Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.06.03 12:04

A beépített WC tartály javítása

Napjaink lakberendezésében ugyanolyan fontos szerepet kap a megjelenés a fürdőszoba és a mosdó esetében, mint a többi helyiségnél. Ez a jelenség tehát újabb kihívásokat és elvárásokat szül, a változatos méretű és kialakítású burkolatok és stílusos bútorok elterjedése mellett a csövek, szifonok és más “alkatrészek” elrejtése is fókuszba került. Így a falba épített WC tartályok is egyre inkább szerephez jutottak.

Sokan azonban aggódnak a beépített, rejtett szerkezetekre gondolva, nem is mernek tervezni velük, mivel azok cserélhetősége, javíthatósága bonyolultnak tűnik. Szerencsére ez azonban nem így van, legalábbis a beépített WC tartályok esetében biztosan nem.

Most leleplezzük a titkot, hogyan néznek ki ezek a bonyolultnak látszó szerkezetek, és hogy néz ki a javításuk?

 

Hogyan épül fel a beépített WC tartály?

A válasz egyszerű, ugyanazzal a mechanizmussal működik a beépített WC tartály, mint a külső tartályok. A különbség annyi, hogy a fal mögött található. A vezérlőpanel mögött tulajdonképpen egy szerelőablak van. A vezérlőpanel, vagy nyomólap mögött általában még egy szerelőkeret található, ezek mögött pedig egy szivárgást, fröccsenést gátló műanyag lap. Maga fölött a tartály fölött szakaszolócsap van, alatta a betöltő szelep, melyre egy rugalmas cső van rögzítve. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a betöltő szelepen és a csövön keresztül jut be a tiszta víztartályba, melyet a szakaszolócsappal zárhatunk el. A betöltő szelep mellett pedig létezik egy másik szelep, amelyen keresztül a víz a WC kagylóba kerül. Ez a szelep a leeresztő szelep.

 

Hogyan kezdjünk hozzá a javításhoz?

A vezérlőpanel és a szerelőkeret eltávolítása után szembesülhetünk azzal a ténnyel, melyet a vízszerelők már rég tudnak - ők ezért is ilyen nyugodtak, ha falba épített tartállyal van dolguk, feltéve, ha megbízható márka termékéről van szó- méghozzá azzal, hogy ezen a kis kereten keresztül tulajdonképpen minden alkatrész eltávolítható. Első lépésben érdemes - sőt, inkább erősen ajánlott- elzárni a már említett csapot. Majd hozzáláthatunk a hiba megállapításához.

 

Mik a leggyakoribb hibák?

Szerencsére, ha jó gyártótól választunk terméket, akkor a hiba lehetősége minimális, legalábbis apró, nem költséges dologra lehet számítani, és a nagy gyártók esetében alkatrészekhez is könnyebben és gyorsabban juthatunk hozzá. Hiba lehet, hogy a töltőszelep nem zár, ezért túltölt. Szerencsére a leeresztő szelep túlfolyóként is funkcionál, így a WC csészébe jut a feleslegesen szivárgó víz, megkímélve a mosdót, fürdőszobát. Természetesen azonban a feleslegesen elfolyó víz ennek ellenére költséggel jár, viszont legalább a fürdőszoba nem ázik el. Ha magas a vízszint a tartályban, akkor feltételezhetően a betöltőszeleppel van probléma. Próbálhatunk állítani rajta, de esély van arra, hogy végül csak a csere lesz a megfelelő megoldás.

 

A leeresztő szeleppel is lehet probléma. Esetenként annak műanyag részei deformálódnak el, ekkor mindenképpen cserére lesz szükség. De vannak olyan esetek, amikor ennek a szelepnek a tömítése a hibás, ebben az esetben elég csak azt a kis gumigyűrűt kicserélni.

 

Ha nem vagyunk biztosak a hiba okában, akkor érdemes szakembert hívnunk. Mivel ezek a beépített WC tartályok igen elterjedtek, egy jó vízszerelő, duguláselhárító szakember ismeri ezeket a szerkezeteket, legalább a legnépszerűbb márkák felépítésével és működésével annyira tisztában van, hogy akár csukott szemmel is végre tudja hajtani a WC tartálymentő beavatkozást.

 

Persze vannak kevésbé ismert márkák, amelyek olyan gyorsan futnak ki a piacról, amilyen gyorsan megjelentek. Ezeknél a tartályoknál nemcsak, hogy szinte lehetetlen a pótalkatrész beszerzése, de maga a tartály kialakítása, szakszerűtlen felépítése is sokszor meglepetéseket tartogat akár a legfelkészültebb szakember számára a beépített WC tartály javítása.

 

Ezért a legtöbb vízszerelő azt szokta javasolni, hogy egy ilyen tartály, de a legtöbb szaniter esetében is érdemes ismert és bevált márkákat választani. Ne tévesszen meg minket a csábítóan alacsony ár, indokolatlannak tűnő akció egy ismeretlen márkanevű terméknél. Inkább olvassunk utána, járjuk körbe a témát, mielőtt választunk. Nem olyan bonyolult döntés ez, mint egy mosógép vagy más, hasonló berendezés kiválasztása, sokkal kevesebb időt és energiát kell rászánni, hosszútávon pedig nagy segítség lehet a jókor hozott helyes döntés. Ha bizonytalan, inkább kérjen tanácsot egy vízszerelő szakembertől. Ők legalább heti szinten találkoznak ilyen problémákkal, és ismerik a gyenge és a megbízható minőségű termékeket.

Honlap készítés