Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.01.07 14:57

Csőtörés okai

Vajon mi okozhatja a csőtörést? Amikor csőtörés jeleit észleljük otthonunkban, akkor azonnal az okokra, a csőtörés hátterének feltárására kell koncentrálnunk, hiszen a legtöbb esetben a megoldást is ezen a vonalon találjuk meg. Emellett persze a csőtörés megelőzése szempontjából is hasznos, ha megismerjük a csőtörések okait!

 

Egy kis elővigyázatossággal ugyanis nagyon sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Hiszen a csőtörés elhárítása sokszor falbontással is jár, ez a gondot okozó cső elhelyezkedésén múlik. A padlófűtésben lévő vízvezetékek esetében a járólapot, parkettát kell feltörni. Kerüljük el a bajt, tájékozódjunk a csőtörések okairól.

 

Nézzük csak, mik vezethetnek ehhez a kellemetlenséghez, mikor számíthatunk csőtörésre, esetleg mivel lehetne megelőzni ezt a problémát!

 

NEM BOLDOGUL A CSŐTÖRÉSSEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A csőtörés jelei

A csőtörés első jeleinél azonnal lépnünk kell. Ha időben fedezzük fel a cső repedését, akkor megelőzhetjük a nagyobb bajt, hiszen elképzelhető, hogy sikerül egy apró repedést elkapnunk, és így csak egy kis szivárgás a legnagyobb problémánk. Ráadásul előfordul, hogy a vízszerelő falbontás nélkül is meg tudja oldani a problémát.

 

Ezért aztán legyünk résen, figyeljük a jeleket!

 

Ilyen jel lehet a magas páratartalom a lakásban, vagy éppen az indokolatlannak tűnő penészesedés. Mikor nem találunk okot a hirtelen jött nedvességre, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy a falon belül szivárog valahol a víz, amely ezt a szokatlan nedvességet okozza.

 

Abban az esetben, ha hirtelen megnő a vízszámlánk, sőt, a vízóra is gyanúsan többet mutat, mint kellene, érdemes leellenőriznünk valamit: nézzük meg, hogy a vízóra akkor is pörög-e, amikor épp nem folyatjuk a vizet. Ha igen, akkor szintén egy repedésre számíthatunk, melyet az elfolyó víz mutat meg nekünk. Amit ki is számláznak számunkra, ezért aztán még egy okunk van arra, hogy gyorsan végére járjunk a dolognak.

 

Ha alacsony a víznyomás a vízcsapban, ráadásul hirtelen, egyik napról a másikra csökkent, akkor bizony nézzük jól át azt a csaptelepet, mert elképzelhető, hogy vízszerelőre lesz szükségünk. Ha nem a csap a hibás, akkor más okból csökkent a víz nyomása, a vízvezetékrendszerben kell keresni a problémát.

 

A víznyomás csökkenése a fűtéshálózat esetében is jellemző lehet, hiszen itt is előfordulhat csőtörés. Nézzük tehát át ilyenkor a csöveket, a radiátort, ellenőrizzük, hogy tapasztalunk-e csöpögést.

  

Csőtörés jelei

A csőtörés okai

Kivitelezési hibák

Amikor a csőtörés mögött a csövek csatlakozásai nem érintkeznek megfelelően, és szivárog a víz, akkor kivitelezési hibáról beszélhetünk. Ebben az esetben az illetékes csavarok nincsenek eléggé erőteljesen meghúzva. Vagy épp a rossz méretre vágás miatt nem illeszkedik az idom és a cső. Az is előfordulhat, hogy valamilyen módon rosszul illeszkednek egymással a csövek, mert rosszul illesztették őket össze, esetleg rossz minőségű anyagot használtak az illesztésekhez. A kivitelezési hibák megelőzése érdekében megbízható szakemberrel végeztessük az ilyen munkákat.

A cső elöregedése

A régi épületek vízvezetékei ólomcsövekből készültek. Ennek mostanában híre is van, hiszen az ólomtartalom miatt elkezdték lecserélni ezeket a csöveket a hetven évesnél idősebb épületek esetében. Ugyanis a 19. század végétől egészen a 20. század közepéig használták fel az ólmot erre a célra. Így aztán ha régebbi polgári lakásban, bérházban élünk, akkor érdemes utánajárnunk a csövek anyagának, az esetleges cserének, hiszen ez nem csak a csőtörés problémájával kapcsolatban lehet fontos, hanem az egészségünk szempontjából is.

A 20. század közepétől kezdték el az acélt használni a vízvezeték csövek alapanyagaként. Az acél sokkal időtállóbb, mint az ólom. Azonban újabb ötven évvel később már a rézcső váltotta le az acélt. A rézcső élettartama 60-100 év is lehet, ez a keménységétől függ. Napjainkban a polietilén csövek vannak divatban, ezek megbízható anyagok, hosszú élettartammal. Sok szempontból megbízhatóbbak, mint a rézcsövek.

 

A cső elöregedésétől tehát a leginkább az 1950 előtt épült házak esetében kell tartanunk, de az acélcsövek korszakának épületeinél is gyanakodhatunk a csőhálózat elöregedésére.

Anyaghiba

A már említett anyagok közül a műanyag csövek a legmegbízhatóbbak, illetve az újabb acélcsövek. Az acélcsövek sokkal szilárdabbak a műanyagcsöveknél, és esetükben a hőtágulástól sem kell tartanunk. A rézcsövet a megfagyott víz könnyen szétnyomhatja. Persze a sérült szakasz cserélhető, de érdemes tisztában lennünk a rézcsőben rejlő hibalehetőségekkel. Az ólomcsövekről pedig ne is beszéljünk, hiszen egy ólomcsövekből álló vízvezetékhálózatban bármikor alakulhat ki csőtörés. Bár nem az anyaguk gyengesége, hanem a már említett koruk áll ilyenkor a háttérben.

 

Befagyott vízcsövek

A befagyott víz tágulásával könnyen könnyen szétfeszítheti a vízcsöveket. Éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk a vízcsövekre a fűtetlen helyiségekben. Előterekben, padlástérben, esetleg a falon kívül futó vízvezetékek esetében. Úgy előzhetjük meg a csőtörést, ha hőszigetlejük azokat a csöveket, amelyek egy fűtetlen helyiségben ki lehetnek szolgáltatva a hirtelen jött fagynak. Ha télen hosszabb időre elhagyjuk az otthonunkat, akkor ne hagyjuk fűtetlenül a házat, hiszen ebben az esetben is előfordulhat, hogy megfagy a víz a csövekben, amely így megreped.

A kültéri vízvezetékek esete még bonyolultabb. A kültéri csaptelepek és a vízóra téliesítése nagyon fontos feladat, melyet az első fagyok előtt el kell végeznünk. Igyekeznünk kell mindent megtenni, hogy az elkerüljük a víz megfagyását a csövekben, és a csőtörést.

 

Akkor sincs veszve minden, ha a csövek már befagytak. Házi tipp, mely könnyen megmenthet minket a nagyobb bajtól, a csövek megolvasztása, hajszárítóval. Nyissuk meg a csapokat, és haladjunk visszafelé a csövek mentén, a megnyitott csap irányába. Tegyük ezt addig, amíg a csapból megfelelően nem kezd el folyni a víz. Ugyanis a befagyott vízcsövek jellemzője, hogy nem folyik belőlük a víz.

 

Befagyott vízcsövek

Dugulás

A csőhálózatban bekövetkező dugulás a csőtörés egyik gyakori oka szokott lenni. Ez a probléma éppen ezért bosszantó, hiszen a lefolyók karbantartásával megelőzhető. A dugulást úgy érdemes megelőznünk, hogy folyamatosan odafigyelünk erre a kérdésre. Például mind a mosdóban, mind a WC-ben, de a mosogatóban is a megfelelő szűrőket használjuk, hogy ne kerüljenek idegen anyagok a vízvezetékhálózatba. A dugulást a vízkő és a zsíros szennyeződések okozzák, hiszen ezek szűkítik a csatornák keresztmetszetét. Ezért aztán érdemes hetente, vagy néhány hetente vízkőoldót tartalmazó szerekkel átöblíteni a vízvezetékeket. Ez lehet forróvizes ecet is, vagy éppen bolti, vegyszer vízkőoldó. A zsíros szennyeződések ellen pedig a rendszeres, forró vizes öblítés is segíthet, vagy épp a trisó használata, amelynek zsíroldó hatása van.

 

Hidegvízben oldódó duguláselhárító szereket is használhatunk, a flakonon feltüntetik azt a mennyiséget, amelyet megelőzés céljára szánt a gyártó. A hidegvízben oldódó szerek a legbiztonságosabbak, mert a forró vízben oldódó duguláselhárító szerek megköthetnek a cső peremén, ha rendszeresen csak langyos vagy hideg víz megy keresztül az adott csöveken.

 

Ha a megelőzés nem volt sikeres, akkor fontos, hogy azonnal duguláselhárítót hívjunk a dugulás megoldására. Ezzel még talán elkerülhetjük a csőtörést.

A csőtörés elhárítása

Amint felfedeztük a csőtörést, és kihívtuk a vízszerelőt, cselekedjünk, hiszen ezzel is nagy problémákat előzhetünk meg. Először a központi vízcsap elzárására kell sort kerítenünk. Ezzel a lépéssel ugyanis a víz további szivárgását, folyását, és a repedés, törés terjedését is megelőztük. Ha ezen túl vagyunk, akkor érdemes a bojlerünket is lekapcsolnunk, ha már a rajta átfolyó vizet elzártuk.

Ha a csőtörés nem a falban van, hanem könnyen beazonosítható helyen találjuk meg, akkor érdemes valamivel elzárni a víz útját addig is, amíg a szerelő kiér.

 

A kiérkező vízszerelő először a törés pontos helyét igyekszik majd meghatározni. Ehhez már nagyon pontos műszerek állnak rendelkezésre, ezért megnyugodhatunk, mert ehhez sok esetben nem lesz szükség falbontásra. A legtöbbször a rejtett vízvezetékeket hőkamerával, vagy más műszerrel mérik be.

A csőtörés elhárítása során előfordul, hogy falbontásra kerül sor. Hiszen vannak esetek, amikor a csövek olyan helyen találhatóak, ahol bizony nem lehet más módon hozzájuk férni. Szerencsénk van, ha valamelyik fali kimenet, vagy szifon közelében van a dugulás, hiszen ekkor nem jár bontással a probléma elhárítása.

 

Összességében láthatjuk, hogy komoly figyelmet kell szentelnünk a csőtörések megelőzésére. Az egyik legfontosabb feladat a csőtörés megelőzése. Ehhez a vízvezetékhálózat folyamatos ellenőrzésére van szükség. Emellett annak karbantartására is törekednünk kell, a dugulások megelőzése mellett az időjárás viszontagságainak sem szabad kitennünk az erre érzékeny helyen lévő vízvezetéket. Az elővigyázatos magatartással, a vízvezetékrendszer karbantartásával a csőtörések 60%-a megelőzhető lenne. Folyamatosan figyeljük otthonunkban a víz nyomását, a vízórát, a levegő páratartalmát. Minél hamarabb felfigyelünk az esetleges jelekre, annál kisebb lesz a kár.

Honlap készítés