Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.10.29 05:20

Vízóra téliesítés

Ahogy közeledik a hideg évszak, felkészítjük kertünket, növényeinket, kültéri bútorainkat a fagyra, autónkat a csúszós, jeges útra. Esetleg még a házunkat is feldíszítjük, hópelyhek kerülnek az ablakba, majd lassan karácsonyi fények lepik el az utcákat, mi pedig úgy érezzük, a begyújtott kandalló mellett, hogy minden technikai előkészületen túl vagyunk, jöhet a hó, nem zavar a fagy.

NEM BOLDOGUL A VÍZÓRA TÉLIESÍTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

De vajon tényleg mindenre gondoltunk? Mindenki gondolt például arra, hogy a vízórát is téliesíteni kellene? Hiszen rengeteg kárral járhat ennek a néhány lépésnek a kihagyása. Miért? Mert a legtöbb helyen a vízóra nem fűtött helyiségben található. Hideg, kültéri folyosón, esetleg udvari aknában, a kamrában, a bejárati ajtó mellett. Ezeken a helyeken fagyveszélynek van kitéve a vízóra. Hiszen a falban lévő vízvezetékek elfagyhatnak. Ilyenkor rövid idő alatt több napnyi fogyasztásunknak megfelelő víz folyhat el. Mire észrevesszük a kárt, már igencsak megduzzad a vízszámlánk. Akkor még nagyobb a kockáztat, ha lakatlan házról, nyaralóról van szó, hiszen sok idő eltelhet, mire felfedezzük a vízkárt.

A vízóra téliesítés lépései

Amikor a vízóra nem aknában található, hanem beltéri, de hideg helyiségben, akkor érdemes leellenőriznünk minden egyes nyílászárót, illetve a csöveket. Például, ha a pincében lévő vízcsövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, gondoskodnunk kell a csövek hőszigeteléséről. Polifommal, hungarocellel próbáljuk meg megoldani a hőszigetelést. Esetleg, ha van rá mód, még az éjszakai fagyok beköszönte előtt víztelenítsük a falakon kívül lévő, nem hőszigetelt vízvezetéket. Ha a helyiség, ahol a vízóra található, nagyon hideg, de valamilyen oknál fogva nincs módunk arra, hogy fűtsük, akkor nincs túl sok lehetőségünk. Megoldás lehet, ha egy picit csöpögni hagyjuk a csapot, így sokkal nehezebben tud elfagyni a víz a vízvezetékben. Alacsony hőmérséklet esetén gyakran ellenőrizzük a vízóra állapotát.

 

Ha azonban egy télen nem lakott ingatlanról van szó, például nyaralóról, vagy éppen egy garázsról, tehát egy olyan építményről, ahol nincs rendszeres vízfogyasztás, akkor a fagyás megelőzése céljából víztelenítenünk kell az ingatlan belső vízhálózatát. Ehhez azonban szakemberre lesz szükségünk, tehát ilyen esetben mindenképpen indokolt vízvezeték szerelőt hívnunk.

 

Persze a legnagyobb veszélyben az aknában található vízórák vannak. Ezeknek a kültéri vízóráknak a fagy elleni harcában több dolgot tehetünk.

 

Egyrészt érdemes magát a vízórát hőszigetelnünk. Olyan anyaggal, és olyan megoldással tegyük ezt, amely esetében vagy szabadon hagyjuk a vízóra számlapját, vagy könnyű eltávolítani róla az általunk elhelyezett szigetelést. Például lehet hungarocellt, polifomot használnunk, esetleg nádpallót. De akár egy kartondoboz is megteszi, hiszen van, amikor vékonyabb anyaggal is megoldhatjuk a hőszigetelést. Vannak, akik mégis inkább pokrócot, vagy valami hasonló textilt javasolnak.  Ha azonban nagyon aggódunk, akkor akár a vízmérőt és a csöveket is leszigetelhetjük a kültéri aknában. Erre szintén alkalmas akár egy papírdoboz is.

 

Mit tehetünk még az aknában lévő vízóra védelme érdekében? Például gyakran ellenőrizzük télen, hogy biztosan nincsen víz az aknában. Ha az akna fedlapja megsérül, vagy elveszik, azonnal pótoljuk, cseréljük ki. Az is fontos, hogy résmentesen záródjon a fedlap. A vízmérő műanyag fedelét pedig tartsuk lehajtott állapotban.

Elfagyott vízóra

Hogy mi utal arra, hogy a vízóra el van fagyva?

 

  • szilánkokra tört üveg az óralapon
  • eldeformálódott a számláló
  • a lakásban nem jön víz a csapból, vagy ha mégis, akkor gyanúsan kevés folyik

 

Mit tegyünk, ha ezeket a jeleket fedeztük fel otthonunk vízvezetékeiben és a vízórán? Ne kezdjük el házilag megoldani a problémát. Például, ha elkezdjük a vízórát olvasztani, akkor a hirtelen felolvadó víz szétverheti a vízmérőt. Ebben az esetben a legjobb, ha vízvezeték szerelő szakembert hívunk. A Vízművek egyébként ránk hárítják az óra cseréjének 25-27 ezer forintos díját, mivel mi vagyunk a felelősök otthonunk vízvezetékeiért és vízóránkért. Így tehát a szétfagyott óra vagy vezetékek miatt elfolyó víz költsége is minket terhel. Tehát a legjobb, amit tehetünk, az előrelátás, a probléma megelőzése.

 

Érdemes tehát egy kis időt és figyelmet szentelni a fagy által veszélyeztetett vízvezetékeinknek és a hideg helyen, vagy esetleg aknában lévő vízóráinknak. Aki bizonytalan a vízóra téliesítésének kivitelezésével kapcsolatban, a legjobban teszi, ha vízvezeték szerelőt keres fel ebből a célból. A megelőzés, a következetesség a vízóra esetében is sok bosszúságtól és kiadástól óvhat meg minket.

Honlap készítés