Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.06.10 12:43

Bojler vízkőtelenítés 10 lépésben

A villanybojler nagy kincs, hiszen az egyik leghatékonyabb eszköze a melegvíz előállításának. Egy jó minőségű bojler sok bosszúságtól, és felesleges pénzkidobástól kímélhet meg minket. Azonban erről az eszközről is elmondhatjuk, ahogy általában lenni szokott, hogy tudatos használattal és figyelmes karbantartással lehet belőle kihozni a maximumot. Hiszen a víz- és energiamegtakarításhoz következetes használat, a hosszú élettartamhoz pedig rendszeres karbantartás (pl. bojler vízkőtelenítés) szükséges.

VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

 

HÍVJON BIZALOMMAL!

 

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Hogyan érdemes használnunk villanybojlerünket?

 

Rögtön kezdhetjük az alapokkal, a bojler kiválasztásával. Mekkora családnak, hány főnek van szüksége az eszközre? Mennyit fürdünk egy nap? Általában egy háztartásban 50 liter melegvizet kell számolni egy főre, minden nap.

 

Így tehát a 80 literes bojler kétszemélyes otthonokban, pároknak ajánlott. E mentén a logika mentén a 200 literes lenne egy négy fős családnak megfelelő eszköz. Valami nem stimmel a számokkal, igaz? Persze, mivel a valóság az, hogy igenis elég két főnek a 80 literes, egy családnak pedig a 120 literes villanybojler. Mégis hogyan? Úgy, hogy a bojler 120 liter vizet tud forrón tartani, de a fürdőhőmérséklethez még hozzá keverünk valamennyi hideg vizet is ehhez a forró vízhez. Hiszen emlékszünk a termikus kölcsönhatás klasszikus szabályára, arról a krétapor illatú szeptemberről, amikor elkezdtük a hatodik osztályt? És még ezek után mondja azt valaki, hogy az iskola nem az életre tanít!

 

Ha már okosan választottunk eszközt, akkor a következő lépés: hogyan használjuk minél gazdaságosabban?

Ki kell tapasztalni a fürdéshez szükséges vízhőmérsékletet, és a bojlert maximum hőfokozat helyett csak ezen a hőmérsékleten járatni. Így nem kell olyan nagy mennyiségű hideg vizet a meleghez keverni fürdés közben. Hiszen egy csomó áramot használva, maximum teljesítményen szinte forrásig melegítjük a vizet, hogy aztán még egyszer ugyanannyi kelljen a lehűtéséhez… ez tulajdonképpen teljesen felesleges művelet.

BOJLER VÍZKŐTELENÍTÉST NEM VÁLLALOK, JELEN CIKK CSAK INFORMÁCIÓNYÚJTÁS

Hogyan tartsuk karban?

 

A válasz: rendszeres vízkőtelenítéssel. Azt, hogy a rendszeres milyen időközöket jelöl, nehezebb meghatározni, hiszen a víz keménységén is múlik. Általában 1,5 évente javasolt a vízkőtelenítés, de ahol keményebb a víz, ott lehet sűrűbben, körülbelül évente végrehajtani a vízkőmentesítést.

 

A bojler vízkőtelenítés 10 lépése

 

1.

Először is legyünk tisztában a bojler részeivel. A mi esetünkben a fűtőszál a legfontosabb elem, mert a vízkő ezen rakódik le. A fűtőszál melegíti a vizet, amikor azonban már jó adag vízkő rakódott rá, akkor értelemszerűen a vízkövet melegíti. Ez pedig nem csak egy csomó felesleges energiafogyasztás, hanem a bojler esetleges meghibásodásának oka is. Ugyanis a vízkő, mely a víztől sűrűbb közeg, gyorsabban melegszik fel, jobban tartja a hőt. 100 Celsius fok a legmagasabb hőmérséklet, melyet maga a fűtőszál kibír, de a vízkő már meghaladja ezt. A bojler fűtőszála a víztartályban található, sok esetben egy aktív anód kíséretében, mely egy magnézium ötvözetből készült rúd, és az acél fűtőszálat igyekszik megóvni a vízkőtől. A fűtőszálon tömítést is találhatunk, mely magas hő hatására eldeformálódik, így elveszti funkcióját.  Biztonsági szelep eltávolítása: A bojleren még biztonsági szelepet találhatunk, hőmérséklet szabályozót, de jó esetben hőmérséklet korlátozót is, és egy biztonsági szelepet.

2.

Áramtalanítás.

3.

A biztonsági szelep eltávolítása. Általában egy nyomógomb segítségével oldható meg ez a nem túl összetett művelet. Azért van erre szükség, hogy leereszthessük a bojlerben található vizet. Óvatosan, bedugaszolt kád felett, ügyelve a forró vízre.

4.

A hőkorlátozó és a hőszabályzó eltávolítása. Ez már elektronika. A kábelekkel vigyázni kell, ne sérüljenek, és persze érdemes megjegyezni, hogy minek hol volt a helye.

5.

Most jutottunk hozzá az aktív anódhoz, és a híres fűtőszálhoz. Az anódot érdemes pótolni, ha egyharmada már hiányzik, a tömítés állapotára pedig külön érdemes odafigyelni, ha cserére van szükség, ne halogassuk.

6.

A bojlertestet belülről vízkőtelenítsük, illetve természetesen magát a fűtőszálat.

7.

A melegvíz csap segítségével feltölthetjük a bojlert, ha végeztünk a vízkőtelenítéssel.

8.

Az eltávolított alkatrészek visszahelyezése, visszaszerelése következik.

9.

Az áram bekapcsolásával ellenőrizzük a bojler működését.

10.

Örülhetünk, sikeresen megtörtént a bojler vízkőtelenítése. Szép munka volt!

 

Ha az itt leírt folyamat bármely szakasza bonyolultnak, balesetveszélyesnek tűnik, akkor érdemes vízszerelő szakembert hívnunk a művelet elvégzéséhez. Hiszen mégiscsak egy szaktudást igénylő feladatról van szó, és az internetes útmutatás igyekszik segítséget nyújtani, de felelősséget mindenki maga vállal. Csak okosan!

Honlap készítés