Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések
2020.08.11 09:57

A vízszerelés anyagai

Milyen anyagokat használ fel a vízszerelő munkája során? Mit érdemes használni például a mosógép bekötése vagy a zuhany beépítése során? Milyen anyagból készülnek csővezetékeink? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő bejegyzés.

VÍZSZERELÉSI GONDJA AKADT BUDAPESTEN VAGY VONZÁSKÖRZETÉBEN?

HÍVJON BIZALOMMAL!

GABONA RÓBERT

06-30-200-99-05

Mosógép és mosogatógép bekötése

A mosógép bekötése során használt legfontosabb anyagok és eszközök a bekötőcső, illetve a vízelvezető cső. Ezek flexibilis műanyagcsövek. A mosógép bekötőcső 250-300 cm-es, és menetes szeleppel rendelkezik. A mosógép hátuljához rögzítve találjuk meg az új gép kicsomagolásakor. Könnyen pótolható, bármelyik barkácsboltban, barkácsáruházban hozzájuthatunk egyhez, ha hosszabbra van szükségünk, esetleg megsérül a meglévő bekötőcsövünk. A menetes csavaros rögzítés méretére, átmérőjére kell figyelnünk új bekötőcső vásárlásakor. A gyártók sarokcsatlakozót is szoktak adni hozzá, de ez is könnyen beszerezhető eszköz.

A vízelvezetőcső szintén műanyagból készül, és általában legalább 20 mm az átmérője.

A mosogatógép bekötőcsöve és vízelvezető csöve kicsit bonyolultabb eset, mert a menete, valamint a géphez való csatlakozás módja márkánként eltérő lehet, így ezeket az egyébként szintén egyszerű műanyagcsöveket már a készülék típusa szerint kell kiválasztanunk.

Zuhanyzó beépítése

A zuhanyzó beépítése során a szifon lehet sarkalatos pont, legalábbis a vízszerelő szempontjából. A zuhanyzó szifon általában krómból és műanyagból készül. Feladata a vízzárás, a víz elvezetése, és a csatornaszag távoltartása. A zuhanyszifon méretét a zuhanytálca lefolyójának átmérőjéhez, és a zuhanytálca magasságához mérve kell kiválasztanunk. Általában a gyártók szettben árulják a zuhanytálcát és a hozzá illő szifont. Ha azonban mégis nekünk kellene megvásárolni az eszközt, akkor sem kell megijedni. A zuhanyszifonokat ugyanis könnyű beszerezni, és a kiválasztásuk sem igényel különös szakértelmet, a már említett méretekre kell odafigyelni.

 

A zuhanyzó beépítése során felmerülhet még a vízszigetelés kérdése. Erre manapság kenhető szigetelőfóliát szoktak javasolni a vízvezeték szerelők. Annak ellenére pedig, hogy a sziloplaszt lényege a rögzítés, sokan épp a vízszigetelés miatt szokták javasolni, például a zuhanyfülkék vagy kádak beépítésekor.

A kád beépítése

A kád beépítése során a zuhanyszifonra, az azzal összeköttetésben lévő túlfolyócsőre, valamint a vízelvezető csőre kell ügyelnünk. Ezek szintén műanyagból készült csövek. A túlfolyó cső harmónika jellegű kialakítású, ez a rugalmasság, hajlíthatóság miatt fontos. A szifon és a műanyagcsövek mellett gumi tömítőgyűrűt használunk még a kád vízszigetelése, könnyű és hatékony használhatósága miatt. A tömítőgyűrű a lefolyónál helyezkedik el. Egyébként a legtöbb esetben a szifont és a többi eszközt nem kell külön megvásárolnunk, hiszen elég, ha keresünk egy le- és túlfolyó szettet, hiszen a szett mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet, ráadásul krómfedeles lefolyódugóval, és click-clack rendszerrel vannak kialakítva.

A WC beépítése

A WC beépítése során használandó anyagok a WC kagyló rögzítésére használt sziloplaszt, esetleg fémcsavar, illetve az ültetőgumi. Az ültetőgumi egy illesztőidom, valamint tömítésként is használjuk. A WC kifolyócsonkjára kell felhelyeznünk, így látja el feladatát, a víz szigetelését és a kellemetlen szagok távoltartását.

A csaptelepekhez használt anyagok és eszközök

A csaptelepekhez használt anyagok és eszközök felsorolását talán a bekötőszárral érdemes kezdenünk. Ez a fém anyacsavar két menetes végű flexibilis csövet rögzít a csaptesthez, melyek a melegvizet és a hidegvizet szállítják a csaphoz. Ezek a rugalmas csövek rozsdamentes acélból készültek, és értelemszerűen hajlíthatóak. Egyik oldaluk, ahogy már említettük, az anyacsavarral csatlakoznak a csaptestbe, míg a másik végük a hidegvizes és a melegvizes vízkiálláshoz kapcsolódik.

 

A tekerős csaptelepek fontos alkatrésze a gumiból készült zárótömítés. Ez a csapbetét és a csaptest között helyezkedik el. Egyszerű kis gumigyűrűről beszélünk, melyből érdemes néhányat tartanunk otthon a megfelelő méretben. A legtöbb esetben a csöpögő csap ennek a kis guminak az elszakadásával, eldeformálódásával függ össze.

 

Különböző fittingek és idomok

A vízszerelők gyakran használt eszközei a különböző fittingek, melyekkel a csöveket, csőrendszereket kötik össze egymással a szakemberek. Ezek a fittingek, karmantyúk általában acélból vagy rézből készülnek, attól függően, hogy pontosan hova tervezték őket, és milyen funkciót látnak el. Általában csaphosszabbító, csőhosszabbító idomokat, szűkítő idomot, könyökidomot szoktak használni a vízszerelők.

Honlap készítés