Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.09.03 11:04

Kerti csap téliesítése

Ahogy elérkezik az ősz, úgy csökkennek a kerti munkák, udvarunkkal, kertünkkel kapcsolatos feladataink szépen lassan elapadnak, így mi is kényelembe helyezhetjük magunkat nappalinkban, hogy a meleg kandalló mellett készüljünk a télre. Ilyenkor minden lelassul.

 

NEM BOLDOGUL A KERTI CSAP TÉLIESÍTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

Csakhogy nem minden feladatunk szűnik meg a nyár végével. Persze ezt a legrutinosabbak már tudják, az ősz közeledtével gondosan téliesítik, majd elteszik benzines fűnyírójukat, megtisztítják és elcsomagolják kerti szerszámaikat, áttörölgetik, bekenegetik és letakarják, esetleg el is pakolják a fagytól, hótól óvandó kertibútoraikat. De a feladatok itt még nem érnek véget.

Vajon hányan gondolnak a kerti csapjuk téliesítésére?

 

Kerti csap téliesítése

Miért szükséges a kerti csap téliesítése?

 

Először azt is érdemes tisztáznunk, hogy nem csak a kerti csapot kell téliesíteni. A fagyra fel kell készíteni minden kültéri, vízzel érintkező, vizet szállító, illetve vizet tároló kerti eszközt. Tehát téliestenünk kell a vízmérő aknát, a kerti zuhanyt, a locsolócsapokat, attól függetlenül, hogy vezetékes víz, vagy fúrt kút biztosítja számunkra a kerti vízellátást.

 

Miért? Mert elfagyhatnak, magyarul a bennük maradó víz megfagyhat, amikor a külső hőmérséklet fagyáspont alá csökken. A csövekben található megfagyott víz pedig károkat okozhat bennük. Szétfeszítheti a fémcsövet, kisebb-nagyobb sérüléseket okozva a vízvezetéken, vagy magában a csapban. Így egy külső vízvezetéken keletkezett fél milliméteres résen havonta tizenöt köbméter víz is elfolyhat, miközben a három milliméteresen már 360 köbméter víz folyik el. Saccoljuk meg az öt milliméteres, illetve az egy centiméteres rés esetén keletkező károkat. Na ugye? Ha pedig keletkezik egy kis sérülés a vezetéken, jó esély van arra, hogy a következő fagy esetén tovább növekszik annak mérete.

 

Természetesen az így elfolyó víz a mi fogyasztásunknak számít, hiszen a mi felelősségünk külső és belső vízvezetékeink, csapjaink karbantartása.

 

Hogyan készítsük fel a télre kerti csapunkat?

  

A kerti csap téliesítése úgy történik, hogy először elzárjuk a föld alatt, feltehetően a pincénkben található téli csapot. Ez úgy történik, hogy az óra járásával megegyező irányba egy ütközésig tartó negyed fordulatot tekerve zárjuk el a fagycsapot. Ha esetleg leürítő-szelepes téli csapunk van, akkor egy T-kulcs segítségével zárjuk el azt.

 

A fagycsap elzárását mindenképpen ellenőrizzük le. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor a vízmérő fogyasztásán keresztül juthatunk információhoz ezzel kapcsolatban.

 

Ezután a locsolócsaphoz, azaz a kertben, a fölfelszín felett található kerti csapot megnyitjuk. Fontos, hogy egész télen hagyjuk nyitva. A csapban maradt víz így kifolyik, és nem fog a csap szétfagyni. Pontosan ezért fontos, hogy a fúrt kúthoz csatlakoztatott kerti csappal is így tegyünk.

 

A fagycsap elzárása után tehát megnyitjuk a kerti csapot, ekkor jellegzetes hangot kell hallanunk, hiszen ilyenkor a kerti csapban maradt víz kifolyik, és a helyére levegő kerül. Ha nem hallunk semmilyen hangot, akkor meghibásodott a kerti csap. Ha pedig a kerti csap megnyitása után folyamatos csöpögést produkál, akkor a téli csap hibásodott meg. Mindkét esetben komoly következményekkel számolhatunk, ha nem lépünk azonnal: sürgősen, a fagy beállta előtt szükségünk lesz egy vízvezeték szerelő szakemberre.

 

Ha azonban minden simán ment, akkor már nincs sok dolgunk. Érdemes végignézni eszközeinken, kerti vizes berendezéseinket, átgondolni teendőinket.

 

Például a kerti csapra csatlakoztatott slagból is érdemes kiengednünk a vizet. Akkor teszünk a legjobbat tömlőinkkel, ha naptól és fagytól védett helyen tároljuk őket azokban a hónapokban, amikor használaton kívül vannak.

  

Havas kerti csap

Mit tegyünk tavasszal?

 

Tavasszal egyszerűen csak meg kell majd nyitni a téli csapot, majd ellenőrizni a kerti csapok működését is. Ezt akkor érdemes megtennünk, amikor már biztosak vagyunk abban, hogy nem számíthatunk éjszakai fagyokra, melyek komoly kárt tesznek ezekben a kerti berendezésekben.

 

A kerti csap elfagyásának megelőzése, télre való felkészítése nem bonyolult feladat, ahogy a többi kültéri vizes berendezés téliesítése sem az. Könnyen és gyorsan kivitelezhető. Kevés energiabefektetéssel tehát komoly problémát előzhetünk meg, mely sok anyagi kárral és bosszúsággal járhat. A lényeg tehát az, hogy legyünk előrelátóak, és ne mulasszuk el ezeket a kisebb teendőket.

Ha otthonunk minden vízvezetékével, összefolyójával, szifonjával és szaniterével ugyanennyire körültekintően és tudatosan járunk el, akkor a folyamatos karbantartásnak köszönhetően hosszútávon őrizzük meg azoknak jó állapotát, fizikai épségét, előzzük meg a vízszerelő hívását.

Honlap készítés