Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.07.07 13:18

WC ültető gumi beszerelése

Mi az az ültető gumi? Mik a funkciói, miért fontos, hogy használjuk? Melyek azok a helyzetek, amelyek egyértelműen rávilágítanak hiányára? Összefoglaló bejegyzés erről a látszólag nélkülözhető eszközről, melyből kiderül, hogy valójában nélkülözhetetlen. Persze azt is megtudjuk, hogy milyen típusú ültető gumik léteznek, és hogyan kell őket beszerelni.

NEM BOLDOGUL A WC BESZERELÉSÉVEL??

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Mi az az ültető gumi?

 

Az ültető gumi, azaz WC illesztő gumi egyszerre funkcionál illesztőidomként, valamint tömítésként. A WC kifolyócsonkjára kell felszerelni ezeket a kötőelemeket, melyek segítenek összekapcsolni a WC csészét és a vízelvezető csatorna kiállását. Az ültető gumi szerepe egyaránt kötődik a szigeteléshez, a kellemetlen szagok távoltartásához, és a csatornák összekapcsolásához. De a fő feladata egyértelműen a víz szivárgásának a megakadályozása. Tehát ez az egyszerű kis eszköz fontos feladatot lát el fürdőszobánkban, mosdónkban.

 

Az ültető gumi, ahogy ez lenni szokott, észrevétlenül szolgálja funkcióját, a legtöbb laikus még a létezéséről sem tud. Kivéve azokat az eseteket, amikor ez a kis rejtett eszköz elkopik, eldeformálódik, esetleg már rövidtávú használat után kiderül, hogy fel sem lett szerelve.

 

Ugyanis előfordul, hogy a WC csésze beépítése során megfeledkezünk a WC illesztő gumiról. Ennek az eredményével természetesen rövid időn belül szembesülünk, enyhén, esetleg fokozottan kellemetlen formában. A legjobb esetben csak a nem kívánatos szagok árulkodnak arról, hogy a WC bekötés során valamilyen probléma merült fel. De az is előfordul, hogy a már higiéniai szempontból is problematikus vízszivárgás jelzi számunkra a helyzetet.

 

Az ültető guminak tökéletesen illeszkednie kell a lefolyóvezetékhez, hiszen csak így kerülhető el a szivárgás és a bántó szagok terjedése. A nem megfelelően beépített ültetőgumi akár rendszeres dugulást is eredményezhet. Ráadásul úgy, hogy a dugulást okozó probléma sokáig rejtve is maradhat. Éppen ezért fontos, hogy legyen ültető gumi a WC csészén, és azt vízszerelő szakember válassza ki és szerelje be. Mert például a hozzá nem értő beszerelés is komoly következményekkel járhat. Ezért érdemes vízszerelővel beköttetni a WC-t, de ha nem így történt, és le kell cserélni az ültető gumit, akkor legalább azt szakember tegye.

 

A WC ültető gumi fajtái

 

Több típusú ültető gumi létezik. Kiválasztásuk és beszerelésük módja azon is múlik, hogy hátsó kifolyású, vagy alsó kifolyású WC csészéhez kell-e alkalmaznunk őket.

 

A WC illesztő gumi ugyanis lehet egyenes és excentrikus kialakítású, valamint harmonika csővel ellátott. Az excentrikus kialakítású ültető gumit akkor alkalmazzuk, ha a WC csésze és a kiállás nem illeszkedik teljesen egymáshoz. Ez esetben pár centiméternyi eltérést tudunk korrigálni. Éppen ezért eltérő hosszúságban kaphatóak ezek az illesztő idomok, a korrigálni kívánt távolsághoz igazodva. A harmonikacsöves ültető gumi a hátsókifolyású WC csészékhez van kialakítva, így a WC csésze és a fal közötti távolság okozta problémákat tudjuk vele megoldani. Az egyszerű, egyenes ültető gumi pedig azokra a helyzetekre készült, amikor semmiféle korrekcióra nincsen szükségünk.

 

Az ültető gumi kiválasztásakor tehát ezeket a szempontokat kell figyelembe venni. A legjobb, ha vízvezeték szerelő szakemberre bízzuk a választást. Azzal azonban érdemes tisztában lennünk, hogy a nem egyenes ültető gumik esetében kisebb áteresztőképességgel kell számolnunk. Az oka, hogy különösen oda kell figyelnünk arra, ne duguljon el a vezeték.

 

Hogyan kell beszerelni a WC ültető gumit?

 

A WC beépítése során a vízelvezető csatorna csonkjára kell helyezni az ültetőgumit, mellyel összekötjük azt a WC csészével. A WC csésze lehet alsó kifolyású és hátsó kifolyású. Előbbi esetben a vízelvezetés a padló irányába történik, míg a hátsó kifolyású WC csésze esetében a vízelvezető csatorna a falban található.

 

Az ültető gumi helye az alsó kifolyású WC csészék esetében a WC csésze alján van. Ide húzzuk fel az ültető gumit, mielőtt összeillesztenénk a kiállással, hiszen az alsó kifolyású WC csészék álló WC csészék. Hátsó kifolyású esetében a falnál találkoznak össze a csövek az idommal. Mindkét esetben érdemes letörölni és megtisztítani a falat vagy a padlót rögzítés előtt. A rögzítés módja lehet sziloplasztos és csavaros is. A csavarral történő rögzítés mellett és a ragasztás mellett is szólnak érvek. Sokan a ragasztást véglegesnek tartják, pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy a csavaros megoldást sokkal nehezebb felszedni javításkor vagy cserekor. Ennek az az oka, hogy berozsdásodnak a csavarok. A sziloplasztnak komoly előnye, hogy a vízszigetelésben is segítséget nyújt.

Honlap készítés