Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.05.21 12:00

Mit tegyünk, ha csöpög a csap?

Sokan követik el azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyják a csöpögő csapot. Apróság, amivel nem kell foglalkozni. Kár kihívni miatta a szerelőt, vagy energiát szánni a sajátkezű javítgatásra. Aztán talán, amikor már zavaróan sokat vagy hangosakat koppan az a vízcsepp, erőt veszünk magunkon és cselekszünk. Addigra azonban rengeteg víz folyt el a csapon keresztül.

Egy csöpögő csaptelep ugyanis akár napi 40-60 liter vizet is átfolyathat magán. Ez a mennyiség meg fog látszani a vízszámlán is, hiszen a vízóra kegyetlenül pörög, nem foglalkoztatja, hogy csak egy csöpögő csapról van szó! Naná, hogy nem, hiszen ez a napi 40-60 liter megtisztított, bemért, fogyasztható tiszta víz a szennyvízbe került, melynek megtisztítása ugyancsak felesleges energiafelhasználás! Gondoljunk bele, hogy napjainkban, amikor környezetünk védelme ennyire központi kérdés, sürgető probléma, mennyire felesleges kárt okoz egy jelentéktelen csöpögő mosdócsap, egy apró figyelmetlenség, egy egyszerű vállvonás. Pedig a csöpögés megjavítása sokszor házilag pár perc alatt megoldható, de ha szerelőt is kell hívnunk, akkor sem költséges kár!

 

Alább a csöpögést okozó leggyakoribb problémák - és megoldásaik olvashatóak. Azonban mielőtt belemerülnénk, ismerjük meg az átlagos csaptelep részeit. Ezután már egyszerű lesz átlátni a helyzetet!

A csaptelep felépítése

A tekerős csaptelep teteje egyszerűen a piros vagy kék jelződugóból, rögzítőcsavarból, és az elzárókarból áll. Ez csatlakozik a szelepfészekre, mely egy tengelyből, arra illesztett csapbetétből, és gumi vagy kerámia zárótömítésből áll. Ezt a szelepfészket egy takarókúp takarja el, az elzárókar alatt. A szelepfészek alatt található a csapszár, ahonnan a víz folyik, alatta a bekötőszár, ezt a szakaszt hívjuk csaptestnek. A csapszár végében található a szűrő.

 

Egykaros keverőcsap esetében hátul egy csavarral lehet leszerelni az elzárókart, alatta pedig a csaptest és az említett kar közötti rést O gyűrűk tömítik.

 

A leggyakoribb problémák

Amikor alátét a ludas

Az egyik leggyakoribb probléma a hagyományos csapok esetében az alátét meglazulása, szigetelő erejének megszűnése. Az alátét a csapbetéten található, tehát a piros vagy kék jelződugó alatti rögzítőcsavar eltávolítása után levesszük a takarókúpot, és a csapbetéten megtaláljuk a ludast. A rögzítőcsavart az óramutató járásával ellentétes irányú tekeréssel tudjuk eltávolítani. Az alátét alapvető feladata, hogy a csap megnyitásakor utat engedjen a víznek, elzáráskor pedig akadályozza annak folyását. Az alátét rossz illeszkedése esetében csak helyre kell tenni azt, de az is előfordulhat, hogy eldeformálódott vagy megrepedt, ekkor le kell cserélni ezt az apró alkatrészt.

Előfordulhat: vízkőlerakódás a szűrőben

Ez a helyzet igen egyszerű. A vízköves szűrő nem enged szabad folyást a víznek, ezért az felhalmozódik, de egy idő után a felhalmozódott víz kezd el csepegni. Ebben az esetben le kell tekernünk a csaptest végén lévő csapszárból a szűrőt, és ecettel vagy vízkőoldóval meg kell tisztítanunk a vízkőtől.

A túlzottan elkopott betétek vagy kerámialapok esete

A kerámiabetét két egymáson csúszó kerámialap, mely bizonyos csaptelepeknél a tömítést testesíti meg. Időtálló darabok, lassan kopnak, de a szennyeződés, vízkő megrövidíti az élettartamukat. Ezek az alkatrészek a csaptest és a keverőkar határán, a csapbetét alján találhatóak.

A tömítést kell kicserélni

A gumiból készült zárótömítés a csapbetét alatt található. A kerámialapokból álló betét helyett olykor ezek a gumigyűrűk alkotják a tömítést. Amennyiben a tömítés nem funkcionál, ki kell cserélni ezt az apró, 0,5, illetve 0,75 colos méretben kapható gumigyűrűt. Ezekből érdemes otthon tartani pár darabot. A fél colos a mosogató és mosdó csaptelepekre, a nagyobbik a kádtöltő csaptelepekre illik.

Persze előfordulhat, hogy magát a csapbetétet kell kicserélni, ezt egy jó vízszerelő segítségével vagy saját erőből is elvégezhetjük.

 

Ha a csaptelep szerelés műveletét magunk végezzük, és szét kellett szerelnünk a csapot, akkor nagyon fontos odafigyelnünk minden egyes kis alkatrészre, mert ha valamelyik megsérül, elveszik, akkor legkésőbb a csap összeszerelése után fog feltűnni annak hiánya, mikor a csap nem funkcionál megfelelően. Emellett érdemes a vízkőtől is megszabadítani ezeket az alkatrészeket, hiszen, ha már dolgoznunk kellett a csappal, legalább egy kis megelőzéssel könnyítsük meg a dolgunkat.

 

A csap csöpögésének ezen egyszerű okai mögött néha laikus által fel nem ismerhető probléma is állhat. Ha kipróbáltuk a leggyakoribb lehetőségeket, és nem sikerült megoldani a problémát, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. 

 

Ha szakszerű, gyors, szakértői munkát szeretne, hívja fel Gabona Róbertet a 30/200-9905-ös telefonszámon.

Honlap készítés