Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.10.01 13:08

Konyhai lefolyó dugulás

Az egyik leggyakoribb dugulás a lakásban a konyhai lefolyó eldugulása. Persze ez a dugulás is a bosszantó, kellemetlen problémák közé tartozik. Sokszor a meglepetés erejével hat, és jó kis esti programot nyújt számunkra. Ha csak nem hívunk duguláselhárítót. De hogyan kerülhető el a konyhai lefolyó dugulása, és mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik?

ELDUGULT KONYHAI LEFOLYÓJA?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

A dugulás megelőzése

A konyhai lefolyó dugulását általában a lefolyócső keresztmetszetét szűkítő szennyeződések okozzák, legalábbis komolyan hozzájárulnak.

A konyhai vizesblokk jellemzően az a hely, ahol a zsírosabb szennyeződések jellemzőek. Emellett persze sok esetben a körültekintés hiánya vezet problémához: vigyáznunk kell arra, hogy mi kerül a lefolyóba, darabos szennyeződésnek semelyik vízvezetékben nincs helye.

A zsíros szennyeződések miatt javasolt a gyakori tisztítás. Alkalmanként eresszünk egy kis forró vizet a lefolyóba, hogy ezt a makacs szennyeződés típust szépen feloldja. Legyünk óvatosak a különböző duguláselhárító szerekkel, a meleg vízben oldódó fajták könnyen megkötnek a vezetékek falán, növelve a dugulás esélyét.

A legtöbb vízvezeték szerelő a komoly vegyszereknél természetesebb trisót ajánlja még, havonta, esetleg kéthetente szórunk egy kicsit ebből a zsíroldó hatású szerből mosogatónk lefolyójába, majd engedjünk rá forró vizet, és hagyjuk hatni.

A vízkő is veszélyt jelent, így alkalmanként szódabikarbónával, vízkőoldóval is érdemes hasonló módon áttisztítanunk a vízvezetéket

 

Mit tegyünk, ha már eldugult a mosogatónk?

Íme néhány tipp arról, hogy a rendszer mely szakasza dugulhat el, és hogy mikor mit tudunk tenni, hogyan ellenőrizhetjük le a probléma forrását, illetve milyen eszközök és módszerek léteznek arra, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban oldjuk meg a problémát.

 

Először a házilag kivitelezhető megoldásokat érdemes végig zongoráznunk.

 

A szifon

Először talán a mosogató szifonnal kezdjünk. Azért javasolt ezzel kezdeni a probléma feltárását, mert ha a szifon volt eldugulva, akkor sok problémát előzünk meg ellenőrzésével. A mosogató szifon a mosogató és a fal között található, a vízelvezető csőre csatlakoztatott sokszor műanyag eszköz, melyet könnyű letekerni, mivel menetes kialakítású.  A szerepe szerint a hajlatában felgyülemlő víz hasznosításával oldja meg a csatornában lévő szagok szigetelését. Másik feladata pedig a darabosabb anyagok összegyűjtése. A szifon letekerése előtt érdemes egy vízgyűjtő edényt elhelyeznünk alatta. Majd miután a kezünkben van, szabadítsuk meg a dugulást okozó szennyeződésektől. A szifont öblítsük át melegvízzel, mosogatószerrel, majd helyezzük vissza.

 

Tisztítószerek

Ha meggyőződtünk róla, hogy nem a szifon a tettes, akkor a lefolyótisztító eszközök is megoldást jelenthetnek. Újra népszerű az ecet-forró víz kombinációja, melynek persze a hatékonysága az oka. Ez a helyzet a szódabikarbónával és a már említett trisóval is. Ezeknek a szereknek az alkalmazása előzze meg a környezetkárosító vegyszerekét, melyek jobb, ha csak a végső megoldást jelentik.

 

A csatornapumpa használata

Ha a szerek nem segítenek, akkor használjuk csatornapumpát. Már ha van otthon ilyen eszközünk. Tele engedjük forró vízzel a mosogatót, majd kihúzzuk a dugót, és elkezdjünk pumpálni, hogy vákuumot képezzünk. A vákuum segítségével a nagyobb, darabosabb dugulást oldja meg a pumpa. Azonban, ha a szifon és a lefolyó közötti csőszakasz van eldugulva, akkor a pumpa nem fog segíteni. Ugyanis ekkor már duguláselhárító szakemberre lesz szükségünk.

 

Duguláselhárító

2 lehetőség adott a falbontás nélküli a duguláselhárításban. Csőspirált használhat, majd, ha ez a módszer sem hatásos, akkor előveheti a csőtisztítő-gépet.

 

A csőtisztító spirál a lefolyócső teljes keresztmetszetében távolítja el a szennyeződéseket. Ehhez azonban komoly erőkifejtésre van szükség, ezért általában a vízszerelők nem is a mechanikus, hanem gépi megoldást szoktak választani. Persze ez a dugulás mértékén, a szennyeződés makacsságán is múlik.

 

Ha a spirál sem működik, akkor bizony a csőtisztítógép az utolsó reményünk a bontás elkerülésére. Főleg ipari céllal alkalmazzák ezt az eszközt, kültéri csatornák tisztítása során tud nagyon hatékony lenni. Azonban vannak olyan csőtisztító gépek, melyek háztartások csőrendszerénél is bevethetők.

Magas víznyomással dolgozó eszközökről van szó, melyek működési elve az, hogy az erős vízsugárral tisztítják át a csatornarendszert. Azonban a magas víznyomás árthat az elöregedett csatornáknak, így használatuk kockázatos.

 

Ha mosogatónk környékén a dugulás legelső, legapróbb jelét véljük felfedezni, azonnal intézkedjünk, hátha megelőzhető a baj. A folyamatos tisztítás, karbantartás, szűrő használata is segítségünkre lehet. Ha azonban szerelőre van szükség, ne odázzuk el a dolgot, mert könnyen lehet, hogy falbontás lesz a történet vége.

 

Honlap készítés