-10 liter vízzel dolgozik.

Honlap készítés