Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.05.29 11:07

Csaptelep bekötése és szerelése 6 lépésben

Annak ellenére, hogy napjainkban már nem nehéz hosszú élettartamú, jó minőségű szaniterekhez, fürdőszobai kiegészítőkhöz hozzájutni, bizony megesik, hogy mégiscsak le kell cserélnünk csaptelepünket. Ennek hátterében nem feltétlenül a meghibásodás áll, bár természetesen ez is előfordul. Ebben az esetben érdemes az új terméket egy kis utánajárás vagy tanácskérés alapján kiválasztanunk, hogy ezúttal időtálló csap kerüljön beépítésre.

NEM BOLDOGUL A CSAPTELEP BEKÖTÉSÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Sokszor azonban stílusváltás, korszerűsítés, felújítás, esetleg új fürdőszoba vagy konyha kialakítása az apropó. Bármi is áll a háttérben, a vizesblokkok körüli munka sokszor rejtélyes kihívásként sejlik fel szemünk előtt.

A csaptelep szerelése, illetve cseréje is tipikusan azok közé a feladatok közé tartozik, melyektől a legtalpraesettebb otthoni ezermesterek is megijednek. Pedig vannak olyan helyzetek, amikor kénytelenek vagyunk házilag megoldani ezt a feladatot. A csaptelep bekötésének technikai tanácsokkal felturbózott lépésenkénti leírása segíthet megugrani ezt a kihívást.

1. Víz elzárása

A vízóra mellett található főcsap elzárása lehet a legelső lépés, hiszen biztosítani kell a szerelés megfelelő feltételeit. Mindenképpen a főcsap elzárásával mehetünk biztosra, így kerülhetjük el a kellemetlen meglepetéseket. Ha csapcseréről van szó, akkor a régi csapot nyissuk meg, hogy a maradék víz kifolyjon a csövekből, hogy tényleg biztosak lehessünk abban, hogy a csapcsere végén is szárazak maradunk.

2. Tisztítás és ellenőrzés

A mosdó, mosogató, esetleg kád - attól függően, hogy hova készülünk csaptelepet bekötni - felületét töröljük szárazra, tisztítsuk át. Érdemes az új csaptelep meneteit is áttisztítani, illetve leellenőrizni annak csöveit is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem maradt semmilyen papírdarabka, csomagolóanyag a csövekben.

3. Régi csaptelep kikötése (csere esetén)

A csapok egy meleg és egy hidegvizes csatlakozással vannak összekötve a ház vízvezetékhálózatával. Ezeket a csöveket kell most eltávolítanunk. Ezek a hajlékony csövek vagy roppanógyűrűs, vagy elzárószelepes csatlakozóval vannak ellátva. Mindkét esetben villáskulccsal kell meglazítani a szelepeket, majd a mosogatómedence vagy a munkalap, illetve a mosdó alján lévő cső következik. Ez a cső a bekötőszár. Ebbe a csőbe vezet a csaptelephez tartozó, imént említett hideg és melegvizes csatlakozócső, felül pedig magában a csaptestben végződik.

Ez a cső anyacsavarral, alátéttel és rögzítőlemezzel van csatlakoztatva, ezt kell kilazítanunk, majd mosogatómedencén vagy a mosdón áthúzva kiemeljük, kifűzzük, a hozzá rögzített csövekkel és a régi csappal együtt.

4. A csaptelep összeszerelése

A beszerelendő csaptelepet esetenként össze kell raknunk. Ettől azonban nem kell megijedni, mert felépítése logikus, és nem túl bonyolult annak, aki látott már valaha csapot. A csaptelep alján a bekötőszárat találjuk, melybe a kiállásokhoz csatlakoztatandó hideg és melegvizes csövek futnak.

 

A bekötőszár a csaptestben végződik, mely magát a csapszárat is tartalmazza. A csaptest tetején egy tömítésnek kell lennie, a tömítés után pedig a csap felső része következik, a tengellyel rendelkező csapbetét, melyet egy takarókúp fed majd el, és végül az elzárókarok, rajtuk a meleg- illetve a hidegvizes jelzéssel.

Keverőkaros csaptelep esetében a szabályozókar alatt található a csapbetét, annak rögzítőgyűrűjével, tehát egy kompaktabb szerkezetről van szó, mely azonban szintén könnyen átlátható. (Kádtöltő csaptelep szereléséről másik bejegyzésben olvashat)

5. Az új csaptelep bekötőcsöveinek befűzése és rögzítése

Az új csap bekötőszárát beillesztjük a megfelelő nyílásba, a mosdóban, mosogatómedencében erre kialakított helyre, majd anyacsavart villáskulccsal rögzítsük, odafigyelve, hogy az alátét és a rögzítőlemez is a helyén legyen.

 

Ezután a megfelelő, erre kialakított kiállásba bekötjük a hideg és melegvizes csöveket, melyek a csaptelep bekötőszárából lógnak ki. Ezek 10 mm átmérőjű hajlékony csövek, melyek gumiból készültek ugyan, de rozsdamentes acélfonat védi őket. Csatlakozó anyával záródnak, mely garantálja a szivárgás elkerülését. Bekötésük egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a hideg és a melegvizet jó helyre kössük be.

6. Ellenőrzés

Már a bekötés műveletének a végénél járunk, a nehezén túl is vagyunk. Azonban a munkafolyamatból nem maradhat ki az ellenőrzés. Ehhez nyissuk meg a főcsapokat, és engedjünk egy kis vizet. Ellenőrizzük le, hogy van-e vízszivárgás. Ha nincsen, kényelmesen hátra dőlhetünk.

 

A csaptelep bekötése nem is olyan bonyolult munka. Azonban, ha fél belevágni, esetleg ennél bonyolultabban tűnik a helyzet, és szakszerű, gyors szakértői munkát szeretne, akkor nyugodtan hívja fel a honlapon szereplő szerelőt.

Honlap készítés