Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.05.05 08:18

WC tartály csere

A WC tartály csere könnyen kifoghat rajtunk, ha nem vagyunk tisztában a szerelés menetével. Mindegy, hogy felszerelés, javítás vagy csere a feladat, tisztában kell lennünk a tartály működésével és részeivel, ha ilyen feladatba kezdünk! Nézzük hát, lépésről-lépésre!

 

NEM BOLDOGUL A WC TARTÁLY CSERÉJÉVEL?

EGYÉB VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

 

A WC tartály összeszerelése, szétszerelése

 

A WC tartály lehet falba épített vagy falon kívüli. A falba épített tartály szereléséhez a legtöbb esetben vízvezeték szerelő kihívására lesz szükségünk. A külső tartályok szerelése azonban egyszerűbb, a könnyebb hozzáférhetőség miatt kisebb kihívás. A külső tartály is lehet alsó vagy felső elhelyezésű. A tartály részei a töltőszelep és az öblítőszelep, előbbi a falban lévő bejövő vízvezetékre csatlakoztatott szelep, míg utóbbi a vízelvezetést biztosítja. Az öblítőszelepről tudni kell, hogy egy szelepkosárban helyezkedik el, és ez a kis szerkezet a kulcsa annak, hogy a mi irányításunkkal leengedje a WC tartály (WC tartály szerelése) a benne lévő vizet. Az irányítás módja pedig a tartály pozícióján múlik, hiszen az alsó elhelyezésű tartályon nyomógomb vezérli a szelepet, a felső elhelyezésűnek pedig lehúzója van. A WC tartály szelepeinek fontos része a szigetelés, mely a vízszivárgást akadályozza meg.

 

Így tehát ha szétszerelünk egy WC tartályt, akkor ezeket az alkatrészeket találjuk meg benne. Az alsó elhelyezésű WC tartály teteje levehető, így még könnyebben hozzá tudunk férni, és egyszerűen tudjuk ellenőrizni a szelepek állapotát.

WC tartály felszerelés

Nézzük meg a WC tartály felszerelésének lépéseit.

 

A tartály kiválasztása

 

Ez tulajdonképpen a legelső lépés. Hiszen akár WC tartály cseréről, akár új beépítéséről van szó, ezen a ponton mi dönthetjük el, hogy milyen WC tartályunk legyen. Mert választhatunk alsó elhelyezésű tartályt, vagy éppen felső tartályt is. Ennek a döntésnek praktikus és esztétikai okai is lehetnek. Manapság az alsó elhelyezésű tartály a legelterjedtebb, mivel ennek a legegyszerűbb a karbantartása, ellenőrzése. Könnyű hozzáférni, és nem rontja a mosdó vagy fürdőszoba megjelenését a WC tartály elfolyócsöve. Persze aki megteheti, legtöbbször falba épített (beépített WC tartály javítása) WC tartályt választ. A külső tartály lehet műanyagból, de akár porcelánból készült tartályt is vásárolhatunk.

A tartály kiválasztása során ellenőrizzük le a méreteket. A tartályból kijövő vízöblítő cső mérete érjen el a rendeltetési helyéig. Nézzük meg, mennyi helyünk van a WC körül, és hogy mekkora és milyen kialakítás lenne a legkényelmesebb használhatóság tekintetében.

 

A víz elzárása

 

Amikor kiválasztottuk a megfelelő WC tartályt, és elérkezünk a felszereléshez, ne feledkezzünk meg a legelső, egyszerű lépésről: A bejövő vízvezeték elzárásáról. A csapnál kell elzárni, hogy aztán kivehessük a régi tartályból, így választva le azt a vízhálózatról.

 

A tartály helyének előkészítése

 

Miután a bejövő vízvezetéket leválasztottuk a tartályról, és levettük azt a helyéről, leellenőrizzük a WC tartály akasztóját. Általában két ponton lehet felfüggeszteni a WC tartályt a falra szerelt akasztóra. Ezeket a pontokat összevetjük az új WC-tartályon lévő akasztónak kialakított hellyel, hogy megbizonyosodjunk róla, fel tudjuk akasztani rá az új tartályt.

Nem csak az akasztók távolságát ellenőrizzük a fali tartón és a WC tartályon, hanem a lefolyócső méretét is összevetjük az akasztóhoz viszonyított távolsággal. Hiszen kellemetlen lenne, ha nem érne el a WC-ig a lefolyócső.  Ha nagyobb a távolság, mint a cső, akkor választhatunk, hogy új vízelvezető lefolyócsövet veszünk, vagy lejjebb fúrjuk az új tartály akasztóját.  Ha nem WC tartály cseréről van szó, hanem az új tartály helyét alakítjuk ki, akkor mi döntjük el, milyen magasságban lesz az új tartály.

Az akasztó felfúrása során használjunk vízmértéket. Az akasztó csavarjait így először nem húzzuk meg erősen, előtte a vízmértékkel beállítjuk a tökéletes vízszintes állást. Ezután következhet a csavarok meghúzása, a WC tartály felhelyezése.

 

A WC tartály csere utolsó lépése, a felhelyezés

A tartály felakasztásakor ügyeljünk arra, hogy a lefolyócsövön lévő gumitömítés ne vesszen el. Ennek a tömítőgyűrűnek ugyanis fontos szerepe van. Hozzá kell majd illeszteni a tartály aljához, hiszen így szigeteljük, akadályozzuk meg a víz szivárgását.

Mielőtt rákötjük a felhelyezett tartályt a befolyócsőre, leellenőrizzük ennek a csőnek az állapotát és szigetelését, tömítését is. Ha a tartályt felszereltük, és mindennel megvagyunk, megnyitjuk a csapot, és feltöltjük a WC tartályt. Ez a teszt is, hiszen ellenőriznünk kell a megfelelő működést, az esetleges szivárgást.

Honlap készítés