Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.02.03 14:06

Téli fagymentesítés a ház körül

Ahogy beköszönt az ősz, és egyre hidegebbé válnak a nappalok és az éjszakák, át kell gondolnunk, milyen teendőink vannak a téli fagyok beköszöntése előtt. Cikkünkben a téli vízszerelési fagymentesítési teendőkről írunk.

NEM BOLDOGUL A TÉLI FAGYMENTESÍTÉSSEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Így védjük a vízmérőket!

A vízmérők a legtöbb esetben fedett aknákban helyezkednek el, amelyeket a legtöbbször vaslemezzel fedünk. Ez a kellő méység hiányában,  nagyobb fagyok esetén nem jelent kellő védelmet a fagyás ellen, ezért a vízórát takarjuk be a téli hónapokra. Segítség lehet, ha hungarocell-lapokkal vesszük körbe, de jó szolgálatot tesznek más szigetelőanyagok vagy egy régi kabát is. A vízóra-akna fedlapját soha ne hagyjuk nyitva, még résnyire sem, mert ezzel fokozott fagyásveszélynek tesszük ki a vízórát!


A pincékben elhelyezett vízmérőkkel és vízvezetékekkel ugyanez a teendő, annyi különbséggel, hogy ellenőriznünk kell a pince ablakainak zárhatóságát, és itt is gondoskodjunk a mérőkés a vízcsővek hőszigeteléséről.

A vízvezeték-csövek védelme

Egy lakott és fűtött lakás vagy családi ház vízvezeték csövei mindaddig biztonságban vannak a fagyveszélytől, amíg télen fűtjük a lakást. Természetesen extrém nagy fagyok esetén még így is előfordulhatnak elfagyásos esetek. A gond akkor van, amikor egy lakás üresen áll vagy nem fűtik, ilyenkor – ha nagy fagyot jósolnak – szükség lehet a lakás befűtésére. Ha erre nincs módunk, akkor mindenképpen zárjuk el a vízórát és a vízcsapokat, majd nyissuk ki a csaptelepeket, hogy a csövekben lévő víz tudjon tágulni, és ne repessze szét a vízvezetéket.


Ha ennek ellenére úgy alakul, hogy egy reggel nem folyik a víz a csapból, akkor a következő a teendőnk: a vízvezetékek elhelyezkedése mentén melegítsük a falat fokozatosan, egészen addig, míg a jég ki nem olvad, és újra folyni kezd a víz. A következő napokban figyeljük a falat, nincsenek-e rajta ázás nyomai, ha esetlegesen a fagy szétrepesztette a csövet. Ha ilyet tapasztalunk, hívjunk azonnal vízvezeték-szerelőt, aki szakszerűen ki tudja cserélni az érintett csőszakaszt.

Kerti csapok fagyvédelme, fagycsapok használata

A kerti csapokat télire mindenképpen el kell zárnunk, mert ezek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a fagyok idején. Víztelenítésük a következő módon történik: zárjuk el a téli elzárót, fagycsapot, majd nyissuk ki a kericsapot. A csőben maradt víz ilyenkor az fagycsapon keresztül folyik ki, így a szeleptől a csaptelepig terjedő részben nem marad víz, ezzel nem történhet elfagyás. Ha a fagycsapot elzártuk, akkor a csaptelepet egész télen tarthatjuk megnyitott állapotban, így még inkább bebiztosítjuk magunkat.


A fagycsapokat célszerű ellenőrizni a tél beállta előtt, ugyanis előfordulhat, hogy nem működnek megfelelően.

Honlap készítés