Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.06.16 10:32

WC csésze rögzítése

Az új fürdőszoba vagy mosdó kialakítása során könnyen szembesülhetünk a WC csésze rögzítésének problémáival. Ebben segít ez a szakszerű bejegyzés, melynek az a célja, hogy megkönnyítse a dolgunkat.

 

NEM BOLDOGUL A WC KAGYLÓ RÖGZÍTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A WC csésze lerakása

 

A WC csésze lerakása azon múlik, hogy alsó vagy hátsó kifolyású WC csészével rendelkezünk. Ez pedig a legtöbb esetben már eldöntött tény, amelyet nem befolyásolhatunk. Hacsak nem egy vadonatúj, frissen épült lakásról vagy házról van szó, ahol mi dönthettük el a WC csésze kifolyásának helyét. Vagy esetleg ha egy komolyabb átalakítás után saját döntéseket hozhatunk, akkor hatásunk van a WC csésze kifolyójának elhelyezésére. Minden más esetben azonban az adott körülményekhez kell alkalmazkodnunk. Emiatt azonban nem kell különösen aggódnunk, mivel nincs jelentősége a WC csésze ilyen jellegű kialakításának. Egyszerűen csak annyi, hogy ehhez igazodva kell WC csészét választani, ennek pedig olyan jellegű stílusbeli vagy esztétikai vonzata lehet, hogy például lebegő WC csészét nem tudunk alsó kifolyású WC csészének kialakított helyre építeni.

WC csésze rögzítése

Így tehát ha hátsó kifolyású WC csészéről van szó, akkor a szennyvízelvezető csatorna a falban indul, míg az alsó kifolyású WC csésze esetében a földön kialakított szennyvízelvezető csatorna az, amelyhez igazodnunk kell.

A WC bekötése tehát két különböző módon történhet. Az alsó kifolyású WC csésze esetében a padlóra kell rögzítenünk a WC csészét, mely ebben az esetben mindenképpen álló WC csésze lehet. Az álló WC csésze bekötésekor szigetelést kell húznunk a WC kifolyóra, ezt a szigetelő gumit a vízvezeték szerelő szakzsargon ültető guminak nevezi.

A hátsó kifolyású WC csésze esetében a WC vízelvezető nyílása a falban van. Ezért ez a fajta WC csésze ugyanúgy lehet álló WC csésze, mint az alsó kifolyású társai, de ebben az esetben lebegő kialakítású WC csészét is választhatunk. A lebegő, vagy függő kialakítású WC kagyló divatosabb, stílusosabb megjelenésű mosdót eredményez. Azonban a megjelenésen kívül nincs jelentősége a WC csésze típusának, ugyanis a funkcióra, a tisztíthatóságra, a víztakarékosságra, vagy bármi másra nem hat ki ez a kérdés. A hátsó kifolyású WC kagyló rögzítése úgy történik, hogy a falon lévő szennyvízelvezető csatornát összekötjük a hátsó kifolyású WC csészéjével. Eldönthetjük, hogy flexibilis csövet, vagy szifont használunk erre a célra. A hátsó kifolyású WC csésze esetében a kifolyócsonkra húzzuk fel a már említett ültető gumit.

A WC csészék bekötése történhet csavarral és szilikonos ragasztással, valamint a kettő kombinációjával is. Ha a csavarok mellett döntünk, akkor lehetőleg rézből készült darabokat válasszunk, és hozzájuk jó minőségű alátéteket használjunk. A WC csésze rögzítése előtt még ne húzzuk meg nagyon erősen az említett csavarokat, előtte megfelelően illesszük a helyére a WC csészét. Ezután következhet a WC végső rögzítése, ha azonban túl szorosan húzzuk meg a csavarokat, akkor könnyen megrepedhet a csésze.

A WC csésze rögzítése szilikonnal

A WC kagyló rögzítését több különböző módon oldhatjuk meg. Hogyan zajlik a szilikonos rögzítés? Nézzük!

Először is a WC csészét el kell helyeznünk a megfelelő helyen, oda kell illeszteni a lefolyócsőhöz, melyre értelemszerűen már felhúztuk a vízszigetelés célját szolgáló ültető gumit. Ezután bekötjük a vízelvezető csöveket. Végül felkészülünk magára a csésze rögzítésére. Ha vízszerelő nélkül szeretnénk megoldani a feladatot, akkor nagyon kell figyelnünk a részletekre. Azonban ha bizonytalanok vagyunk, inkább hívjunk vízszerelő szakembert.

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A WC csésze helyének kijelölése után portalanítsuk a területet. Pontosabban mindenféle szennyeződést távolítsunk el, mert mind a porszerű szennyeződések, mind a zsíros, csúszós anyagok nehezítik, vagy épp teljesen megakadályozzák, hogy a szilikon ragadjon, megfelelő módon rögzítve a WC kagylót.

A WC kagylót rögzítő szilikon legyen jó minőségű, és penészmentes. Erre a célra egyébként külön úgynevezett szaniter szilikont árulnak a szaküzletekben. Ha lehet, legyen színtelen, így megakadályozzuk, hogy rossz színválasztással eltérjen a rögzítőanyag árnyalata a WC kagylótól, vagy a burkolattól.

A szilikont nem kenhetjük be a WC csésze alá, csak és kizárólag az illesztésekre helyezzük fel. Ehhez, ha tehetjük, kinyomó pisztolyt használjunk. Így lehet a legkisebb hibák ejtésével, felesleges maszatolás elkerülésével elérni a legegyszerűbben a legjobb eredményt. A szilikont egyenletesen vigyük fel.

Végül a felhordás után nedves kézzel, vagy valamilyen eszközzel, egyetlen egy mozdulattal húzzuk körbe a ragasztót. Így úgy távolíthatjuk el a felesleges festékréteget, hogy elkerüljük a maszatolást.

Ezután csak száradni kell hagyni a WC-t, és végeztünk.

Honlap készítés