Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.09.17 07:50

A hátsó kifolyású WC bekötése

A WC csészék bekötése már egy hosszadalmasabb folyamat vége szokott lenni. Legalábbis, ha fürdőszoba- vagy mosdófelújításról van szó, akkor több döntésen és munkán vagyunk túl, mire ide jutunk. De mégis, milyen WC csészék léteznek, és mi alapján érdemes választanunk?

Nos, léteznek hátsó és alsó kifolyású WC csészék, melyek lehetnek mély vagy lapos öblítésesek, illetve tartályuk alul vagy felül, esetleg rejtve, beépítve helyezkedhet el. A választást azonban lehetőségeink is befolyásolják. Az alsó kifolyású WC csésze vagy a hátsó kifolyású csésze közötti választást például a fürdőszoba, mosdó kialakítása határozza meg. Egyszerűen az a tény, hogy a szennyvízelvezető cső nyílása a falon vagy a földön található. Így, ha nem saját építésű házról van szó, nem mi határozzuk meg a feltételeket. A falba építhető WC tartály esete is hasonló, bár valamennyivel több rugalmassággal lehet kialakítani.

 

A hátsó kifolyású WC előnye, hogy falon “lebegő” kialakítás, függő csésze is kialakítható, hiszen a padlóval nem kell érintkeznie a WC csészének. Esztétikailag pedig sokan előnyösebbnek tartják ezt a légiesebb és diszkrétebb kialakítást. Persze ez részletkérdés, valójában nagyon ízléses, modern WC csészék kaphatóak minden kialakításban, ezért annak sem kell lemondania az ízlésességről, akinek alsó kifolyású WC kialakítására van lehetősége.

 

Hátsó kifolyású WC bekötése

Hogyan kötjük be a hátsó kifolyású WC csészét házilag?

 

Tesszük fel a kérdést, ha az eleve elrendelt tér erre a típusra adott lehetőséget, mi pedig már minden körülményt megteremtettünk ahhoz, hogy a WC csészét beépíthessük a frissen burkolt fürdőszobába.

 

Mire készüljünk fel előre?

 

Tudjuk meg, hogy a szennyvízelvezető csatornánk már rendelkezik-e esetleg szifonnal vagy flexibilis csővel? Ha nem rendelkezik, akkor meg kell tudnunk a csatorna átmérőjét, és ez alapján kell hozzá csövet vagy szifont választani. A flexibilis cső segít ugyan a helykihasználásban, de a duguláselhárításban tapasztalt vízvezeték szerelők nem szokták javasolni, mivel sokkal kockázatosabb ilyen szempontból, ez pedig lássuk be, komoly érv.

 

Az ültetőgumi megvásárlására is szükségünk lesz, mikor ezt az eszközt beszerezzük, a szakboltban mutassuk meg a WC-nk típusát, illetve tájékoztassuk az eladót a kimeneteli cső átmérőjével kapcsolatban is.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

 

A WC-csésze kiválasztása és megvásárlása után már nem sok alkatrészre lesz szükségünk a hátsó kifolyású WC-csésze beépítéséhez. Először a rögzítés módját kell eldöntenünk. A WC-csészék beépítéséhez olykor cementet is használnak, ez a majdnem végleges, sőt, a WC-csésze épsége szempontjából visszavonhatatlan választás a hátsó kifolyású WC-ék esetében nem szokott opció lenni. Ugyanis az álló WC-csészék jellemzője, hogy olykor betont is alkalmaznak rögzítésük során.

Mi a csavar és a sziloplaszt között választhatunk. Vagy az egyik, vagy a másik, vagy optimális esetben mindkettő WC csésze rögzítési módot választhatjuk.

 

Így tehát szükségünk lesz sziloplasztra, azaz szilikonra, ültetőgumira, tiplire és csavarokra, valamint tömítőgumira. Szerszámként pedig csavarbehajtóra. Na és persze egy ügyes kis fúrógépre.

 

A WC beépítését úgy kezdjük, hogy a szennyvízelvezető csatorna és a WC-csésze kifolyócsöve között elhelyezkedő szifont kötjük be.

 

Mikor ezzel végeztünk, az ültetőgumi elhelyezése következik. A WC bekötő gumi, vagy ültetőgumi célja a víz, szennyvíz tömítése, hiszen az ültetőgumit a kifolyócsonkra, azaz a vízelvezető csatornába épített szifon végére kell helyezni. Ez a tömítőgumi általában egyenes vagy excentrikus, a WC kiállás és a kifolyócsonk kapcsolatát erősíti, egy jó ültetőgumi akár az itt elvétett hibákat is korrigálhatja, megakadályozva a szivárgást. Az ültetőgumi tehát kulcsfontosságú része a WC-csészénknek.

 

Mikor a kivezetőcső bonyodalmaival már végeztünk, már tényleg maga a WC csésze következik. A falat a rögzítés előtt érdemes letisztítanunk. Ha ezzel végeztünk, berajzoljuk a csavarok helyét, majd kifúrjuk. Érdemes rézcsavarokat használnunk, műanyag védővel. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a szilikon, mellyel biztosra mehetünk.

 

A hátsó kifolyású WC bekötése nem olyan bonyolult, ha néhány dologgal tisztában vagyunk, és előre felkészültünk. Mint láthatjuk, néhány felmerülő kérdés komolyabb utánajárást igényelhet. Éppen ezért érdemes mérlegelnünk, hogy vízvezeték szerelő szakemberre bízzuk-e a feladatot, vagy pedig mi járjuk végig ezt az utat. Ha egy komplett fürdőszoba felújításról van szó, nem pedig egyetlen fali WC csészéről, akkor rengeteg pluszmunkát, kockázatot és utánajárást spórolunk meg azzal, hogy szakembert hívunk a feladat elvégzésére.

Honlap készítés