Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.02.11 10:59

Lefolyótisztítás házilag

Ha gyakori vendég nálunk a duguláselhárító, akkor hatékonyabbá kell tennünk a lefolyótisztítással kapcsolatos szokásainkat. Hogyan? Például házi szerekkel, ecettel és társaival. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy melyik lefolyót mivel érdemes tisztítanunk, és hogy mit tudnak ezek a szerek. Hiszen ezzel a tudással felvértezve, a lefolyóink állapotára figyelve nem csak azok élettartamát növelhetjük meg, hanem a dugulást, és az olykor abból következő csőtörés is megelőzhetjük. Nézzük, hogyan néz ki a lefolyótisztítás házilag.

NEM BOLDOGUL AZ ELDUGULT LEFOLYÓVAL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Lefolyótisztítás házilag, de mivel?

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna az egyik legdivatosabb házi tisztítószer. Azonban a legtöbben úgy használják, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy milyen esetekben hatékony. A szódabikarbónát ugyanis sok esetben univerzális csodaszerként tüntetik fel. Persze a szódabikarbóna tényleg hasznos szer, de vajon milyen esetekben?

A szódabikarbónának valójában fertőtlenítő hatása van. Emellett súrolószerként is szokták használni, mivel szemcsés a felülete.  Azonban a szódabikarbóna vízkő ellen, illetve zsíros szennyeződések ellen hatástalan. Kiválóan alkalmas a fürdőszoba takarítására, a konyhai tisztításra, és a lefolyótisztítás során is érdemes bevetni, hiszen a fertőtlenítő hatás mindenképpen szerencsés dolog. Azonban a szódabikarbóna nem fog elbánni azokkal a szennyeződésekkel, amelyek a csatornák, lefolyók dugulására hatnak. Hiszen a zsíros szennyeződések és a vízkő azok a problémák, amelyek erősen kihatnak a lefolyócsövek keresztmetszetének beszűkülésére.

A szódabikarbóna alkalmazása során ne keverjük azt ecettel, ugyanis a tévhitekkel ellentétben gyengítik egymás hatását.

Ecet

Az ecet kiváló vízkőoldó, így a lefolyótisztítás során komoly hasznát vehetjük. Minél kevésbé hígítjuk fel, annál hatékonyabban tudja szétmarni a szennyeződéseket. Öntsünk 20%-os ecetet a lefolyóba, a szennyezés mértékének arányában 3-6 dl-t, ha gondoljuk, maximum 70-30% arányban hígítsuk fel vízzel. Öntsük le egy kevés forró vízzel, majd várjunk kb. 20-40 percet. Végül bő vízzel öblítsünk, de nem árt, ha ez a víz is meleg, vagy legalább langyos. Az ecet használatakor figyeljünk oda a szellőztetésre a maró hatás miatt. Az ecetes tisztítást a víz keménységétől függően havonta, vagy kéthavonta elvégezhetjük a lefolyóinkon.

 

Sósav

A sósav nem annyira a megelőzés, mint inkább a dugulás elleni fellépés hatékony eszköze. Használata előtt mérlegeljük, hiszen egy agresszív vegyszerről beszélünk. Persze olykor segíthet megelőzni, hogy a dugulás olyan komolyra forduljon, hogy végül csak falbontással tudjuk kezelni. A Sósav egy oldat, a hidrogén-klorid vizes oldata. Ipari módon állítják elő, hidrogénból és klórból. A tömény sósav 37 (m/m)%-os.

A sósavról tudjuk, hogy egy erősen maró hatású sav, így rengeteg szilárd anyagot képes feloldani. És bizony a fémeket is, mint például az alumíniumot, cinket. Ezért a régi lefolyókba nem szabad sósavat öntenünk, hiszen szétmarhatja az elöregedett fémet. Fontos, hogy a sósavat felelősséggel használjuk, mert nagyon veszélyes szer. Például soha ne keverjük hipóval vagy azt tartalmazó vegyülettel, mert ilyenkor tüdőkárosító gázok szabadulnak fel.

A sósav használatakor húzzunk kesztyűt, nyissunk ablakot vagy a helyiség ajtaját hagyjuk nyitva. Komoly dugulás esetén egy egész flakon sósavat öntsünk le az érintett lefolyócsőbe, majd várjunk legalább 2,5-3 órát, majd bő vízzel öblítsünk.

 

Trisó

A trisó hivatalos neve nátrium-foszfát, vagy trinátrium foszfát. Kinézetre egy porszerű anyag, amelyet az élelmiszeriparban is használnak. A trisónak egyszerre van vízkőoldó és zsíroldó hatása is. Így bármelyik lefolyó esetében hatékony lehet. Hiszen a vízkő mellett a zsíros letapadások, szennyeződések okozzák a dugulásokat azzal, hogy a csövek belső részére rakódva felfogják a többi szennyeződést, így aztán szépen, időről-időre növekednek, míg aztán el nem dugul a lefolyó. Ezért a trisó zsíroldó hatása a szappanos, zsiradékos szennyeződésekre hajlamos vízcsöveken, míg a vízkőoldó hatása a ház összes vízvezetékében jön jól.

Hogyan hat a trisó? Először öntsünk néhány kanál trisót a szóban forgó lefolyóba, majd öntsük le 2 liter vízzel. Hagyjuk 2 órát hagyni, majd ismét öblítsünk. Ilyenkor a trisó a vízzel keveredve felforrósodik, és így tudja a leghatékonyabban áttisztítani a vízvezetékeket. Ez azért történik, mert lúg keletkezik, így a lúg maró hatása is segít a csövek megtisztítása során.

A trisó megelőzésre is alkalmas. Időnként használhatjuk zsíroldásra az érintett vízvezetékekben. Ilyenkor egy evőkanál trisót oldjunk fel meleg vagy épp forró vízben, 3-4 litert is használhatunk.

 

Kóla

Sokan tartják a kólát is univerzális csodaszernek. A szódabikarbónához hasonlóan a kóláról is azt állítják, hogy minden szennyeződést képes lemarni mindenhonnan, így aztán a vízvezetékekben lévő lerakódásokat is könnyen eltávolíthatjuk. Azonban a kóla körül sok tévhit kering. A kóla ugyanis egyáltalán nem csodaszer. Kis mértékben alkalmas ugyan tisztításra, de ezt csak a benne lévő szénsav miatt, ugyanis csak maga a  szénsav okozza a tisztítóhatást. Ezért néhány folt kezelésére alkalmas lehet. A benne lévő cukor azonban hátrányt jelent. Nem érdemes így tehát sem kólával, sem szénsavas narancslével, de tonikkal sem tisztítani a szanitereket, és persze a lefolyócsöveket sem. A ragadó cukor maradványok ugyanis problémát jelentenek, újabb szennyeződéseket okoznának a lefolyók belsejében.

  

A konyhai lefolyó tisztítása, karbantartása

Vajon hogyan tisztítsuk a konyhai lefolyónkat?

Mivel a konyhai lefolyó dugulását a legtöbb esetben a lefolyócső keresztmetszetét szűkítő szennyeződéseknek köszönhetjük, éppen ezért a lefolyó állapotának kiemelt figyelmet kell kapnia. A konyhai lefolyó, a vizesblokk karbantartásának első és legfontosabb eszköze egy egyszerű filléres műanyag eszköz, a szűrő. Ugyanis a kisebb ételmaradékok, darabos szennyeződések könnyen okoznak dugulást. Ezért a szűrő használatával már félúton járunk a probléma megelőzésében. A vízvezeték szerelők általános tapasztalata, hogy gyakran dolgoznak olyan duguláson, amelyet egyszerű szűrővel meg lehetett volna előzni.

Persze a csövek gyakori tisztítása a konyha, pontosabban a mosogató lefolyó esetében is fontos. Ebben a helyiségben nem csak a vízkőre kell figyelnünk, hanem a zsíros szennyeződésekre is. Tehát a konyhai lefolyó esetében az ecet-forróvíz kombináció, illetve a trisó alkalmazása lehet célravezető. Érdemes tehát váltogatni a két szert. Emellett időnként ereszthetünk egy kis tiszta, forró vizet a lefolyóba, mert a letapadt zsír egy részét ez a módszer is feloldhatja, de mosogató szerrel is elkeverhetjük a sima forró vizet, hiszen ebben is találunk zsíroldót.

Időnként szedjük szét és tisztítsuk át a mosogatószifont. Forró, mosogatószeres vizet használjunk ehhez.

Ha a duguláselhárító szereket választjuk, legyünk óvatosak, mert a meleg vízben oldódó fajták megköthetnek a mosogató lefolyócsövének falán, és szilárd akadályát képezhetik az átfolyó víznek. Éppen emiatt is hasznos a már említett forróvizes öblítés.

 

Lefolyótisztítás házilag

A WC lefolyó tisztítása

A WC lefolyónál általában a WC lefolyó szűk kanyara a gyengepont. Eredetileg az itt összegyűlő víz tartja távol csatornaszagot. A WC esetében az itt összegyűlő vízkő szokta szűkíteni a csatorna keresztmetszetét. A WC esetében tehát a vízkő a kulcsprobléma, hiszen itt nem jellemzőek a zsíros szennyeződések. Ha véletlenül lehúztunk valami zsíros dolgot a WC-n, akkor trisóval orvosolhatjuk a problémát. De jegyezzük meg, hogy a WC esetében tilos zsíros dolgokat lehúzni a WC csészében, tilos ilyet csinálnunk. A vízkő problémájára az ecet a jó megoldás, ezért időnként néhány deciliter ecetet és forróvizet alkalmazva tarthatjuk karban a WC lefolyót. A szódabikarbóna is hasznos lehet, de ahogy már volt róla szó, kizárólag fertőtlenítő célból tudjuk hatékonyan alkalmazni ezt a szert. Ha már nagyobb a baj, dugulás jeleit észleljük, akkor sósavat használjunk. A duguláselhárító szerek itt is hasznosak tudnak lenni. Azonban mérlegeljünk, ha tehetjük, használjunk olyan anyagokat, amelyek nem károsak a környezetünkre.

A zuhanylefolyó tisztítása

A zuhanyzó lefolyójára szintén igaz a szűrők kérdése. Vásároljunk erre a célra kialakított szűrőbetétet, mert a haj az egyik leggyakoribb dugulást okozó probléma ezen a területen. Emellett a samponok, tusfürdők, de főleg a zsíros szappan okozhatnak gondot, zsírtartalmuk miatt. Ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani ezekről a testápolószerekről, egyszerűen csak alkalmanként itt is használhatunk trisót, és persze forróvizes öblítést. Emellett a vízkő problémája ugyanúgy igaz erre a vízcsőre is. Tehát ecet, nagyobb problémánál sósav, vagy éppen más duguláselhárító szer segíthet. Ha már megvan a baj, és eldugult a lefolyó,  először távolítsuk el a padlóösszefolyó bűzelzáró könyökét. Majd a tusoló gégecsövével erős vízsugarat engedve öblítsük át a vízvezetéket.

 

A lefolyók tisztításával és karbantartásával kapcsolatban összességében azt lehet elmondani, hogy következetességgel, rendszeres tisztítással könnyen megelőzhetjük a dugulást, és megőrizhetjük vízvezetékeink jó állapotát. Ha házi szerekkel szeretnénk megoldani a lefolyók tisztántartását, akkor vízkő ellen az ecetet, zsíros anyagok ellen pedig a trisót, illetve a gyakori forróvizes öblítést érdemes használni.

Szerencsére nem kell ennél komolyabb odafigyelés háztartásunk vízvezetékrendszerének megfelelő karbantartásához, azonban ezekre a dolgokra oda kell figyelnünk. Ha pedig dugulást észlelünk, vagy kérdésünk merülne fel a lefolyótisztítással kapcsolatban, hívjunk vízvezeték szerelőt.

Honlap készítés