Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2019.08.27 11:38

Csatornatisztítás

A csatornatisztítás az egyik legnehezebb feladat egy dugulás elhárítása során. Ide tényleg szakember kell, hogy meg tudja ítélni a csatornatisztítás szükségességét. A megfelelő eszköz alkalmazásának megítéléséhez, a helyzet felméréséhez szintén szaktudás kell, hiszen elég nehéz feladat. A körülmények, a dugulás mértéke, a szennyeződés típusa és a csövek állapota, az épület kora mind-mind számítanak. De először is menjünk végig az eszközökön és módszereken, melyek egy-egy súlyossági szint esetén szóba kerülhetnek. Mivel tisztítjuk a csatornánkat, hogyan zajlik a dugulás elhárítása?

Vannak ugyanis egyszerű, könnyen kezelhető dugulások. Általában a kellemetlen szagok, a pangó víz szokott rádöbbenteni minket arra, hogy itt valami bizony nincs rendben. Persze vannak, akik csak akkor veszik észre a dugulást, amikor már egyáltalán nem folyik le a víz, egy csepp sem szivárog el, csak áll a mosogatóban, kádban, mosdóban vagy zuhanyzóban. Vagy épp a WC kagylóban. Ilyenkor már azonnal duguláselhárításra van szükségünk. Vízvezeték szerelőre, és az ő szaktudására.

 

Nos, az enyhébb dugulás felfedezésekor először általában a vegyszeres  vagy házi szeres megoldást szoktuk javasolni. Lefolyótisztító, dugulás elleni szerek, van, aki az ecet és természetesebb társai mellett állnak ki. A második lépés a csatornapumpa szokott lenni. Ha a dugulás a felszín közelében van, akkor működhet is.  Házilag is elvégezhető tevékenység, érdemes is otthon tartanunk ilyen pumpát.

 

A következő lépés, ha a pumpa sem válik be, már a csőgörény szokott lenni. A csőgörényt is alkalmazhatjuk házilag is, van gépi és kézi változata is. Azonban a csőgörény kérdése már határeset, mert ha nem szeretnénk kockáztatni, már ennél a lépésnél érdemes szakembert hívni. Amíg a vegyszerek és a pumpa csak felszíni dugulás esetén hathatnak, illetve kisebb mértékű szennyeződésnél oldhatjuk meg velük a problémát, addig a duguláselhárító spirál már a vízvezeték mélyebb szakaszaiban keletkezett problémát is megoldhatja.

 

Azonban a csatornatisztításnak van egy sokkal magasabb szintű kivitelezése. Létezik ugyanis egy igen komoly és összetett szerkezet, melyet már tényleg csak szakember kezelhet, és kizárólag szaktudással dönthető el az alkalmazás szükségességének kérdése. Igaz, már az előző három esetben is ajánlott vízszerelőt hívni, a duguláselhárítás egész folyamatát vízszerelőnek kellene ugyanis végeznie, ha nem szeretnénk kockáztatni, különben mi vállaljuk a felelősséget az esetleges károkért. Persze, előfordul, hogy mi ügyködünk, és persze tényleg nem káros dolog otthon tartani egy pumpát, meg néhány lefolyótisztítót vészhelyzet esetére. Azonban, ha magunk végeztük el a munkát, és még a csőgörényes- azaz duguláselhárító spirálos- akció után sem javul a helyzet, akkor előfordulhat, hogy a falbontás előtti utolsó esélyként a kihívott szakember ehhez a csodafegyverhez fordul.

 

Ez pedig a csatornatisztító gép. Általában főcsatornához szoktuk alkalmazni, de vannak olyan esetek, amikor másfajta dugulásnál is lehet értelme eme eszköz használatának. Ez a gép úgy működik, hogy nagy nyomással enged vizet a csatornába. Ez a csatornatisztító gép akár 200 bar nyomással is képes vizet engedni a csatornába, melynek teljes keresztmetszetét áttisztítja. Sokszor kamerás csatornavizsgálattal ellenőrizhető, hogy mennyi szennyeződés maradt a vízvezeték belsejében.

 

A csatornatisztító gép a legkisebb eszköztől kezdve- mely kb. 100 bar nyomással működik- egészen a 200 baros ipari csatornatisztításra képes méretig, kivitelezésig létezik. Ez a gép hatékonyabb a csőtisztító spirálnál, de nem feltétlenül van azonnal szükség az alkalmazására. Vízfogyasztása és bonyolultabb alkalmazása miatt csak komolyabb mennyiségű, vagy mélyebben lévő lerakódás esetén javasolt ennek az eszköznek a használata. Olyankor, amikor a duguláselhárító spirál csak lyukat vág szennyeződésbe, melynek mértékével már nem bír el.

 

A csatornatisztító gép fő előnye azonban nem csak a magas nyomás, hanem az elképesztő vízmennyiség, melynek fizikai erejét alkalmazza a csatorna tisztítása során, például egy komoly, ipari woma már 1000 liter vizet is elhasznál, persze egy nagy, kültéri csatorna tisztítása során. A kisebb eszközök is sok vizet használnak fel, hiszen általában 5-10 liter vízzel tisztítanak percenként.

 

Összességében tehát azt mondom, megnyugodhatunk. A falbontás nélküli csatornatisztítás, duguláselhárítás működő rendszer, hatékony megoldások léteznek erre a problémára. Ami azonban fontos, hogy az öreg, teljesen elhasználódott csatornák esetében nem feltétlenül járunk jól azzal, ha mindenáron meg szeretnénk úszni a vezetékek korszerű cseréjét.

Honlap készítés