Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.08.13 09:27

Mosogató duguláselhárítás házilag

A mosogató eldugulása nagyon kellemetlen probléma tud lenni. Hiszen amíg meg nem oldódik a helyzet, addig a mosdatlan edények és evőeszközök csak gyűlnek és gyűlnek, mi meg egyre feszültebbek leszünk. Persze, hogy az időzítés is mindig telitalálat: a lehető legváratlanabb helyzetben dugul el, amikor ezer és ezer sürgős dolgunk lenne, és amúgy is utálunk mosogatni. Sokszor arra kényszerülünk, hogy mi magunk lépjünk ezügyben. Csak hát az ember aggódik, mik a szakszerű lépések ebben a helyzetben? Nos, a választ nem kell tovább keresni. Ha a duguláselhárítás mellett döntünk, és nem hívunk vízvezeték szerelőt, akkor legalább olvassuk őt! Nem igaz?

Mosogató duguláselhárítás házilag

 

Mit tegyünk, ha eldugul a mosogatónk?

 

Először mindig a különböző lefolyótisztító szerekkel érdemes próbálkoznunk. A hideg vízben oldódó szerek biztonságosabbak, mert a vezeték mélyebb pontján pont a forró víz hiányában megszilárduló tisztítószer okozhatja a problémát. Ha forró vízben oldódó szereket is használunk, akkor alkalmanként több liter forró vízzel oldjuk fel azt, a lerakódott zsírokkal egyetemben.  Jó lefolyótisztító eszköz lehet az ecet-forró víz kombináció, vagy a szódabikarbóna is. Egyesek a trisóra esküsznek. A trisó bármelyik háztartási boltban kapható, remek zsíroldó és vízkőoldó hatással bíró anyag. Szerencsére nem drága és nincsen környezetkárosító hatása, ezért a trisó alkalmazása sokkal szerencsésebb, mint a többi, márkás, de komoly környezetkárosító hatással rendelkező vegyszereknél. A trisót úgy kell alkalmazni, hogy néhány evőkanálnyit a lefolyóba öntünk belőle, majd több liter forró vizet engedünk rá. Ezek után bedugjuk a lefolyót és 10-12 órát várunk, hadd dolgozzon az a trisó és a forróvíz a lefolyóban. A trisó sok esetben hatékony, főleg zsíroldó hatása miatt alkalmas a konyhai lefolyók tisztítására.

 

Ha a szerek nem segítenek, akkor a csatornapumpa következik. Engedjük tele forró vízzel a mosogatót, majd húzzuk ki a dugót, és hirtelen kezdjünk pumpálni, vákuumot képezve. Az esetek többségében már ezen a ponton megoldódik a probléma. A vákuum segítségével a nagyobb, darabosabb dugulást is megoldja a pumpa, feltéve, ha az a szifon és a lefolyó közötti csőszakaszon volt.

 

Ha azonban a dugulást még mindig nem sikerült megszüntetnünk, akkor a mosogatószifon a következő pont, amelyet ellenőriznünk kell. A mosogatószifon a mosogatóra csatlakoztatott vízelvezető vezetéken található, a falon kívül fut, mielőtt a vizet elvezető cső a falba kerülne. A hajlatában felgyűlő víz segítségével oldja meg a szagok szigetelését. Minden mosogatóhoz, mosdóhoz, kádhoz és zuhanyzóhoz tartozik egy ilyen szifon. Másik szerepe pont a darabosabb anyagok összegyűjtése, megkímélte tőlük a csatornahálózatot. A szifont egyszerűen le kell tekernünk, és ki kell ürítenünk a benne lévő szennyeződéseket. A szifont érdemes áttisztítanunk, ha már szétszereltük, és a mosogató lefolyócsövét is, ameddig csak hozzáférünk. A forró víz nagyon hasznos a házon belüli vízvezetékek tisztítása során, ekkor is alkalmazhatjuk, de érdemes rendszeresen végeznünk egy ilyen öblítést otthonunkban.

 

Végül eljutottunk arra a pontra, amikor már erősen ajánlott a vízszerelő szakember bevonása a történetbe. Ugyanis onnantól, hogy a tisztítószer, szifontisztítás és a pumpa sem segített, már csak két olyan módszer létezik, ami megmenthet minket a falbontástól. Az egyik a duguláselhárító spirál (lsd. Csőgörény használata házilag cikk). Ilyen spirálunk, csőgörényünk nekünk kis lehet otthon. Azonban nem biztos, hogy egyszerű kézi lefolyótisztító spirállal meg tudjuk oldani a problémát. A leghatékonyabb ilyen duguláselhárítás, illetve csőtisztító eszközök általában géppel működnek. Éppen ezért nem gazdaságos beruháznunk egy ilyen eszközre, miközben bármikor hívhatunk szakembert ilyen esetekben. A csőtisztító spirál a lefolyócső teljes keresztmetszetében eltávolítja a szennyeződéseket, nagy eséllyel megszüntetve a dugulást.

 

Az utolsó lehetőségünk a csőtisztító gép. Általában ipari céllal alkalmazzák, kültéri csatornák tisztítására, de jellemző, hogy a fő vezetékeket takarítják velük. Persze beépített, házak vagy lakások falaiban található csöveken is alkalmazzák az ipari eszköznél kisebb méretű társaikat. Ezek a gépek magas nyomással juttatnak vizet a csatornarendszerbe. Hatékony, de erőteljes, agresszív megoldás, melyet a csöveknek is bírniuk kell. Ez a döntést tehát már egyértelműen a vízvezeték szerelő szakember hatásköre.

 

Ezek a lehetőségek léteznek a mosogató eldugulása esetében. Érdemes pontról-pontra kipróbálni az egyes megoldási javaslatokat. A vízvezeték rendszert pedig alkalmanként trisóval, forró vízzel tartsuk karban.

Honlap készítés