Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.05.19 10:02

Kerti csap kialakítása

Hogyan alakítsunk ki saját kerti csapot? A kérdés bonyolultnak tűnhet, ha csak nem vagyunk szakképzett vízvezeték-szerelők. Íme a megoldás, lépésről-lépésre! A kerti csap kialakításával azonban még nem oldottunk meg mindent! Figyelmet és időt kell szánnunk annak karbantartására is.

NEM BOLDOGUL A KINTI CSAPOK CSATLAKOZÓIVAL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

A kerti csap kiépítése

A kerti csap lehet falból kiálló, vagy földön álló megoldás is. Az előbbi kialakítás kényelmesebb és praktikusabb lehet, azonban az utóbbira nagy udvar esetében, a locsolás megoldásában lehet szükség, főleg, ha saját kúttal rendelkezünk, és így tudjuk megoldani a kültéri locsolást. Rengeteg élethelyzet, környezeti lehetőség és igény szabja meg, hogy milyen kerti csap mellett dönt a kert tulajdonosa.

 

De hogyan történik a kerti csap kiépítése?

 

1. A hely kiválasztása

 

Először válasszuk ki azt a helyet, ahová a kerti csapot tervezzük. Persze nem sok esetben van nagy mozgásterünk, ennek ellenére van néhány szabály, amelyeket követnünk kell.

Fontos például, hogy a külső csap legalább fél méterrel a föld felett helyezkedjen el. Emellett a csapnak magasabban kell elhelyezkednie, mint a vezeték csatlakozási pontja. A fali kerti csap helyét a fő vízvezetékcső helye határozza meg. Ezen a csövön választhatjuk ki azt a pontot, ahová a kerti csapot szeretnénk kialakítani.

Miután döntöttünk, el is kezdhetjük a munkát.

2. A munka megkezdése előtt: A főcsap elzárása

 

Ennek a lépésnek az indoklása szükségtelen. Biztonsági, technikai lépés, a megfelelő körülmények biztosítása, hogy aztán elkezdődhessen a kerti csap tényleges kiépítése.

3. Fali csap esetén a fal kifúrása

 

Ha kiválasztottuk a megfelelő falrészt, akkor helyet kell csinálni a kerti csapnak. Meg kell fúrni a falat, úgy, hogy enyhén lejtsen kifele. Ez a víz visszafolyása miatt számít. Az 1-2 cm-es lyukat majd vízszigeteléssel kell ellátnunk.

4. A vízvezeték átvágása

 

Amikor már minden körülményt megteremtettünk, akkor eljutottunk a vízvezeték átvágásához. Ott fogjuk rácsatlakoztatni a kisebb csövet, és kiépíteni a víz útját a fali csapig, a csaptelepig. A falon lévő nyíláshoz hasonlóan itt is 1-2 cm-t kell a csőből kivágnunk, és óvatosan körbe csiszolnunk. Itt fogjuk rájuk csatlakoztatni a felhasználási ponthoz futó vízvezetékeket. Ha a cső távolabb van, akkor a fő felhasználási pontra jutó vízvezeték és a fővezeték nem közvetlenül kapcsolódik majd egymáshoz. Erre is figyeljünk oda.

5. A csatlakozók kiépítése

 

A fő vízvezeték és a végső felhasználási pont közötti vezetékek mérete különbözik. A csaptelepbe futó vízvezeték átmérője 12 mm lehet. A csatlakozásokat forrasztással vagy roppanógyűrűs megoldással lehet kivitelezni.

6. Fali lemez felszerelése, csaptelep felszerelése

 

A fali lemezt egyszerűen fel kell fúrnunk. Tiplivel és csavarokkal rögzítjük. A fali lemez csatlakozójára kell rögzítenünk a csövet, majd következhet a csap felhelyezése.

 

A kerti csap téliesítése

A kerti csap kialakítása mellett annak karbantartása is alapvető kérdés. Főleg a téliesítése, mert komoly károkat szenvedhet a vízvezeték, ha nem figyelünk oda erre.

 

A kerti csap téliesítése során először elzárjuk a téli csapot. Általában a pincében találhatóak ezek a téli csapok, melyeket erre a célra alakítottak ki. Az óramutató járásával ellentétes irányba tekerve tudjuk elzárni a csapot, de előfordul, hogy a téli csap vagy fagycsap szelepe T-kulccsal zárható. Ha ezt a technikai problémát megoldottuk, akkor már nincs sok hátra a kerti csap karbantartás legfontosabb kérdésének számító téliesítésből.

 

Miután elzártuk a kijelölt fagycsapot, le kell ellenőrizni a kerti csap működését. Kimegyünk és megnyitjuk a kerti csapot, amelynek ekkor a levegőáramlás miatt jellegzetes hangot kell adnia, majd a benne maradt víznek el kell folynia. A kerti csapot nyitva kell hagyni egész télre.

Ha a kerti csap megnyitásakor nem hallunk furcsa hangot, akkor le kell ellenőriznünk, a csap állapotát, mert elképzelhető, hogy meghibásodott. Ha nem ad ki hangot, hanem csöpög a csap, akkor a téli csap meghibásodására kell gyanakodnunk. Ebben az esetben szükségünk lesz a vízszerelő, vízvezeték szerelő szakember segítségére. Így tehát ha a téli csap elzárása nem sikerül, vagy a kerti csap meghibásodását észleljük, hívjunk vízvezeték szerelőt, aki megoldja a problémát.

 

A téliesítés, annak sikerességének ellenőrzése, valamint a csapok és vezetékek ellenőrzése azért alapkérdés, mert fontos, hogy a vezetékben maradt víz elfolyjon, ahelyett, hogy megfagyna. Hiszen fagyás esetén a belefagyott víz halmazállapot változásától szétreped a vízvezeték, amely később szivárgással jár (és akár csőrepedés is előfordulhat), az elővigyázatlanságunk pedig hosszútávon komoly összegeket emészthet fel, ráadásul a vízvezetékrendszer állapota is tovább romlik, hatványozva a károkat.

Honlap készítés