Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.06.17 13:24

A csaptelep felszerelése házilag

A szép, új mosdókagyló vagy mosogatómedence és a gondosan választott csaptelep a falnak támasztva árválkodik, a kopár falon csak a vízkiállások lehangoló látványa emlékeztet minket arra, hogy itt lassan lépnünk kell. Szedjük hát össze minden erőnket, és szereljük fel azt a mosdót és azt a bonyolultnak tűnő csaptelepet. Mire észbe kapunk, már túl is vagyunk rajta. Ez a cikk lépésről lépésre végig vezet minket a ránk váró műveletsoron. De ha ezek után is nehéz munkának tűnik, akkor bizony vízszerelőt kell hívnunk.

 

A csaptelep

Alapvetően megkülönböztetjük a mosogatóba, zuhanyzóba vagy kádba, és a mosdóba kialakított csaptelepeket.

 

A zuhanycsaptelep és a kádtöltő csaptelepek egymásra hajaznak, sokszor egy váltókarnak köszönhetően egy csapban testesül a két funkció. Esetükben a csaptelepet közvetlenül rögzítjük a falra, a vízkiállásra.

 

A mosogató és a mosdócsaptelepek esetében azonban más a helyzet. Ezek a csaptelepek is egymáshoz hasonló elven működnek, annyi a különbség, hogy a mosogatókhoz kialakított csaptelepek formája más, magas, íves csapszárral rendelkeznek, természetesen azért, hogy mosogatás közben könnyebben odaférjünk a tisztítani kívánt eszközünkkel vagy a megtölteni kívánt fazékkal. Beszerelésük különbözik a kádtöltő csaptelepek bekötésétől, és mivel esetükben egy hajszállal bonyolultabb dologról van szó, most ezekre a csapokra koncentrálunk.

 

Napjainkban nagyon változatos kialakításban, formában és színben érhetőek el a csaptelepek. A lakberendezési trendekben ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a fürdőszobák, így minden szaniter esetében számíthatunk a széles választékra.

 

A csaptelepek esetében a divatos megjelenés és anyagtípusok mellett már szerkezetükben is különböző típusokat különböztethetünk meg. Léteznek ugyanis nyomógombos csaptelepek, és infrás érzékelővel ellátottak is, ahogy a termosztátos csaptelepek kialakítása is eltér a hagyományostól. Mármint, ha hagyományos alatt a csavarós csaptelepet, és az egykaros csaptelepet értjük. A két utóbbi típus felszerelése házilag is megoldható lehet, a többi csaptelep esetében vízvezeték szerelő segítségét kell igénybe venni.

 

Előkészületek

 

A mosdó vagy mosogató felszerelése előtt érdemes abba beilleszteni a csaptelep hideg- és melegvizes vezetékét, melyeket egy nagy anyacsavarral kell majd meghúzni, melyhez alátét és rögzítőlemez is tartozik. A csaptelepnek ez a része a bekötőszár.

 

A mosdó hátuljának két oldalán egy-egy lyuk található. Ezen keresztül lesz az a falhoz rögzítve. Ezeket a rögzítőcsavarokat csavarkulccsal tudjuk majd behúzni. A lefolyószifon csövét pedig a mosdó vagy mosogató kifolyójához kell illeszteni. A mosdókagylót általában 80-85 cm magasságba szokták elhelyezni, de mielőtt bármit is rögzítünk, mindent mérjünk le, a csövek hossza is fontos. A mosogató magassága sokszor a konyhapult magasságához illeszkedik.

 

A vízóra mellett találunk egy főcsapot, melynek elzárása után kezdődhet csak meg magának a csapnak a bekötése.

 

A csaptelep bekötése

 

A mosdókagyló vagy a mosogató felületét tisztítsuk át, töröljük szárazra. A csaptelep meneteit is jó ötlet áttisztítanunk.

 

A csapok egy melegvizes és egy hidegvizes csatlakozással össze vannak kötve otthonunk vízvezetékhálózatával. Ez a két cső hajlékony, és vagy roppanógyűrűs, vagy elzárószelepes csatlakozóval vannak ellátva. Őket húztuk át előzőleg a mosogatómedence vagy a mosdó erre kialakított lyukán, tehát előkészítettük a bekötőszárat a bekötésre. Most pedig a hidegvizes és a melegvizes kiállásra kell rácsatlakoztatnunk ezeket a csöveket.

 

Miután ezzel végeztünk, a csaptestre illeszkedő alkatrészek összeszerelése következik. A csaptelepnek a bekötőszár, a vezetékek feletti része következik tehát. A kifolyócső is a csaptesten található, ezen pedig a csap felső része van, mely egy tömítéssel folytatódik, melyen a csapbetét található, melyen egy tengely és egy takarókúp van, és ezen az elzárókarok találhatóak, piros vagy kék jelződugóval, és rögzítőcsavarral. Egykaros csaptelep esetében a csaptesten egy betét található, annak rögzítőgyűrűjével, illetve erre rögzítjük a szabályozókart. A legegyszerűbb és legismertebb csaptelepeket tehát ezek az alkatrészek, ez a felépítés jellemzi.

 

Miután összeszereltük a csaptelepet, behúzhatjuk azokat a csavarokat, melyeket a szerelés korábbi szakaszaiban lazán hagytunk, a bekötőszár anyacsavarját, illetve a mosdókagyló rögzítését is.

 

Már majdnem teljesen készen vagyunk, hiszen csak az ellenőrzés van hátra. Meg kell nyitnunk a főcsapokat, majd engedhetünk egy kis vizet a frissen felszerelt csapból, ellenőrizve, hogy szivárog-e valahol víz. Ha nem, akkor végeztünk a munkával, a csaptelep használatra kész.

Honlap készítés