Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.09.08 07:25

A fagytalanító csap működése

A fagytalanító csap feladata a kerti csap télre való felkészítéséhez kapcsolódik. Ezzel tudjuk biztosítani a kerti csap biztonságos működését. Nézzük, hogy hogyan működik csap téliesítése.

PROBLÉMÁJA AKADT A FAGYCSAPPAL?

VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Felkészülés a télre

A fagycsapra tehát azért van szükség, mert technikailag rajta keresztül oldható meg a kerti csap téliesítése. Így tudjuk garantálni azt, hogy a kültéri csap vízvezetéke, illetve maga a csaptest a benne lévő megfagyott víz hatására ne menjen tönkre: megrepedjen és szivárogjon. Ugyanis, ha ezt nem sikerül elkerülnünk, akkor a repedésen keresztül elszivárgó vizet is kiszámlázzák nekünk. Minél később vesszük észre a problémát, annál több pénzbe fog kerülni nekünk az apró figyelmetlenség. Emellett pedig a tönkrement vízvezetékről, csapról is gondoskodnunk kell.

 

Fontos, hogy azzal is legyünk tisztában, hogy a külső hőmérséklet csökkenésekor fel kell készítenünk minden kültéri, vízzel érintkező eszközt a téli hónapokra. Mert amint fagypont alá csökken a hőmérséklet, ezek veszélybe kerülnek. A bennük maradó, megfagyott víz károkat okozhat bennük. Így a kerti csap mellett a kinti zuhanyzót, locsolócsapokat, és minden mást víztelenítenünk kell. Ugyanis egy pár milliméteres résen keresztül is rengeteg víz szivároghat el, arról nem is beszélve, hogy a megfagyott víz által tönkrement berendezések javítása, pótlása sem egyszerű feladat.

 

A külső vezetékes vizet szállító eszközök, főként a kerti csap télre való felkészítéséhez fagycsapra van szükségünk. A kerti csap kialakítása során tehát már gondolnunk kell erre is. Ha meglévő kerti csappal kapcsolatban szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy hol található a fagycsap, illetve ellenőrizni szeretnénk annak beépítésének szakszerűségét, keressünk fel egy vízvezeték szerelőt ahelyett, hogy kockáztatunk.

Fagycsap beépítése

A fagycsap beépítésének szabályai azért fontosak, mert funkciójuk ellátása miatt kell megfelelniük ezeknek a szabályoknak. Igazából a beépítés feltételei logikusak is. Például a fagycsapot a talajszintnél mélyebben, attól legalább 80cm-re kell bekötni. Sok esetben a fagycsap az épület pincéjében helyezkedik el, biztonságos és könnyen megközelíthető helyen. Persze ez nem mindig van így. Ha valamilyen oknál fogva nem a pincében helyezzük el a fagycsapot, például a vezeték adottságai és elhelyezkedése miatt, akkor is tartanunk kell az egy méteres mélységet a beépítés helyének kiválasztásakor.

Amikor a fagycsap bekötéséről döntünk, figyelembe kell vennünk a vezetékben folyó víz folyásirányát, hiszen annak megfelelően kell bekötni a fagycsapot. Maga a bekötés technikailag egy téli vízelvezető golyós csap beszerelése formájában történik meg. Ezt a csapot kell a vízelvezető csőre kötnünk, majd pedig alaposan körbe kell szigetelnünk.

 

Kerti fagycsap elzárása

A fagycsapot elzárása úgy történik, hogy egy T-kulccsal 90 fokkal elfordítjuk, az óramutató járásával megegyező irányba kell tekernünk. Igazából ütközésig kell elzárni a csapot, így könnyen érezhetjük, hogy mikor sikerült megtennünk ezt.

 

Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy ezek a fagycsapok évi egy elzárásra és egy megnyitásra vannak tervezve. Ha funkcionálisan használjuk őket, akkor tartósak, hosszútávon is jól működő csapok ezek, azonban, ha valamilyen oknál fogva gyakrabban nyitnánk és zárnánk ezeket a csapokat, akkor ne lepődjünk meg, ha gyorsabban elhasználódnak, mint a közönséges, napi több használatra tervezett csapok. Hiszen teljesen más a funkciójuk.

 

A fagycsap elzárása után az az első dolgunk, hogy a kerti csapokból, vizes egységekből kifolyatjuk a bennük maradt vizet. Érdemes őket nyitva is hagyni télre. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem maradt víz az egységekben, amely szétrepesztené őket fagyáskor. A kerti csap megnyitásakor jellegzetes hangot hallunk, a benne maradt víz és a levegő miatt. Ha ez a hang nem jelentkezik, akkor valami probléma merült fel a fagycsap elzárásakor. Ha a kerti csap folyamatosan csöpög, akkor pedig hibás a fagycsap. Éppen ezért olyan fontos szakasza a kerti fagycsap elzárásának az ellenőrzés. Ugyanis, ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, esetleg a vízóra tovább pörög, akkor vízszerelő segítségére lesz szükségünk, mert valami nincsen rendben.

 

Ha minden a várt módon alakult, akkor megnyugodhatunk: tavaszig nincs semmi dolgunk.

Honlap készítés