Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.05.22 11:00

Mosogatógép bekötése

A mosogatógép egy olyan csodálatos eszköz, melynek köszönhetően a konyha sokkal jobb hely lesz! Rengeteg munka alól szabadít fel minket! Nem is beszélve a víztakarékosságról! A felmérések szerint kézi mosogatáskor alkalmanként 40 liter vizet engedünk a lefolyóba, míg egy teli mosogatógép egy mosogatás alatt 10-12 liter vizet enged le. Kényelem és víztakarékosság, nagyon jó kombináció. Ha beszereztük ezt az ügyes eszközt, nem marad más hátra, mint élvezni a főzés örömét, immár mosogatás nélkül.

Várjunk csak! Előtte még van egy kis dolgunk. Be kellene szerelni...

 

Íme a mosogatógép bekötése és beszerelésének folyamata, néhány lépésre bontva:

 

1. lépés: A mosogatógép helyének kijelölése

A konyhák tervezése során a mosogatógépet mindig a mosogatómedence közelében helyezik el. Az ok triviális: a vízkiállások miatt van ez így. Egyébként csapra és mosogatómedencére akkor is szükségünk van, ha van mosogatógépünk, hiszen a konyhai rutin így is elképzelhetetlen ezek nélkül. Nem csak a tányérok esetleges előöblítése, vagy 1-2 nagyobb edény elmosása okán, hanem az étel előkészítése miatt is szükséges a mosogató, hiszen az alapanyagokat elmossuk, néha főzés közben 1-1 kést, vagy más konyhai eszközt kell gyorsan megtisztítanunk.

 

Új konyha tervezésekor, de a régi átalakításakor, esetleges gépesítésekor is gondolni kell tehát a vízkiállások miatt behatárolt lehetőségekre. A mosogatógépet tehát nem tervezhetjük a konyha mosogatószifonjától távol eső részére.

 

Ha valamit elszámoltunk, és a vizesblokktól távolabbra terveztük be az új készülékünket, akkor a legjobb esetben csak hosszabb öblítőcsőre és töltőcsőre lesz szükségünk.

A mosogatógép tervezett beépítése előtt pedig érdemes a vízelvezető csöveket is belekalkulálni a mosogatógép által elfoglalt hely mélységébe.

 

Azonban, ha mindent kiszámoltunk, a megfelelő hely és a kicsomagolt mosogatógép is rendelkezésünkre áll, akkor jöhet a következő lépés.

 

2. Lépés: A csövek bekötése

A mosogatószifonra, vagy az előkészített kiállásokra rácsatlakoztatjuk a bevezető és az elvezető csöveket. A bevezető tömlőt a befolyó vízkiállásra kell csatlakoztatnunk. Ehhez gyárilag 100-160 cm-es csöveket kapunk, melyeknek az egyik vége már integrálva van a mosogatógépbe, a másik vége pedig egy úgynevezett gumitömítéses hollander, mely egy menetes. A gumitömítés a szivárgás megelőzése miatt szükséges, szerencsés, hogy erre gondolnak a gyártók. Sőt, egyes készülékek esetében aquastop vízvédelmi rendszer is található a vízbevezető csövön, mely meghibásodás esetén megakadályozza, hogy a befolyó víz elárassza konyhánkat.

 

A mosogatógép öblítőcsövét, vízleeresztő tömlőjét a kivezetőhöz kell csatlakoztatni, mely a mosogatószifonon található. A vízleeresztő tömlőt csőbilinccsel kell csatlakoztatni, és erősen érdemes meghúzni, hiszen fontos, hogy ne szivárogjon.

 

A bekötés után ellenőrizni kell, a tömlőket, mert fontos, hogy a csövek ne legyenek megtörve. A tömlők végét is meg kell nézni, mert van, amikor nincsenek gyárilag kilyukasztva. A gépet ezután hálózatra csatlakoztathatjuk.

 

3. A gép behelyezése, beállítása

A következő lépés a gép beállítása a kívánt helyre. Ehhez segítségünkre lehet a szintezésre, azaz a mosogatógép lábazatának méretre állítására. Szerencsére a mai modern mosogatógépek esetében már erre a problémára is van beépített megoldás, hogy minél egyszerűbben és hatékonyabban tudjuk bekötni és üzembe helyezni a gépeket.

 

Ez a megoldás néhány csavar, melyek az első és a hátsó láb szabályzására alkalmasak. Általában műanyagmenetes csavarokról van szó, és legtöbbször a készülék elülső oldalán találhatóak meg, belül. Imbuszkulccsal vagy csillagcsavarhúzóval használhatjuk őket, elérve, hogy mosogatógépünk tökéletesen illeszkedjen a konyhabútorba, vagy a neki kijelölt helyre. Fontos, hogy a mosogatógép méretezésekor pontosak legyünk, és a gép mindenképpen vízszintesen álljon.

 

4. Beüzemelés

A szűrő és a sótartály behelyezése és rögzítése után betehetjük a tálcákat, majd érdemes feltölteni a sótartályt. Ezek után a gyártók ajánlása szerint el kell végezni egy próbamosást, mely során leellenőrizhetjük a gép működését, a bekötés szabályosságát, illetve a gép belsejét is áttisztítjuk, mielőtt belekerülnek a tányérjaink, evőeszközeink.

  

Ha mindezzel végeztünk, rendben megtörtént a mosogatógép bekötése és a gép kifogástalanul működik, akkor nincs más dolgunk, mint élvezni a kényelmet. Megszabadultunk az egyik legkellemetlenebb házimunkától, és a konyhánkban sem vár már más, csak a főzés öröme. Vacsora után pedig hátra dőlhetünk az asztalnál, és megihatunk egy pohár bort. Mosogatás helyett.

 

Ha szakszerű, gyors, szakértői munkát szeretne, hívja fel Gabona Róbertet a 30/200-9905-ös telefonszámon.

Honlap készítés