Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.09.15 07:38

Zuhanytálca dugulás

Dugulás, a szifon vagy a vízvezetéknek az eltömődése előfordulhat a zuhanyzó esetében is. Mi a teendő, ha a zuhanytálcánál tapasztaljuk mindezt? És hogyan előzzük meg?

ELDUGULT A ZUHANYTÁLCA?

VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A dugulás megelőzése

A dugulás megelőzéséhez fontos, hogy tudatosan, körültekintően tartsuk karban a zuhanyzót is. A dugulást a legtöbb esetben a vízvezeték keresztmetszetének beszűkülése előzi meg, hiszen így könnyebben fennakadnak a szennyeződések a cső oldalán. A vízvezetékek beszűkülését pedig a vízkő szokta okozni. Ahol kemény a víz, ott természetesen nagyobb esélye van a csövek eltömődésének, hiszen a vízkő egyre nagyobb réteget képez a csatorna belső oldalán. Ennek megelőzéséhez érdemes alkalmanként ecetet, vagy más, vízkőoldó hatóanyagot tartalmazó szert leönteni az adott vezetéken, például a zuhanyzó vízelvezetőjén. A duguláselhárító szerek is alkalmasak a megelőzésre. A tévhittel ellentétben a szódabikarbóna csak fertőtlenítő hatással bír. Azonban a trisó is alkalmas lehet a probléma megelőzésére, ugyanis zsíroldó hatása miatt a szappanmaradványokkal és más testápolószerekkel veszi fel a harcot.

 

A dugulás megelőzésének van még egy lényeges pontja. A szűrők használata. Ezzel ugyanis egyszerűen megakadályozzuk, hogy nagyobb térfogatú, a csövet elzáró dolgok kerüljenek a vízvezetékbe. Emellett érdemes időnként kivenni és megtakarítani a zuhanyszifont is. Ha könnyű hozzáférni.

A zuhanytálca beépítése: fel kell készülni a dugulásra

A zuhanytálca beépítése során oda kell figyelni arra, hogy szerelőnyílást helyezzenek el az épített zuhanykabinokban. Ha egyszerű kerámia zuhanytálcánk van, akkor könnyebben férünk hozzá a szifonhoz. Minden esetben érdemes előre szólni a vízszerelőnek és a burkolónak, hogy erre a problémára fel szeretnénk készülni, ezért a szifon legyen könnyen hozzáférhető.

Ha a zuhanyszifon beszerelése, a zuhanykabin beépítése eszerint történik, akkor ugyanis nem kell bontástól tartanunk egy esetleges dugulás esetén. Illetve a zuhanyzó, annak szifonja is könnyen karbantartható, tisztántartható lesz.

 

Teendők a zuhanytálca eldugulása esetén

A zuhanytálca eldugulása esetén a vízvezeték szerelők először a csőpumpa használatát javasolják. Ebben az esetben először tele engedjük vízzel a zuhanytálcát, majd elkezdünk pumpálni. A kialakult vákuum segítségével tudjuk eltávolítani a csőben maradt szennyeződést.  Ütemes fel-le mozgatással pár perc alatt meg kell oldódnia a kisebb szennyeződés okán kialakult dugulásnak. Ha komolyabb a dolog, akkor kicsit tovább tarthat.

 

A másik megoldás a különböző vegyszerek használata. A duguláselhárító szerek akkor tudnak ebben az esetben segíteni, ha mélyebben van a dugulás, mint ameddig a pumpa hatása ér, azonban kisebb méretű dolog akadt fenn. A különböző vegyszerek használati utasítása alapján kell eljárnunk. Sok vízszerelő javasolja a lehető legkímélőbb szereket, melyek nem ártalmasak a környezetre.

 

Ha ez a megoldás sem segít, akkor érdemes megtisztítanunk a zuhanytálca szifonját. Ez akkor sikerülhet, ha könnyen hozzá tudunk férni, mert van szerelőnyílás. Ha sikerül valahogy hozzáférni a szifonhoz, akkor meleg szappanos vízzel, majd trisóval tisztítsuk át a szifont. Ha makacsabb szennyeződéseket látunk vagy sejtünk a szifonban, akkor maró hatású szert is használhatunk.

 

Amikor a fentieken túl vagyunk, és még mindig fennáll a dugulás, akkor komolyabb a probléma, és nem a szifon környékén alakult ki. Feltehetően a vízvezetékrendszer mélyebben lévő pontján alakult ki eltömődés. Ebben az esetben vízszerelőt kell hívnunk. A vízszerelő először a csatornatisztító spirállal fog próbálkozni.

 

Ennek használata egyszerű, a spirált bele kell helyezni a csatornába, és körkörös mozdulatokkal lehet áttisztítani azt. Azonban a csatornatisztító spirál használat odafigyelést és egy kis rutint igényel. Mert ha túl gyorsan dolgozunk vele, maga a tisztítórésze összegabalyodhat, hiszen egy speciálisan kialakított, drótból álló keféről van szó. Ennek ellenére, ha tartunk otthon ilyen eszközt, akkor mi is megpróbálkozhatunk a tisztítással, feltéve, hogy van elég bátorságunk hozzá, hiszen rossz technikát alkalmazva nagyobb bajt okozhatunk.

 

Létezik elektromos spirál is. Ezt már komolyabb esetben vetik be a vízszerelő szakemberek is.  Ezt az eszközt egyszerűbb használni. Azonban, ha így sem járunk sikerrel, akkor az utolsó lehetőségünk, amely falbontás nélküli problémamegoldást ígér, az a csatornatisztító gép.

 

A zuhanyzók eldugulását általában a vízkő és a zsíros, szappanos szennyeződések előzik meg. Azonban, ha odafigyelünk a szűrő használatára, és arra, hogy mi megy le a vízelvezető csatornán, akkor könnyebben megelőzhetjük a bajt, mint más helyiségek esetében.

Honlap készítés