Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.03.17 11:27

Mosógép bekötése

A mosógép bekötése kellemetlen feladatnak tűnik. De nem az, ha lépésről-lépésre ismerjük meg a teendőket. Egy kis elméleti áttekintés után rájövünk, hogy könnyedén meg tudunk birkózni ezzel a feladattal. Persze ha valamiben egy kicsit is bizonytalanok vagyunk, kockáztatás helyett inkább hívjunk vízvezetékszerelőt.

NEM BOLDOGUL A MOSÓGÉP BEKÖTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A mosógép kicsomagolása

A mosógép kicsomagolásának ismertetése egy egyszerű feladat túlbonyolításának tűnhet. De nem az. Mert a mosógép kicsomagolása során az egyes külön rögzített alkatrészekre is figyelnünk kell. Ezért jobb, ha tisztázzuk ezt a bevezető feladatot.

 

A mosógép kibontásához úgy kezdünk hozzá, hogy egy vágószerszámmal, erre alkalmas snitzerrel levágjuk a csomagolást. Azaz először óvatosan elvágjuk a fóliát, és a mosógép oldalán egy lassú, függőleges mozdulattal hasítjuk fel a műanyag csomagolást. Azért kell nagyon-nagyon lassan és óvatosan vágni, mert egy rossz mozdulattal könnyen megsérthetjük az új mosógép oldalát. Ekkor már majdnem a mosógépnél tartunk, csak egy védőfóliát kell még lehúznunk róla.

 

A készüléket szerencsés esetben ilyenkor egy kartonborítás is védi, legalábbis a tetején mindenképpen. Az éleknél pedig hungarocellt találunk, ezek élvédők. Eltávolításuk egyszerű.

Ahogy az egyes hungarocell, illetve kartonelemek eltávolításával folytatjuk a kicsomagolást, érdemes odafigyelnünk az egyes alkatrészekre. Ugyanis ahogy végzünk a mosógép külsőjén lévő csomagolással, láthatjuk, hogy bizonyos alkatrészek kívül vannak elhelyezve. A mosógépeket ugyanis úgy csomagolják be gyárilag, hogy az alkatrészeket a mosógép hátoldalára rögzítik, hogy a szállítás során ne sérüljenek, vagy ne keveredhessenek el. Ezek általában a készülők külső kiegészítői szoktak lenni, általában egyszerűen a vízelvezető csöveket és azok csatlakozóit jelentik.  A rögzített eszközöket, például a kifolyócsövet, úgy kell leszedni a mosógép hátlapjáról, hogy egyszerűen csavarhúzóval vagy csavarbehajtóval eltávolítjuk az azokat rögzítő szállítócsavarokat. A csavarok helyére végelzáró dugattyúkat kell tennünk.

Ezután nyissuk ki a készülék ajtaját, ugyanis a dobban is lehetnek elhelyezve olyan alkatrészek, amelyeknek nem ott van a rendeltetésszerű helyük, csak biztonsági és szállítási okokból csomagolják őket ide. Vegyük ki a dobból az alkatrészeket, előfordulhat, hogy itt találjuk meg a bekötőcsövet, és például néhány iratot, az energiacímkét vagy épp a használati útmutatót.

Fontos, hogy a dob a szállítás miatt csavarral van rögzítve. Ki kell tehát szedni a dobrögzítő csavarokat is. Ezekhez alkalmanként szerszámot is mellékel a gyártó, amit a dobban találunk meg becsomagolva.

Tehát érdemes még egyszer leellenőrizni a mosógép dobját és a hátulját, hogy minden oda helyezett vagy rögzített eszköz biztosan el legyen távolítva onnan. A csomagolást is ellenőrizzük le, járjuk akár még párszor körbe a mosógépet. A gép aljáról sem szabad megfeledkeznünk, ott is lesz élvédő és fólia is.

Ha ezeknek a szerszámoknak, rögzített eszközöknek, illetve csomagolásdaraboknak az eltávolítását nem végezzük el a lehető legprecízebben, akkor a mosógép épségét kockáztatjuk.

  

A mosógép csöveinek bekötése

A mosógép beállítását a szifonok bekötése előzi meg. Ez tűnik az egyik legnehezebb feladatnak, pedig annyira nem nehéz. Persze tudnunk kell, hogy a mosógépet hova fogjuk elhelyezni, előre el kellett mindent döntenünk a vásárlás előtt, így ennek már nem szabad problémát jelentenie. Így a mosógépet a későbbi helye közelében tesszük le, és elkezdődhet a szifonok bekötése.

A mosógép hátuljához rögzített csövek a vízbekötő és a vízelvezető csövek voltak. Ezeket kell használnunk a mosógép bekötése során. A vízbekötő cső egy 250-300 cm-es, flexibilis cső, amely műanyagból van. Szelepe menetes, tehát könnyű felismerni is, rögzíteni is. Sarokcsatlakozót is találunk hozzá, feltehetően mellé volt rögzítve a mosógép hátoldalán. A vízbekötőcső mérete jelzi, hogy legfeljebb milyen távolságra tudjuk bekötni a mosógépet a kiállásoktól. Persze a legkézenfekvőbb közvetlenül a kiállás mellé bekötni a mosógépet. A kiállások átmérőjét vessük össze a mosógéphez kapott csövek átmérőjével. A vízbekötőcsőnek 15 mm-es átmérővel kell rendelkeznie.

 

Miután sikeresen beazonosítottuk a vízbekötő- vagy befolyócsövet, és semmilyen probléma nem merült fel a méretekkel, ráköthetjük azt a megfelelő fali kiállásra. Méghozzá arra, amelyik csappal rendelkezik.

 

A vízelvezetőcsőhöz általában egy U-alakú tömlőtartó is tartozik. Ennek a csőnek az átmérője 20 mm szokott lenni.  A falon találjuk meg a vízelvezető kiállást, melyhez csatlakoztathatjuk. Az U-alakú cső célja az, hogyha a vizet nem a vízelvezető kiálláson keresztül szeretnénk elvezetni, akkor annak segítségével könnyedén tudjuk a kádba helyezni a vízelvezetőcsövet.

 

A csövek bekötésekor vegyük figyelembe a magyarországi szabványokat. Ezek alapján a vízelvezetést minimum 45 cm magasan, maximum 65 cm magasan kell biztosítanunk.

 

Mosógép bekötése

A szifonok bekötése

A használt víz elvezetése miatt szükségünk van szifonra is. A szifon feladata ugyanis a csatornából visszaáramló kellemetlen szagok elzárása. Ezt úgy oldják meg a szifonok, hogy vízgyűjtésre kialakított hellyel rendelkeznek, az ott összegyűlő víz pedig szigeteli a szagokat. A szifonok másik feladata pedig a kisebb szennyeződések felfogása.

 

A szifon lehet belső és külső vízelzáró szifon is. A modernebb otthonokban már rejtett, belső szifonok vannak a falba építve. Ezeknek nem csak a diszkréció és a bekötés egyszerűsége a nagy előnye, hanem az is, hogy ezek a szifonok már szivattyúval is fel vannak szerelve.

 

Persze nem sokszor van lehetőségünk választani a kétfajta szifon megoldás között. Ez a lehetőség talán csak új ház építésekor adatik meg. Ekkor azonban mérlegelnünk kell a kétfajta szifon között. A külső szifon előnye az, hogy könnyen tudjuk kézzel tisztítani, nem kényszerülünk bontásra, ha gond adódik.  Ha bizonytalanok vagyunk a megfelelő szifon kiválasztásával, vagy éppen a választott vízelvezető szifon bekötésével kapcsolatban, forduljunk vízvezetékszerelőhöz. Ezzel megelőzhetjük a későbbi kellemetlenségeket.

 

Így a leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy hogyan kell rákötözni a vízzáró szifont a mosógépre. Ez a művelet szerencsére egyszerű. A mosógép kifolyócsövének a végét kell a szifonra rákötni. A szifon vége menetes, és általában derékszögű. Sokszor az egyik végük takarólappal van ellátva. Ezt a végét a fali kiállásra tekerjük rá, és erősítsük meg.

 

A falba építhető típus esetében érdemes tisztítónyílás mellett döntenünk, hogy a típus már említett, talán egyetlen hátrányát elkerüljük. Így a falba szerelt vízzáró szifont könnyen és kényelmesen tudjuk alkalmazni.

 

A mosógép beállítása

Miután bekötöttük a mosógépet, be kell állítani azt a helyére.

A padló, amelyen a mosógép el szeretnénk helyezni, mindenképpen legyen beton alapú. A szilárd padló ugyanis nagyon fontos. Emellett a padló legyen tiszta és száraz, hogy a készülék, amelyet stabilizálni igyekszünk, ne csúszkáljon. A mosógép legyen vízszintes és stabil. Ez nagyon fontos.

 

A mosógép beállításának a legfontosabb része a mosógép stabilizálása.

A mosógép alján találhatunk lábakat, amelyekkel szintezni tudjuk a mosógépet. Ezekkel az állítható lábakkal állítjuk tehát be a magasságát, és stabilizáljuk is az eszközt.

Ezt úgy kell megtennünk, hogy vízszintbe állítjuk a mosógépet, persze ehhez vízmértéket kell használnunk. A lábakat úgy tudjuk beállítani, hogy elforgatjuk őket. Ehhez 32-es villáskulcsra lesz szükségünk, ekkora általában a mosógép lábának a mérete.

 

A vízmértékkel beállított mosógép beállítását azután rögzítjük, hogy megtaláltuk a megfelelő pozíciót. Ehhez pedig 17-es anyacsavart használunk, megfelelő méretű villáskulccsal.

Erre, a mosógép stabilizálására azért is van szükség, mert mosás, főleg centrifugálás közben rázkódik a mosógép, melyet stabilizálni kell. Ezzel nem csak a fürdőszoba felszereléseit védjük meg, hanem a mosógép belső alkatrészeit is. Hiszen enélkül a lengéscsillapítás nélkül a mosógép belső alkatrészei nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint amennyit el kellene viselniük.

 

A mosógép beüzemelése

 

Ha mindennel megvagyunk, és bekötöttük, beszinteztük a mosógépet, akkor már nem sok van hátra. Először is nyissuk meg a vízcsapot, hogy ellenőrizzük, nem csöpög a víz. Ezzel lényegében be is fejeztük a mosógép bekötését. De a beüzemeléshez egy apró részlet hátra van, méghozzá a használatbavétel és a tesztmosás.

Ehhez hálózatra csatlakoztatjuk, majd bekapcsoljuk a készüléket. Majd elvégezzük a próbamosást.

Ekkor ellenőrizzük le a mosógép működését. Beindul-e a mosógép? Megfelelően mozog-e a dob. Ha nem távolítottuk el a dobrögzítő csavarokat, azzal most biztosan szembesülünk. Most érdemes leellenőrizni a vízbefolyócső és az elvezető cső környékét is, nehogy csöpögjön, illetve figyeljük meg, hogy megfelelően működik-e a víz szállítása.

Az a helyes ilyenkor, ha a mosógép feltölti magát vízzel, majd, amikor arra kerül a sor, megfelelően öblít és centrifugál.

Azt is megfigyelhetjük a próbamosás során, hogy megfelelően stabilizáltuk-e a mosógépet a lábakkal. Figyeljük meg, hogy rázkódik-e.

Ha minden rendben, akkor úgy tűnik, sikerült megfelelően bekötnünk a mosógépet.

 

Ezek után csak a megfelelő karbantartásra kell odafigyelnünk. Alkalmanként végezzünk próbamosást, és figyeljünk oda a vízkőoldásra is. A mosószer megfelelő adagolása is meghosszabbíthatja, vagy épp megrövidítheti a mosógép élettartamát.

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy szakszerű bekötés mellett döntünk, akkor hívjunk vízszerelő szakembert.

Honlap készítés