Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.08.19 17:43

A WC pumpa használata

A duguláselhárítás során érdemes a WC pumpát alkalmazni, mielőtt szakembert hívunk. Nézzük, mit kell tennünk ilyen esetben, mikor milyen eszközre van szükségünk, ha házilag szeretnénk megoldani a problémát!

 

VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

 

A dugulás és a dugulás megelőzése

A dugulás kialakulásának általában két fontos oka van. Az egyik a vízvezeték rendszer érintett szakaszának lejtése, illetve annak a hiánya, hiszen ez a probléma értelemszerűen a vízszintes részeken szokott felmerülni. A másik fontos ok pedig a cső keresztmetszetének a beszűkülése. Ezt a legtöbb esetben a vízkő okozza, amely lerakódása csökkenti a cső keresztmetszetét. Más esetekben például a vízöblítés kialakítása is problémát okozhat, annak mennyisége és lendülete nem elég a cső méretéhez képest, így aztán könnyebben alakulnak ki lerakódások. A felgyülemlő, pangó folyadék már hamar vízkövet tud okozni, ezzel persze tovább fokozódik a probléma. Ezeket átgondolva már kell vízszerelőnek lennünk ahhoz, hogy ezt a helyzetet könnyedén átlássuk. 

 

Így aztán könnyen következtethetünk arra, hogyan érdemes megelőzni a dugulást. A WC-t mindig alaposan öblítsük le. Soha dobjunk bele nem oda való tárgyakat, melyek eltömíthetik a WC lefolyóját. Minél keményebb a víz otthonunkban, annál gyakrabban érdemes vízkőoldó szerekkel áttisztítani a WC-t, alkalmanként pedig pedig akár zsíroldó tartalmú szereket is használhatunk, mint például trisót. Ilyenkor forró vízzel öblítsük le a WC-t. 

Vannak olyan duguláselhárító szerek, melyeket kisebb mennyiségben megelőzésre is alkalmazhatunk. Ezeket a szereket is forró vízzel kell átöblítenünk, mert ha megkötnek, szintén csökkentik a cső átfolyó képességének mértékét, tovább rontva a megoldani kívánt helyzetet. 

 

A dugulás jelei, és annak elhárítása

A mosdók, mosogatók esetében a pangó vagy a lassan elfolyó víz szokott lenni az első figyelmeztető jel, amely a dugulást megelőzi. Így ezekben az esetekben időben tudunk reagálni, és talán meg tudjuk előzni a nagyobb bajt, a teljes dugulást. A WC esetében azért kicsit bonyolultabb a helyzet, esetleg több kisebb, de könnyen kezelhető dugulás utalhat a háttérben rejlő nagyobb gondra. 

Az első kisebb dugulásokat még könnyen orvosolhatjuk, a duguláselhárítás házilag történő kezelésével, hiszen ezekben az esetekben például nagyon hatásosak a duguláselhárító szerek. Az adott duguláselhárító szert mindig a  flakonon található utasítás mentén kell alkalmaznunk, betartva az ott leírt mennyiséget, és hatóidőt. 

Ha nem járunk sikerrel, a következő lépés a WC pumpa használata. Ennél a fázisnál is van még remény arra, hogy nem kell végül vízvezeték szerelő segítségét hívnunk. Ha a dugulás nincs túl mélyen, és megfelelően alkalmazzuk az egyszerű házi pumpát, akkor a probléma megoldható házilag is. Azonban ilyen esetben is vonjuk le a tanulságot, és figyeljünk oda a megelőzésre.

Mikor van szükség a WC pumpára, és hogyan használjuk

 

A WC pumpás megoldásról azért érdemes bejegyzést írni, mert vannak, akik nincsenek tisztában annak hatékony használatával. Pedig a duguláselhárítás sokkal egyszerűbben, és kevésbé költségesen, valamint sikeresen zajlana, ha ezek a részletek is a helyükön lennének.

A legtöbb háztartásban megtalálható a WC pumpa. A használata sem túl bonyolult, de a hatékonysághoz követni kell a következő lépéseket.

Először is tele kell engednünk vízzel a WC kagylót, vagy épp a mosdót, ha ott használjuk az erre a célra nyilvánvalóan elkülönített pumpát. Azért van szükség arra, hogy tele engedjük vízzel a WC-t, mosdót, mert az a célunk, hogy vákuumot képezzünk a pumpával. 

 

Ezután következik a pumpálás, melyet ütemes le-fel mozgatással, szünet nélkül végzünk pár percig. Ha a dugulás nincs túl mélyen, akkor az így kialakuló vákuummal, az az által okozott húzóerővel meg kell tudni szüntetni a dugulást. Komolyabb, de a felszín közelében lévő duguláson is segít a pumpálás, csak ebben az esetben türelmesebbnek kell lennünk. 

 

Ha a házilagos duguláselhárítás nem segített, még mindig megoldás lehet a pumpa. Azonban ebben az esetben szakemberre lesz szükségünk. A vízvezeték szerelők ugyanis olykor speciális vákuum pumpát alkalmaznak abban az esetben, amikor a dugulás viszonylag felszíni helyen van, viszont a házi pumpa már nem elég hatékony, az általa képzett vákuum nem hatol elég mélyre. 

 

Amikor már a WC pumpa sem segít

A duguláselhárítást ettől a ponttól kezdve tehát szakemberre kell bízni. Ők általában a speciális vákuumpumpát, vagy a WC tisztító spirált (csőgörényt) alkalmazzák. A spirált,  melyből kézi használatra gyártott, de gépesített, komolyabb eszköz is létezik, a mélyebben lévő dugulások használatára, a csőhálózat karbantartására, bontás nélküli tisztítására alkalmazzák. 

Honlap készítés