Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.07.09 08:00

Mosdókagyló cseréje

Fürdőszobánk felújítása, esetleg stílusfrissítés során előfordul, hogy a mosdókagylótól is megválunk. Esetleg megrepedt, eltörött, vagy helytakarékosabb megoldás kellene az új kád mellé? Cseréljük le!

Persze a hagyományos lábas mosdó helyett ma már egyszerű, falra szerelhető változat, de beépíthető vagy fürdőszobaszekrényre állítható típus is van. A bekötésük azonban hasonló elven működik.

 

A mosdó kiválasztása előtt el kell döntenünk, hogy beépíthetőre van szükségünk, szeretnénk-e mosdószekrényt is használni, mert ebben az esetben sokszor adott szekrényhez csak egy konkrét, speciális kialakítású mosdót tudunk vásárolni. Persze vannak univerzális mosdószekrények, melyek a lefolyószifonnak helyet engedve egy erre kialakított nyílással oldják meg, hogy bármelyik falra szerelhető mosdóhoz passzoljon. A kerek vagy szögletes, szekrényre állítható, modern formavilágú mosdókhoz általában falba épített mosdócsaptelep illik, ezért ez egy kissé bonyolultabb munkával járó választás.

 

A mosdó kiválasztásánál, még ha egy egyszerű, falra szerelhető függő mosdóról is van szó, figyeljünk oda a méretekre, nehogy kellemetlen meglepetés érjen a felszerelés során.

 

Milyen eszközökre lesz szükségünk a mosdókagyló cseréje folyamán?

 

A mosdó csaptelepre és maga a mosdókagylóra értelemszerűen, de egy, az új mosdóhoz méretben illeszkedő csőszifon is kelleni fog. Csőkulcs, csempefúró, fugázószilikon, a mosdócsaptelephez illő csavarok, természetesen a hozzájuk tartozó tiplivel és anyacsavarokkal.

 

Hogyan cseréljük le a mosdókagylót házilag?

 

A mosdó cseréjének első lépése a főcsap elzárása. Ha ezzel megvagyunk, elkezdhetjük leszerelni a régi mosdót. Ezt a szifonnal és a lefolyócsővel kezdhetjük is. A csaptelep leszerelése is szükséges, akkor is, ha az új mosdóhoz is azt szeretnénk használni. Ehhez a sarokszelep rögzítésének kioldása fog kelleni.

 

A régi mosdó levételéhez a rögzítőcsavarokat kell kioldanunk, majd óvatosan leemelhetjük a mosdókagylót. Ezután el kell döntenünk, hogy a rögzítőcsavar elhelyezkedése megfelelő-e az új mosdónak. Ha nem az, akkor le kell szednünk, de szerencsés esetben maradhatnak a csavarok, és kevesebb dolgunk lesz.

 

Ebben az esetben csak rá kell illesztenünk az új mosdót a rögzítőcsavarokra. Azonban, ha más távolságban kell rögzíteni az új mosdót, akkor csempefúró használatával alakítjuk ki a helyet a csavaroknak, melyeket csavarkulccsal húzunk meg.

 

Ezután az új mosdó felhelyezése következik. Miután beakasztottuk, a csavarokat csavaralátétek és csavaranyák használatával rögzítjük.

 

A vízleeresztő egység

 

Miután a mosdó felkerült a helyére, a vízleeresztő egység következik, majd a csaptelep bekötése. A vízleeresztő egység a lefolyócső, és a szifon. A mosdók esetében a vízleeresztő cső és a szifon nem két külön alkatrész, egy úgynevezett csőszifon, mely merev csöves kialakításával és viszonylag nagy átmérőjével biztosítja a szabályos vízelvezetést. A fali lefolyóhoz kell illesztenünk ezt a csőszifont, melynek felső, a mosdókagyló lefolyójához illeszkedő része menetes. Mielőtt azonban rácsavarnánk, gumitömítést is el kell helyeznünk a csőszifon és a mosdókagyló lefolyócsonkjának találkozási pontján.

 

A mosdókagyló nyílásába beillesztjük a lefolyószelep szűrőjét, alul csatlakoztatva az alsó részét, felül a felsőt, majd felülről meghúzzuk.

 

A csaptelep rögzítése

 

A csaptelepet át kell fűznünk az erre a célra kialakított nyíláson. A csaptelep alsó része a bekötőszár. Miután átfűztük a csaptelepet, a csaptestből kiálló hideg- és melegvizes bekötőcsövekre irányítjuk figyelmünket. Ezek a flexibilis acélborítású gumicsövek azok, melyeket a meleg és a hidegvíz kiállásra kell csatlakoztatnunk. Majd a bekötőszárat a mosdó nyílásánál átfűzött részénél anyacsavarral rögzítjük.

 

A mosdó és a fal közötti részeket érdemes szilikonnal kitölteni, a megfelelő rögzítés és vízszigetelés céljából.

 

A csaptelep rögzítése után várnunk kell egy kicsit, amíg a szilikon megszárad, de amint ez megtörtént, a főcsap megnyitása után le kell ellenőriznünk munkánkat. Ha valamiféle rejtett, általunk nehezen beazonosítható hibát találunk, akkor érdemes vízvezetékszerelőt hívnunk. Persze előtte a biztonság kedvéért minden menetet húzzunk meg, minden csavart rögzítsünk. Vigyázzunk azonban, mert a túl szorosra húzott csavarok hatására keletkező nyomás kárt tehet a termékben és a burkolatokban, rövid használat után szembesülhetünk ezeknek a hibáknak az eredményével.

 

Azonban, ha mindent rendben találtunk, akkor sikerült házilag lecserélnünk a mosdókagylónkat, csaptelepestől, szifonostól. Elégedetten hátra dőlhetünk, elmélázva a következő kihíváson: beépítjük sajátkezűleg a kádat vagy a zuhanyzót?

Honlap készítés