Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.07.21 10:56

Kerti csap csere

Előfordul, hogy szükségessé válik a kerti csap cseréje. Hogyan fogjunk hozzá, és mire számíthatunk? Miért bonyolultabb kérdés ez, mint a hagyományos csapok esetében? A válasz bonyolult, de mégis egyszerű. A kulcs ugyanis az, hogy kültéri csaptelepről van szó, amely speciális odafigyelést igényel. Nézzük.

NEM BOLDOGUL A KERTI CSAP CSERÉJÉVEL??

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Mikor lehet szükség kerti csap cserére

A kerti csapok sok szempontból hasonlóan működnek, mint beltéri társaik. Így a meghibásodás oka, típusa azonos lehet a beltéri csaptelepekével. Ugyanazok az alkatrészek kophatnak el, vagy mehetnek tönkre a csaptelepeken. Ilyen lehet például a csap csöpögése mögött rejtőző probléma, mely mögött akár a vízkövesedés is állhat. A tömítés vagy az alátét elmozdulása, elkopása ugyanúgy probléma lehet, vagy épp az elzáró szelep eldeformálódott, vagy elszakadt gumija. Azonban előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem a felszínen van a probléma. Ugyanis a kerti csapoknak kell, hogy legyen egy a föld szintje alatt található része, ez pedig a fagycsap. Ha a fagycsappal van probléma, akkor előfordulhat, hogy kicsivel nagyobb munkára lesz szükségünk a probléma megoldásához.

Honnan sejthetjük, hogy a fagycsappal van gond? Például, ha a csöpögő csapon mindent leellenőriztünk, és a csapteleppel nincsen probléma. Esetleg nem is látjuk a hibát, csak éppen gyanúsan pörög a vízóra számlapja. Ez általában a fagycsap működéséhez kapcsolható probléma, mivel ilyen esetben nem a szemünk előtt történik a szivárgás. Mit tegyünk, ha a fagycsapot le kell cserélnünk?Fagycsap beépítése

Először tisztázzuk, hogy mi is az a fagycsap. A fagycsap szerepe a kerti csap téliesítése, fagymentesítése. Ugyanis minden kültéri csapot, vizet tároló vagy szállító eszközt fel kell készítenünk a télre. Mindegy, hogy vezetékes vízről vagy fúrt kútról fagyra fel kell készíteni minden kültéri, vízzel érintkező, vizet szállító, illetve vizet tároló kerti eszközt. Így akadályozzuk meg, hogy elfagyjanak, azaz a bennük megfagyó vízkárt okozzon a szállító berendezésben. Mert ha repedés keletkezik a vízcsöveken, akkor az azon keresztül elszivárgó víz a mi fogyasztásunknak minősül.

A kerti csap téliesítése során is éppen ezt próbáljuk meg elkerülni. Így a téliesítés legfontosabb lépése a fagycsap elzárása, T-kulcs használatával. Ideális esetben évente egy alkalommal tesszük meg ezt a lépést, még a talajmenti fagyok előtt, az ősz korai szakaszában. Majd tavasszal megnyitjuk a fagycsapot, hogy aztán őszig ismét ne kelljen foglalkoznunk a kérdéssel.

A fagytalanító csapot a talajszinttől legalább egy méter mélyen szokták bekötni. Ha a fagycsap nem a pincében található, akkor minden bizonnyal ásnunk kell. Ha a fagycsap cseréjére van szükség, akkor oda kell figyelnünk a bekötés helyének mélységére, ugyanis az egy méteres mélységet tartanunk kell. A fagycsap bekötése során figyelnünk kell, hogy folyásiránynak megfelelően történjen meg. A fagycsap bekötése a háromirányú, téli vízelvezető golyós csap rögzítésével történik, melyet a vízelvezető csövekre kötünk. Fontos, hogy jól szigeteljük körbe a fagycsapot. Ezután következhet a felszíni szerelvények bekötése, azaz a kerti csap felszerelése.

A fagycsapnál ügyeljünk arra, hogy évente csak 1-2 megnyitásra és elzárásra, azaz ritka használatra tervezték, ezért, ha gyakran használjuk, akkor tönkre megy. A fagycsap 90 fokos, T-kulccsal történő elfordításával, azaz elzárásával a főcsap utat enged a kerti csapból ürülő víznek, amely így el tud jutni a fagycsapig. A vízfőcsap elzárása után ki kell nyitnunk a kerti csap felszíni részét, és érdemes egész télen nyitva hagynunk. Így lehetünk biztosak abban, hogy a kerti csap teljesen kiürül.

A fagycsap bekötését és cseréjét érdemes vízvezeték szerelővel végeztetni, mivel ez a művelet bonyolultabb, mint egy átlagos beltéri csap cseréje.Kerti csap felszerelése

A kerti csap felszerelése során a fő vízvezetékcsőhöz kell alkalmazkodnunk, hiszen a felszíni kerti csapnak erre kell csatlakoznia. Ha kerti csap cserét végzünk, és esetleg a csap helyét is szeretnénk módosítani, akkor az új kerti csap használati helyéhez kell elvezetnünk a vizet a fő vezetékből. Ehhez csatlakozó csöveket kell használnunk. A csövek csatlakozását roppanógyűrűs módszerrel, ilyen csövek vásárlásával, de akár forrasztással is megoldhatjuk. Ha bizonytalanok vagyunk, például az új csap helyében, vagy az oda vezető csövek kiválasztásában és kiépítésében, inkább hívjunk vízszerelőt.

Ha felszíni kerti csap csere esetében a már kiépített vízvezetékrendszert, és a korábbi csapnak kialakított helyet szeretnénk használni, akkor csak a fali lemez és a csaptelep rögzítése szükséges. Ebben az esetben az csaptelep kiválasztásakor tekintettel kell lennünk a külső menet méretére, hogy illeszkedjen a kerti csaptelep a kiállásra.

 

Honlap készítés