Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.02.28 11:01

Ha belefúrtunk a vízvezetékbe...

Még a legjobb mesterrel is előfordulhat, hogy figyelmetlenségből vagy akár téves ismeretek miatt belefúr a vízvezetékbe. Ilyenkor a szitkozódás nem segít, megoldást kell találni a problémára. Mindenekelőtt el kell zárni a sarokcsapot, szakaszoló, vagy a fő elzárót, így legalább a szökőkúttól megszabadulhatunk.

A vízvezeték javítását, illetve cseréjét célszerű szakemberre bízni, vízszerelő segítségét kérni, de a falfeltárási munkát szakismeret nélkül is elkezdheti. Így könnyebben megállapítható a hibás cső anyaga, ami fontos ínformáció lehet a vízszerelő számára Ezzel nem csak időt, hanem pénzt is megtakarítható.


Az ilyen jellegű „csőrepedésnek” van egy igen nagy előnye az alattomos rejtett csőtöréshez viszonyítva; pontosan ismerjük a helyét. Nincs hát szükség a kelleténél nagyobb feltárásra, netalán műszeres vizsgálatra. Azonnal megkezdődhet a csőtörés javítás előkészítése.

 

Csempe leverése

Ha a fúrás csempézett felületen történt, el kell távolítanunk a zavaró csempéket. Egyes esetekben ez egy kis „drasztikusságot” követel meg, de mindenképpen érdemes óvatosan végezni a munkát. Ha túlzottan sima és zománcos a csempe felülete, gondot okoz a vésővel történő leverése, a bekarcolásával csúszásállóbbá tehetjük. Mindig a csempelap közepéről kezdjük meg a leverését és így haladjunk a szélek felé! Ha ezzel elkészültünk, takarítsuk le a ragasztó felületet is!


Ekkor már hozzáférünk a falfelülethez és megkezdődhet a sérült csővezeték kibontása. Itt is fokozott figyelemre van szükség, ugyanis óvatlanságból újabb sérülést okozhatunk a vízvezetéken a habarcs kibontása közben. A habarcs eltávolítása legyen alapos; ne csak a két oldaláról, hanem mögüle is távolítsuk el. Az a célunk, hogy a sérült csőszakasz a vízszerelő számára jól hozzáférhető legyen fogók vagy vágó eszközök használatához.


Ha mindezekkel megvagyunk, következhet a csőtörés javítása. De mielőtt bármihez is hozzákezdnénk, el kell távolítanunk a vizet a vezetékből. Egyszerűbb esetekben csak teljesen meg kell nyitnunk a csapot. Majd következhet a vezeték szakasz javítása.

Rézcső forrasztás javítása

A különböző anyagú csöveket eltérő technikával javítjuk. A rézcsöveknél ajánlott módszer a forrasztás, amely egy PB-gáz pisztollyal elvégezhető. Persze ha se pisztolyunk, se gyakorlatunk, akkor ajánlatosabb megfelelő szakembert keresni. Az acélcsövek átfúrása sokkal nehezebb, de ha nagyon figyelmetlenek voltunk, megtörténhetett. A horganyzott csöveket meneteléssel, a műanyag vízvezetéket „roppantós” idommal történik a szerelés.


Utolsó fázisban pedig következhet a habarcs és a csempézés helyreállítása. Ha mindent jól csináltunk, volt kéznél egy pót-csempelap és gondosan befugázzuk, az aprócska balesetnek szinte nyoma sem marad.

Honlap készítés