Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.07.23 13:04

Mosógép vízelvezetése és szifon bekötése

Hogyan kell bekötni a mosógépet? Mit kezdjünk a szifonnal? Pontosan melyik csövet hogyan és hova és miért kell kötni?

Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy mi magunk kötjük be a mosógépet, akkor bizony ideje megtanulnunk, hogy mi-micsoda. A mosógép szifon bekötése nem túl hosszú és nem is annyira bonyolult művelet. Persze akkor, ha képben vagyunk. Különben nagyon sok idő lehet.

NEM BOLDOGUL A MOSOGÉP SZIFONJÁNAK BEKÖTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Érdemes már az első lépéseket is tisztázni. Például a mosógép kicsomagolását. Ugyanis az alkatrészek a szállítás miatt a hátoldalra vannak rögzítve. Ezeket a rögzítőcsavarokat tízes kulcsnyitású eszközzel tudjuk eltávolítani. Ha gyorsan akarunk végezni, persze csavarbehajtót kell használnunk, hiszen anélkül elég hosszú lenne a munka. Általában három-négy szállítócsavarral rögzítik a készülék külső alkatrészeit, mint például a vízelvezető csöveket, azok csatlakozóit. Miután végeztünk, a csavarok helyére a végelzáró dugókat kell elhelyezni.

 

A mosógéphez vízbekötő és vízelvezető cső is tartozik. A vízbekötő cső, mellyel a mosógépet töltjük fel, általában 250-300 cm-es flexibilis műanyagcső, sarokcsatlakozóval ellátva. Érdemes leellenőriznünk a kiállások átmérőjét, a mosógép méreteit, annak a vízvezetékektől való távolságát. Mindenre készüljünk fel előre.

 

A befolyócső beazonosítása után a csappal rendelkező fali kiállásra kell rákötnünk azt.

 

Hogy történjen a mosógép vízelvezetése?

 

A vízelvezetőcső külső átmérője általában 20 mm, míg a vízbekötőé 15 mm. A kisebb átmérőjű, menetes szeleppel, illetve sarokszeleppel felszerelt cső tehát a befolyócső. A nagyobb átmérőjű cső a vízelvezető cső. Általában egy U-alakú tömlőtartó is jár hozzá, ha a fürdőkádba szeretnénk elvezetni a használt vizet.

Megoldás lehet (bár nem túl esztétikus és higénikus), ha a fürdőkádba vezetjük a mosógépből a kimeneti vizet. Fel kell készülnünk arra, hogy a használt víz meg fogja festeni a fürdőkádunkat. Esetleg a kád lefolyó cseréjére is szükség lehet dugulás esetén.

A kádba történő elvezetésnél jobb megoldás, ha a WC csészébe tudjuk elvezetni a mosóvizet.

 

A legjobb és legtartósabb azonban a falon található vízelvezető kiállásra történő rácsatlakozás egy visszacsapó szelepes csatlakozó segítségével. Persze ha van ilyen kiállásunk.

 

Vízelfolyás és szifonok

A vízelfolyást tehát egy erre a célra kialakított flexibilis csővel tudjuk megoldani. A vízelvezetési kiállásra Magyarországon szabvány van, minimum 45 cm magasságban kell lennie, a maximális magasság 65 cm. A gyártók is ezt a magasságot szokták javasolni a műszaki leírásokban, beszerelési útmutatókban.

 

A mosógép használt vizének elvezetéséhez egy szifonra is szükségünk lehet.

Mi a szifon szerepe? A csatornából visszaáramló bűz elzárása, illetve nagyobb szennyeződések felfogása, mely által elkerülhetjük a csatornában bekövetkező komolyabb dugulást. A szifonokban található egy vízgyűjtő hajlat, így az elfolyó víz összegyűlik, ennek a víznek lesz bűzelzáró szerepe.

 

Általában minden vízre csatlakoztatott eszközünket szifonnal szokás beépíteni, a mosogató, mosogatógép, kád és zuhanyzó is rendelkezik a megfelelően kialakított bűzelzáró szifonnal.

 

A mosógép esetében külső és belső vízelzáró szifonok léteznek. A belső szifonok újabb építésű társasházak, családi házak esetében fordulnak elő gyakrabban. A belső, azaz falba épített bűzelzáró szifon igen szerencsés megoldás, ugyanis ez az eszköz már szivattyúval is rendelkezik, így nyomva ki a bűzelzáró vizet a szifonból. Emellett nyilvánvalóan esztétikusabb ez a kialakítás, hiszen nem látszik.

A külső vízelzáró szifon azonban annyiban lehet szerencsésebb választás - már ha van választási lehetőségünk, ami persze ritka helyzet- hogy könnyen ellenőrizhető és tisztítható szabad kézzel, hiszen elérhető helyen van.

 

Mindezek után már csak egy kérdés merül fel:

Hogyan kell rákötni a vízzáró szifont a mosógépre?

A mosógép kifolyócsövének a végét rákötjük a szifon könyökénél található menetes végére. A mosógépszifonok általában derékszögűek, és a falra csatlakoztatható végük egy takarólappal van ellátva. Egyszerűen rá kell tekerni a fali kiállásra, majd bilincscsel megerősíteni.

 

Ha a falba építhető típust választjuk, akkor a tisztítónyílást nem szabad befalazni, leburkolni. Ha a tisztítónyílás hozzáférhető, akkor a falba szerelt vízzáró szifon is biztonságosan és funkcionálisan használható. Azonban, ha nem ügyelünk erre, akkor a rendszeres tisztítás hiányában hamar következik majd be dugulás, a szifonhoz pedig csak a burkolat megbontásával lehet hozzáférni. A duguláselhárítás pedig szakértelmet kíván, különben csak rontunk a helyzeten.

 

Manapság már külső és belső vízzáró szifonból is rengeteg típust találhatunk, mely mosógépek vízelvezető csövéhez van kifejlesztve. Egyszerű megoldás, azonban fontos, hogy anyaga ellenálló legyen, hiszen rendszeresen folyik át rajta vegyszer és forró víz. Külső szifon esetében már olyan helytakarékos gyártmány is elérhető, amely univerzális szifonként funkcionál, mosogatógépre, mosogatóra vagy mosógépre egyaránt alkalmazható, méretezése testre szabható.

 

A mosógép szifon bekötése pofonegyszerű, ha megfelelően tájékozódtunk a csövekről, magáról a szifonról. Ha megfelelő körültekintéssel jártunk el, akkor nem lehet gond munkánk eredményével, ha mégis, akkor hívjunk vízszerelő szakembert, aki orvosolja a problémát a megfelelő szerszámok és a szakértelme segítségével.

Mosógép szifon méretek

Mosógép szifonokat nagyon sok gyártó állít elő és megkülönböztetünk falon belüli, valamint falon kívüli szifonokat.

A legtöbb mosógép szifon 1/2" bemenettel rendelkezik, de léteznek olyan szifonok is, amelyek különböző bemeneti mérettel rendelkeznek (1/2"-3/4"), így különböző méretű csöveket lehet rákötni

Honlap készítés