Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.09.24 08:35

WC tartály szerelés házilag

Mennyi bosszúságot tud okozni egy meghibásodott WC-tartály. Sokan el sem tudják képzelni, hogy mit kezdjenek vele, pedig ahogy telik az idő, és csepeg a víz, úgy gyűlik-gyűlik, növekszik a probléma. Tehát gyorsan és határozottan kell reagálnunk. Vannak lépések, melyeket házilag is megtehetünk, a legrosszabb esetben is időt nyerhetünk azzal, ha tájékoztatjuk a vízvezeték szerelőt az általunk diagnosztizált hibáról, pontosabban soroljuk fel a hibajelenségeket, tüneteket. Persze még az is előfordulhat, hogy pillanatok alatt mi magunk megoldjuk a problémát, házilag.

 

Először is, hogy épül fel egy WC-tartály?

 

A WC-tartályok lehetnek falon belüli, azaz falba épített, rejtett tartályok, vagy épp falon kívüliek. Utóbbiak pedig lehetnek alsó vagy felső elhelyezésűek. Persze léteznek monoblokkos WC-k, ahol a tartály egyben van magával a WC-vel.

 

A WC tartály részei a töltőszelep, mely a falban folyó bejövő vízvezetékre van csatlakoztatva, egy erre a célra kialakított menetes szeleppel. A töltőszelep mellett természetesen az öblítőszelepnek van még komoly szerepe a WC-tartály működésében, hiszen nyomás, vagy felső elhelyezésű tartály esetében a lehúzás hatására az öblítőszelep segítségével engedi le a tiszta vizet a tartály a WC-csészébe.

 

A modernkor egyik legnagyobb higiéniai fejlesztésének mechanikáját megismerve most már tisztában is vagyunk az alapokkal. Az öblítőszelep egy szelepkosárban helyezkedik el, ez tulajdonképpen egy keret, amely tartja. Az öblítőszelephez még csatlakozik egy kulcsfontosságú gumitömítés is, mely megakadályozza a tartály vizének szivárgását.

 

A WC-tartály fedele pedig levehető, a fedélbe van beépítve a nyomógomb, ha alsó elhelyezésű tartályról van szó.

 

WC tartály szerelés házilag - milyen hibák léphetnek fel?

Íme néhány tipikus hibajelenség, melyeket a szakemberek szinte már első pillantásra felismernek.

 

Ha folyamatosan szivárog a víz a WC-csészébe a WC-tartályból

 

Ez az egyik legköltségesebb meghibásodás, mielőbb lépnünk kell, hiszen az elfolyó víz erőteljesen növelheti kiadásainkat.

Ebben a helyzetben le kell vennünk a WC-tartály fedelét, és le kell ellenőriznünk, hogy a víz a középen található leeresztőszelep túlfolyóján ereszt-e. Ugyanis úgy van kialakítva a leeresztőszelep, hogy a vízfelesleget leengedje, hogy ne a tartály oldalán csorogjon az ki. Ha az előre megjósolt látvány fogad minket, azaz vízfelesleg keletkezik, melyet a leeresztőszelep próbál korrigálni, akkor a töltőszelep meghibásodásáról van szó. Kicsit megpiszkálhatjuk, állíthatunk a magasságán, ezzel időt nyerhetünk, de a probléma megoldását csak halasztogatni tudjuk. A diagnózis adott, le kell cserélnünk a töltőszelepet.

 

Ha lassan tölt a tartály egy-egy lehúzás után

 

Ebben az esetben újra a töltőszelepet kell megvizsgálnunk. Ugyanis eltömődhetett, elvízkövesedhetett, berozsdásodhatott. Ha ennek ellenőrzésére van kompetenciánk, akkor próbáljuk meg megállapítani, hogy erről van-e szó. A háttérben azonban más is állhat, persze nem túl távol a töltőszeleptől. A tartályba, és így a töltőszelepbe érkező flexibilis gégecső eltömődése ugyanúgy okozhatta a problémát, mint a falból kijövő sarokcső, melyet az előbb említett flexibilis cső köt össze a WC-tartállyal, azon belül a töltőszeleppel.

 

Ha le tudjuk ellenőrizni, hogy hol található az eltömődés, akkor könnyen és gyorsan orvosolhatjuk a problémát. Persze elképzelhető, hogy ennek megállapítása már nagy macera egy avatatlan szemnek, vannak helyzetek, mikor tényleg a legcélravezetőbb mégis vízvezeték szerelő szakembert hívnunk.

 

Ha a töltőszelep rozsdásodott be, vagy vízkövesedett be, akkor annak cseréjére lesz szükségünk.

 

A tartály akkor is tölteni kezd, ha éppen nem használtuk

 

Jellemzően ezt ütemesen teszi, könnyen felismerhető, jellegzetes hang ez. Ha erről van szó, akkor nagy eséllyel a tartály alján található szigetelés, a leeresztőszelep gumitömítése környékén van valami probléma. A legtöbb esetben persze nyilvánvalóan maga a gumitömítés használódott el, persze az is lehet, hogy elég csak megtisztítanunk magát a gumitömítést, vagy a környékét.

 

Az itt felsorolt tipikus hibajelenségek, és viszonylag egyszerűnek tűnő meghibásodások ellenőrzésére az esetek nagy részében egy laikus is képes. Persze, ahogy a töltőszelep, és az ahhoz fizikailag kapcsolódó külső elemek eltömődésénél írtam, vannak esetek, amikor talán kár próbálkozni, mert egy vízszerelő egy pillanat alatt megtalálja a megoldást, melyet másnak sok idő és energia felfedeznie.

 

Ha a cikkben olvasott esetekkel nem megegyező a WC-tartállyal kapcsolatos problémája, vagy a tanácsok alapján sem oldódott meg az, esetleg bonyolultabbnak, időigényesebbnek ígérkezik a feladat, érdemes szakemberhez fordulni.

Honlap készítés