Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.08.20 11:01

Mit tehetünk WC dugulás ellen házilag?

Kellemetlen dolog, ha eldugul a WC-nk, főleg, ha mindez egy hosszúhétvégén vagy épp egy feladatokkal teli munkanap estéjén történik. Valójában persze mindig kellemetlen, soha sincs jó időzítés. Azonban a WC rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a problémák, csatornahálózatunk tisztántartása hosszútávon lehet segítségünkre. De hogyan oldható ez meg házilag? És vajon elég erre ügyelnünk, vagy van valami más titka is a WC eldugulás megelőzésének? Érdemes a tapasztalt vízvezeték szerelő tanácsaira hallgatnunk, aki rendszeresen ugyanazokkal a WC dugulást előhívó okokkal találkozik. Mi a teendő?

 

A vízelvezető rendszer karbantartása

 

Általában minden vizes helyiségről elmondható, hogy ügyelnünk kell a karbantartásukra. Ha viszonylag újabb építésű otthonunk van, akkor azért, hogy megalapozzuk a vezetékrendszer hosszútávú használhatóságát, ha pedig korábban épült, régebbi épületről van szó, akkor a fokozott óvatosság és tudatosság a probléma megelőzésének a titka. Az öregebb csatornahálózat sérülékenysége nagyobb körültekintésre ad okot.

 

A vízvezetékek karbantartásának az alapja a megfelelő szűrők használata: annak elkerülése, hogy a vízvezetékhálózatba olyan dolgok kerüljenek, melyeknek nem ott a helyük. A rendszeres forró vizes öblítés nagyon hatékony megoldás lehet, mert a csatorna peremére rakódott zsíros szennyeződéseket, szappanmaradványokat feloldva akadályozza meg a dugulást. A másik probléma a vízkő szokott lenni. Erre a szódabikarbónával kombinált forró vizes öblítések rendszeres alkalmazása lehet megoldás.

 

A lefolyótisztítók is nagyon hatékonyak, de egyrészt nagyon kell vigyáznunk arra, hogyha melegvízben oldódót használunk, akkor az a vezeték mélyebb szakaszán megszilárdulva lehet egy esetleges dugulás oka. Még egy érv a lefolyótisztítók ellen a környezetszennyezés elkerülése, hiszen mégiscsak vegyszerekről beszélünk, mellyel szemben a természetes hatóanyagok a célravezetőbbek.

 

Ddugulásmegelőzés a WC csészében

 

A WC esetében a probléma a bűzzáró szifon szerepét betöltő ívben van, ahol a WC vízelfolyó szűk kanyarában gyűlő víz mintegy szigetelésként távol tartja a csatornaszagot. Ugyanis az itt felgyülemlő vízkő szűkíti a csatorna keresztmetszetét, a kanyar miatt pedig nagyobb lendülettel folyó vízre van szükség, így válik ez a pont kényes kérdéssé. A WC karbantartása esetében a zsíroldás, forró víz, trisó nem kulcsfontosságúak, mivel nem jellemző itt a zsíros szennyeződés lerakódása. A vízkő problémájára kell ez esetben ügyelni. Sósavval, vagy vízkőoldásra használt szódabikarbónás vízzel érdemes áttisztítanunk a rendszert, minimum félévente. Persze az előbb említett zsíroldó hatású trisó és társai is előkerülhetnek, ha a múltban olyan elővigyázatlanok voltunk, hogy zsíros szennyeződést is leöblítettünk a WC-n.

 

Mire érdemes még ügyelni?

 

A WC esetében fokozottan kényes kérdés, hogy semmi olyan dolog ne kerüljön bele, ami eldugíthatja. Ugyanis a tapasztalt duguláselhárítással foglalkozó szakemberek szerint a legtöbb esetben triviálisnak tűnő probléma okozza a kellemetlenséget. Fontos megfogadnunk, hogy a WC-be soha, semmilyen idegen tárgyat nem engedünk beleesni.

 

Meglepőnek tűnhet, de a legtöbb esetben a WC dugulását a WC illatosító okozza. Ugyanis a kagylóra rögzíthető eszköz, mely a tisztító-illatósítószert tartalmazza, gyakran sodródik le rendeltetésszerű helyéről, és a vízvezetékhálózatba jutva hamar megvan a baj.

 

A másik leggyakoribb probléma a manapság divatozó nedves törlőkendők eldobása, mivel víz hatására nem oldódnak fel ezek az anyagok. Más, női higiéniai termékekkel egyetemben rendszeresen okoznak dugulást a mosdókban. Különösen ügyelni kell arra, hogy a WC-be csak vízben feloldódni képes, speciálisan erre gyártott toalettpapír kerüljön, mivel a zsebkendők, nedves törlőkendők és társaik tudatlanságból vagy rossz berögződésből okozott dugulás tipikus példái.

 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a nem megfelelő sebességű, sodrású vízöblítés is hosszútávon elkerülhetetlenül vezet a WC eldugulásához. A WC-tartály típusa, a WC-csésze kialakítása egyaránt fontosak, és egymáshoz illőnek kell lenniük ahhoz, hogy hosszútávon megelőzhessük a problémát és ne kelljen vízvezeték szerelőt kihívni otthonunkba. Bizonyos esetekben a víztakarékos WC tartályok is okozhatnak gondot, mert a kevés víz kis sodrással jár, mely mellé csak egy kis vízkőre van szükség, és már meg is van a fennakadás.

 

Összességében tehát a WC megfelelő kialakítása és a rendszeres elővigyázatosság legalább annyit nyom a latba a WC dugulás megelőzésének kérdésében, mint a gyakori vízkőtelenítés és a WC tisztántartása.

Honlap készítés