Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Vízszerelés Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.05.29 11:07

Csaptelep bekötése és szerelése 6 lépésben

Annak ellenére, hogy napjainkban már nem nehéz hosszú élettartamú, jó minőségű szaniterekhez, fürdőszobai kiegészítőkhöz hozzájutni, bizony megesik, hogy mégiscsak le kell cserélnünk csaptelepünket. Ennek hátterében nem feltétlenül a meghibásodás áll, bár természetesen ez is előfordul. Ebben az esetben érdemes az új terméket egy kis utánajárás vagy tanácskérés alapján kiválasztanunk, hogy ezúttal időtálló csap kerüljön beépítésre.

NEM BOLDOGUL A CSAPTELEP BEKÖTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Sokszor azonban stílusváltás, korszerűsítés, felújítás, esetleg új fürdőszoba vagy konyha kialakítása az apropó. Bármi is áll a háttérben, a vizesblokkok körüli munka sokszor rejtélyes kihívásként sejlik fel szemünk előtt.

A csaptelep bekötése, illetve cseréje is tipikusan azok közé a feladatok közé tartozik, melyektől a legtalpraesettebb otthoni ezermesterek is megijednek. Pedig vannak olyan helyzetek, amikor kénytelenek vagyunk házilag megoldani ezt a feladatot. A csaptelep bekötésének technikai tanácsokkal felturbózott lépésenkénti leírása segíthet megugrani ezt a kihívást.

1. Víz elzárása

A vízóra mellett található főcsap elzárása lehet a legelső lépés, hiszen biztosítani kell a szerelés megfelelő feltételeit. Mindenképpen a főcsap elzárásával mehetünk biztosra, így kerülhetjük el a kellemetlen meglepetéseket. Ha csapcseréről van szó, akkor a régi csapot nyissuk meg, hogy a maradék víz kifolyjon a csövekből, hogy tényleg biztosak lehessünk abban, hogy a csapcsere végén is szárazak maradunk.

2. Tisztítás és ellenőrzés

A mosdó, mosogató, esetleg kád - attól függően, hogy hova készülünk csaptelepet bekötni - felületét töröljük szárazra, tisztítsuk át. Érdemes az új csaptelep meneteit is áttisztítani, illetve leellenőrizni annak csöveit is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem maradt semmilyen papírdarabka, csomagolóanyag a csövekben.

3. Régi csaptelep kikötése (csere esetén)

A csapok egy meleg és egy hidegvizes csatlakozással vannak összekötve a ház vízvezetékhálózatával. Ezeket a csöveket kell most eltávolítanunk. Ezek a hajlékony csövek vagy roppanógyűrűs, vagy elzárószelepes csatlakozóval vannak ellátva. Mindkét esetben villáskulccsal kell meglazítani a szelepeket, majd a mosogatómedence vagy a munkalap, illetve a mosdó alján lévő cső következik. Ez a cső a bekötőszár. Ebbe a csőbe vezet a csaptelephez tartozó, imént említett hideg és melegvizes csatlakozócső, felül pedig magában a csaptestben végződik.

Ez a cső anyacsavarral, alátéttel és rögzítőlemezzel van csatlakoztatva, ezt kell kilazítanunk, majd mosogatómedencén vagy a mosdón áthúzva kiemeljük, kifűzzük, a hozzá rögzített csövekkel és a régi csappal együtt.

4. A csaptelep összeszerelése

A beszerelendő csaptelepet esetenként össze kell raknunk. Ettől azonban nem kell megijedni, mert felépítése logikus, és nem túl bonyolult annak, aki látott már valaha csapot. A csaptelep alján a bekötőszárat találjuk, melybe a kiállásokhoz csatlakoztatandó hideg és melegvizes csövek futnak.

 

A bekötőszár a csaptestben végződik, mely magát a csapszárat is tartalmazza. A csaptest tetején egy tömítésnek kell lennie, a tömítés után pedig a csap felső része következik, a tengellyel rendelkező csapbetét, melyet egy takarókúp fed majd el, és végül az elzárókarok, rajtuk a meleg- illetve a hidegvizes jelzéssel.

Keverőkaros csaptelep esetében a szabályozókar alatt található a csapbetét, annak rögzítőgyűrűjével, tehát egy kompaktabb szerkezetről van szó, mely azonban szintén könnyen átlátható.

5. Az új csaptelep bekötőcsöveinek befűzése és rögzítése

Az új csap bekötőszárát beillesztjük a megfelelő nyílásba, a mosdóban, mosogatómedencében erre kialakított helyre, majd anyacsavart villáskulccsal rögzítsük, odafigyelve, hogy az alátét és a rögzítőlemez is a helyén legyen.

 

Ezután a megfelelő, erre kialakított kiállásba bekötjük a hideg és melegvizes csöveket, melyek a csaptelep bekötőszárából lógnak ki. Ezek 10 mm átmérőjű hajlékony csövek, melyek gumiból készültek ugyan, de rozsdamentes acélfonat védi őket. Csatlakozó anyával záródnak, mely garantálja a szivárgás elkerülését. Bekötésük egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a hideg és a melegvizet jó helyre kössük be.

6. Ellenőrzés

Már a bekötés műveletének a végénél járunk, a nehezén túl is vagyunk. Azonban a munkafolyamatból nem maradhat ki az ellenőrzés. Ehhez nyissuk meg a főcsapokat, és engedjünk egy kis vizet. Ellenőrizzük le, hogy van-e vízszivárgás. Ha nincsen, kényelmesen hátra dőlhetünk.

 

A csaptelep bekötése nem is olyan bonyolult munka. Azonban, ha fél belevágni, esetleg ennél bonyolultabban tűnik a helyzet, és szakszerű, gyors szakértői munkát szeretne, akkor nyugodtan hívja fel a honlapon szereplő szerelőt.

Honlap készítés