Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.02.13 15:38

Fúrt kutak vízszerelése

Magyarország legnagyobb részén elérhető a vezetékes vízszolgáltatás a lakott területeken, ám van néhány olyan településrész, külterületi ingatlan, ahol a vezetékes víz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor sem nélkülözhetjük azonban a vizet, kutat fúratunk. Néhány alapvető dolgot azonban nem árt tudnunk.

 

NEM BOLDOGUL A FÚRT KUTAKKAL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Fúrt vagy ásott? Merről hány méter?

50-100 évvel ezelőtt, amikor még nem volt természetes a vezetékes víz megléte, alapvető volt minden háznál az ásott kutak jelenléte. Ahogy telt az idő és fejlődtek a települések, kiépültek a vízvezetékek még a legkisebb falvakban is, úgy vált okafogyottá ezek léte. Ugyanakkor, míg a régebbi korokban nem volt jellemző a maihoz hasonló nagy mennyiségű vízhasználat (nem volt angol WC, fürdőszoba, mosogató), nem volt szükség szennyvíz-elvezetésre sem, ami a későbbi évtizedek egyik problémájához vezetett. A nagyfokú vízhasználat, a vegyszerek (mosópor, öblítők, fertőtlenítők, illetve a mezőgazdaság nagy mennyiségű vegyszerhasználata) mára olyannyira elszennyezték a felszín alatti vizeket, hogy az ásott kutak vizének emberi fogyasztásra történő használata ma nem is ajánlható.

Ekkor jöttek képbe a fúrt kutak, részben azért, mert a vezetékes víz a csatornahasználati díjjal együtt tetemes összegre rúg, így a konyhakerti vagy díszkerti növényzet locsolása ezzel nem kifizetődő, részben pedig a már említett vezetékes vízzel nem ellátott területek vízzel való ellátottságának megoldásaként. A fúrt kutak előnye az ásott kutakkal szemben, hogy lehetőségünk van mélyebbre fúratni, akár többszörös vízzáró réteg alá, így a talajvizek szennyezettsége abban a mélyebb rétegben nem érvényesül. Ezt a mélyebb rétegekből származó vizet aztán sokan használják emberi fogyasztásra is, tanácsos azonban minőségét erre szakosodott szervvel bevizsgáltatni a későbbi fertőzések, megbetegedések elkerülése érdekében.

Fúrt kutak – technikai megoldások

A kútfúró és a vízszerelő két külön szakma, kút fúrása esetén mindkettőre szükségünk lesz. A vízszerelő által  kivitelezett technikai megoldások többfélék lehetnek: függően a kút mélységétől, a kívánt vízhozamtól, a vízoszlop magasságától. Szóba jöhetnek a házi vízművek, a búvárszivattyús vagy csőszivattyús rendszerek. Az alkalmazott technika attól is függ, mennyire gázos a víz. A legegyszerűbben a szomszédoktól tájékozódhatunk, hogy milyen mély az ő kútjuk, mennyi napi vízhozamot biztosít és milyen technológiai megoldást alkalmaznak. A különböző szivattyúk eltérő vízmélység esetén alkalmazhatók, hiszen nem minden szivattyú tud bármilyen mélyről vizet felszívni.

Búvárszivattyút például olyan helyen használhatunk hatékonyan, ahol nagy mélységből kell a vizet a felszínre hozni. A szivattyú ebben az esetben a csőbe van építve, a vízszint alá van süllyesztve. Motorja zárt helyen helyezkedik el, hűtése kívülről megoldott.

A centrifugálszivattyúk ezzel szemben térszinten vannak elhelyezve, ebben az esetben azonban a vízfelszín alá mélyszívófejet szükséges elhelyezni. Ennél a technikánál a kiemelt víz egy része visszakerül a kútba a mélyszívófejhez, ami rontja a szivattyú hatékonyságát, csupán kisebb kutaknál alkalmazható hatékonyan (35-40 méteres mélységig).

Engedélyek

A kutak fúrásához engedélyeztetési eljárásra van szükség, ennek ellenére a legtöbb fúrt kutat nem engedélyeztették. 2016-ban egy új jogszabály alapján lehetőség van arra, hogy aki nem kért engedélyt a fúrt kút létesítésére, az bírság megfizetése nélkül fennmaradási engedélyt kérjen a már meglévő vízi létesítményére. Az engedélyt a jegyzőtől vagy a katasztrófavédelemtől kell kérni, és a bírság elengedésére 2018 végéig van lehetőség.

Honlap készítés