Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.06.23 12:39

Kádtöltő csaptelep szerelése

Vajon hogyan kell megszerelni egy kádtöltő csaptelepet? Hogyan javítjuk, vagy éppen szereljük szét a csaptelepet? Mik a tipikus hibái, mire kell figyelnünk? A bejegyzés választ ad minden kérdésre.

NEM BOLDOGUL A KÁDTÖLTŐ CSAPTELEP SZERELÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A kádtöltő csaptelepek

A kádtöltő csaptelep nem sok mindenben különbözik a többi csapteleptől, azonban van néhány speciális jellemzője. Például a kádtöltő csaptelep lehet kádra szerelhető csaptelep, vagy éppen álló csaptelep. Ez utóbbi a szabadonálló modern vagy éppen provence-i kádak divatja miatt jelent meg a szaniterek világában. A leggyakoribb típus mégis a falba épített csaptelep. Ennek az az előnye, hogy a vízvezetékek diszkréten a falba rejtve futnak.

 

A kádtöltő csaptelep a többi csaptelephez hasonlóan egyaránt lehet egykaros vagy infra érzékelős csaptelep, vagy éppen klasszikus tekerős vagy gombos. Szerelés szempontjából az infrás csaptelep és a gombos már bonyolultabb szerkezetek. A kádat töltő csaptelep gyakran kombinált csaptelep, azaz zuhanyváltóval van felszerelve, ha a fürdőkádat zuhanyzásra is használjuk, akkor így tudjuk megoldani a két funkció variálását.

 

A csaptelep kialakítása, típusa a vízfogyasztásra is kihat. Sokan szeretik a termosztátos csaptelepeket, mert ezzel kiegyenlítődik a vízcsövekben lévő hőmérsékletkülönbség, és nem folyatunk el egy csomó vizet a megfelelő hőmérséklet keresésekor. Számokban mérhető a különbség. Azonban újabb építésű otthonokban erre nincsen szükség, a vízvezetékrendszer nem indokolja. Az ilyen csaptelepek szerelése azonban egy másik téma.

 

Kádtöltő csaptelep szerelése

 

A kádtöltő csaptelep javítása

Milyen tipikus hibái lehetnek a kádtöltő csaptelepnek?

Például a zuhanyváltó akadása. Ez tipikus tünete a kádtöltő csaptelepeknek.

A váltó akkor működik megfelelően, ha a szabályozó kart lenyomva a váltó automatikusan lezár. Ebben az esetben csak a kádtöltő kifolyócsövén szabad folynia a víznek, majd a kart középre állítva zárható el teljesen a víz áramlása. Ha ez nem így történik, a váltódugattyú például akadozva mozog, akkor a víz mind a kádtöltő csaptelepből, mind a hozzákötött kézi zuhanyból folyni fog. Ilyenkor a váltó dugattyúját át kell párszor mozgatnunk, majd vízálló zsírral be kell kennünk. Van, aki ebben az esetben a WD 40-et javasolja. A kenés után ismét mozgassuk át többször a dugattyút, és működni fog.

 

Gyakori hiba még a csap csöpögése. Ilyenkor általában a szűrőben lévő vízkőlerakódás a ludas. A vízköves szűrő nem engedi szabadon folyni a vizet, és ezért a felgyűlő víz egy idő után elkezd csepegni. Ilyenkor egyszerűen letekerjük a szűrőt a csap kifolyójának végéről, majd ecettel vagy vízkőoldóval megtisztítjuk.

 

A takarókúpos csapok elzárókarja gyakran akad. Ilyenkor le kell venni az elzárókart rögzítő csavart, mely a takarókúp alatt található, majd teljesen ki kell nyitni a csapot. A csap betekerésekor a kúp letolja az elzárókart a tengelyéről.

 

Egykaros kádtöltő csaptelep esetében tipikus hiba a kerámiabetét, azaz kartus kopásából eredő csapcsöpögés. Ez a jelenség hosszútávon nagyon sokba kerülhet nekünk, hiszen a csap csöpögése nem vicc, komolyan pörgetheti a vízszámlát. A megoldás pedig egyszerű. Ha már leellenőriztük, hogy a vízköves perlátor okozza-e a problémát, és meggyőződtünk arról, hogy máshol van a hiba, akkor érdemes a kerámiabetétre gyanakodnunk. Az egykaros csaptelepek ugyanis kerámiabetéttel rendelkeznek, azt pedig folyamatosan zsíroznunk kell, különben gyorsan elkopnak. A kerámiabetéthez úgy férünk hozzá, hogy szétszereljük a csapot, a betét a szabályozókar alatt található, a kerámiabetét rögzítőgyűrűje alatt. A kerámiabetét az egykaros csaptelepek része, szerepe a tömítés. Két egymáson csúszó kerámialapból áll, melyek a csap zárását és nyitását szabályozzák, a karhoz csatlakozva. Ezek kopása tehát idővel a csap funkcionális használatának a kárát okozza, ezért minél hamarabb ki kell cserélnünk őket, ha elkoptak.

 

Bonyolultabb esetekben érdemes vízszerelőt, vízvezeték szerelőt hívnunk.

Hogyan szedjük szét?

A kád csaptelepének szétszerelése nem annyira bonyolult feladat.

 

  1. Először elzárjuk a vizet

  2. Ezt követően a bekötővezetékeknél csavarjuk ki az anyacsavarokat, hiszen a javításhoz ki kell venni a csaptelepet a helyéről.

  3. A csaptelep leszerelése után elkezdhetjük szétszerelni a csaptestet. Ehhez először ki kell lazítanunk a szabályozókar rögzítőcsavarját.

  4. Ezután lazítsuk ki az anyacsavarokat is, hogy letekerhessük a takarókupakokat.

  5. Ekkor elértünk a csapbetét rögzítőgyűrűjéhez. Ezt a gyűrűt óvatosan ki kell hajtanunk.

  6. Miután sikerült meglazítanunk a gyűrűt, valamint kihajtanunk, már hozzáférünk a kerámiabetéthez, melyet kiemelhetünk. Hiszen általában a kerámiabetét miatt szedjük szét a csaptelepet.

  7. Az összeszerelés menete értelemszerű, azonban érdemes az alkatrészeket vízkőteleníteni.

 

 

Honlap készítés