Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.11.05 11:57

Mik a csőtörés jelei?

Otthonunk karbantartása olykor tudatosságot és odafigyelést igényel. Azonban vannak olyan bosszúságok, melyet akármennyire körültekintőek vagyunk, nehezen kerülhetünk el. Az ilyen helyzetekben viszont szerencsének tekinthetjük, ha időben észrevettük a problémát, és így elkerültük, hogy a javítással való munkák és költségek megsokszorozódjanak. Ez például tökéletesen igaz a csőtörésre, mely olykor rejtve, a falak mélyén megy végbe, a felszínen pedig sokáig nem engedi láttatni magát. Mi pedig időben szeretnénk felfedezni, hogy még bontás nélkül meg lehessen oldani a problémát. Minél régebbi épületben élünk, sajnos annál nagyobb esély van arra, hogy az elöregedett vízvezetékhálózat megsérül.

CSŐTÖRÉS TÖRTÉNT OTTHONÁBAN?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Ezért érdemes résen lennünk, hogy a lehető legkorábbi fázisban felismerhessük a bajt, így megelőzve a nagyobb kárt. A csőtörés bemérése bonyolult dolog lehet, főleg, ha még kezdeti fázisban fedeztük fel, és még kevés víz szivárgott el. Azonban ez a legszerencsésebb helyzet, hiszen időben valósulhat meg a csőtörés elhárítása.

A csőtörést sok apró jelből lehet felismerni. De vajon melyek ezek a jelek?

Mikor jelentkeznek a csőtörés jelei?

Amikor csőtörésre gyanakszunk, figyeljük a vízórát. Ugyanis a vízórát, annak számlálóját, a rajta átfolyó víz pörgeti, mivel a vízóra mechanikus szerkezet. Zárjuk el a vizet jó erősen minden csapnál. Majd ellenőrizzük le mindegyiknél a vízórát. Ha a kerék akkor is forog, amikor el van zárva a csap, akkor szivárog a víz a rendszerben.

 

A vízszivárgás, ezáltal a csőtörés egyik feltűnő, de lassan előbukkanó jele a vízszámla. Ha gyanúsan magas a vízfogyasztásunk, miközben nem változtattunk a szokásainkon, nem tűnik indokoltnak a vízszáma összege, a fogyasztás mértéke, akkor érdemes vízvezeték szerelőt hívnunk, hogy kivizsgáltassuk vele vízhálózatunkat. Szerencsére a szakember falbontás nélkül is fel tudja mérni a vízvezetékrendszer állapotát, meg tudja állapítani a csőrepedés létét, mértékét és helyét. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert az elfolyó vizet hónapról hónapra mi fizetjük. Ha az elfolyást csak a vízszolgáltató mérte le, a vízóránk nem jelzi a nagy mennyiségű elfolyt vizet, akkor az nem ment át a vízórán, valahol máshol szivárgott el.

 

Sokan nem is gondolnak erre, pedig logikus: a látszólag indokolatlan okból párás lakás. Ha megnőtt a páratartalom a lakásban, miközben semmilyen változás nem áll a háttérben, akkor elképzelhető, hogy a szivárgó víz okozza. Ráadásul a megnövekedett páratartalom hatására penész is keletkezhet a falakon. Ezért legyünk nagyon figyelmesek az olyan részletekre is, mint a páratartalom.

 

Alacsony víznyomás a vízcsapban? Ez a jel szintén utalhat csőtörésre. A hirtelen csökkenő víznyomás mindenképpen gyanús. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem a csap a hibás, akkor érdemes kivizsgáltatni a problémát.

 

Ha pedig a vízcsapnál tartunk, a csöpögő csap is gyanút kelthet bennünk, joggal. Bizony nem minden esetben a csaptelep tömítése, vagy bármelyik más része a hibás. Van, hogy a csöpögő csap csőtörést jelez számunkra. Ezt talán akkor a legegyszerűbb megállapítanunk, ha jó erősen meghúzzuk a csapot, és figyeljük, hogy javult-e a helyzet.

 

A fűtési rendszerek esetében is lehet csőtörés. Ennek egyik jellegzetes jele, hogy a megszűnik a nyomás a fűtőhálózatban. Érdemes átnézni a külső csöveket és radiátorokat, így mi is felfedezhetjük a probléma helyét, ha az nem a falban van. Ez a szerencsésebb verzió, de a vízvezeték szerelő szakember akkor is feltárja a probléma valódi helyszínét, ha a víz nem egy feltűnően csöpögő radiátorból szivárog, mely alatt egy növekvő pocsolya kiált a figyelmünkért. A csőtörés bemérése ilyenkor mindenképp a vízszerelő szakember feladata, aki megfelelő eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy bontás nélkül is megtalálja a szivárgás helyét.

 

A probléma már elég nagy, ha a szivárgó víz látványos nyomot hagy maga után, megjelenve egyre növekvő foltként a falakon, esetleg a szomszéd mennyezetén éktelenkedik. Ez egyértelmű jele annak, hogy valahol valami nincsen rendben. A víz forrása lehet egy megrepedt vízvezeték, esetleg fűtéscső, vagy éppen mosógép, mosogatógép meghibásodása. Amikor a csőtörés látványos eredménye jelenik meg ily módon a falon, esetleg pocsolyaként a padlón, foltként a szőnyegen, akkor viszont meg is könnyebbülhetünk, legalább könnyen kikövetkeztetjük a szivárgás helyét. Most már jöjjön, aminek jönnie kell, legalább nem kell tovább nyomozgatni. Hívjuk a szakembert, akinek a csőtörés bemérése már nem lesz nehéz feladat. A lényeg, hogy a kármentesítés is falbontás nélkül történjen.

 

A legelső gyanús jeleknél már érdemes szakembert hívnunk, aki feltárja a csőtörés helyét, okát, és még a falban lévő, nehezebben hozzáférhető csövek esetében is van esélyünk arra, hogy a csőtörés elhárítás nem fog a fal megbontásával járni.

Honlap készítés