Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Vízszerelés Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések

2019.04.18 11:32

Valahol a magyar ember mindenhez ért, ahogy a focihoz, úgy az autószereléshez, szobafestéshez, sőt, ha megkérdeznénk egy magyar embert, ismeri-e a tökéletes körömpörkölt titkát - bárkit is választottunk - ő magabiztosan kijelenti, hogy ő az egyetlen, aki ezt az ételt tökéletesen készíti, mindenki másé csak gyenge utánzat. Így van a magyar ember a vízszereléssel is. Miért értünk mindenhez? Mert hozzászoktunk, hogy magunk oldjuk meg a problémáinkat, ez a büszkeség azonban sokszor veszélyeket rejt magában. A vízvezetékek, vizesblokkokhoz kapcsolódó berendezések, elektromos eszközök esetében a figyelmetlenségből, szaktudás hiányából adódó következetlen lépések sokszor a kis meghibásodásból is végzetesen költséges károkat, nehezen visszafordítható problémákat okoznak. Ilyenkor hívjuk a vízvezetékszerelőt, amikor már nagy a baj.

A csatornarendszer állapotának felmérésére a legtöbbször csak akkor kerül sor, amikor a lefolyóban valamilyen probléma keletkezik. A legtöbben csak az otthonukba érkező vízvezetékek állapota miatt aggódnak. Az esetleges dugulásokat csak helyileg kezelik, miközben előfordulhat, hogy probléma sokkal mélyebben található. Pedig a lefolyó kamerázásnak köszönhetően a szennyvízvezeték teljes felmérése bontás nélkül megoldható.

A csőtörés javításának első lépése a csőtörés felmérése, azaz annak vizsgálata, hogy a csővezetékek mely szakaszán történt a repedés, illetve a törés. Csőtörés váratlanul kialakulhat az épület falain belül és kívül is. Szerencsére a vízszerelés is fejlődik, köszönhetően az erre a célra kifejlesztett technológiának, a csőtörés helyének felkutatásához nincs szükség minden esetben a bontásra és az ásásra, azonban bizonyos helyzetek másképpen nem oldhatóak meg, viszont a szükséges ásás és a falbontás minden esetben a szolgáltatás része.

Egy lakás felújításánál, vagy ház építésénél az ügyes kezű tulajdonosok szeretnek sok mindent maguk megcsinálni, hiszen ezzel sok pénzt spórolhatnak – már ha valóban ügyes kezűek. A vízszerelés azonban az a terület, amivel nem mindig érdemes saját kezűleg próbálkozni, hacsak nincs vízszerelő végzettségünk, mert igen nagy károkat tudunk magunknak okozni, akár hosszabb távon is, ha rosszul kötjük be a csöveket, és nem megfelelően telepítjük a csapokat vagy a vécét.

Akinél dugult már el lefolyó, az jól tudja, hogy a helyzet milyen gyorsan milyen kétségbeejtővé fajulhat. A beszűkülő lefolyócsőtől a kiöntő toalettig csak egy lépés az út, ezért ebben a helyzetben önálló próbálkozások helyett minél hamarabb érdemes szakembert hívni. A duguláselhárítás technológiái az utóbbi időben rendkívül sokat fejlődtek, így a legtöbb esetben bontás nélkül is megoldható a probléma.

Nem kell ahhoz vízszerelő végzetséggel rendelkezni, hogy tudjuk: amióta a világ a világ, a csővezetékek meghibásodhatnak. Ez a jelenség sajnos nem ritka a relatív fiatal csőhálózatok esetén sem, ezért a hiba lehetséges okairól érdemes néhány szót ejteni.

Azt szokták mondani, hogy a vízszerelésben kétféle csőtörés van(kerters házaknál): az, ami a vízórán kívül és ami a vízórán belül keletkezik. Talán mindenki egyetért abban, hogy a szerencsésebb eset a vízórán kívüli eset; ilyenkor a közműszolgáltató végezteti el a munkálatot a saját partnerével, így a költségek is őket terhelik. Mindez azt is jelenti, hogy a szivárgás által elveszett vízmennyiség nem kerül elszámolásra, illetve kiszámlázásra a lakó felé.

A vízszerelés kivitelezése előtt felvetődik a kérdés, milyen csöveket használjunk; részesítsük előnyben a jól ismert acél csöveket, válasszuk inkább a népszerű vörösréz vezetékeket vagy pedig döntsünk a műanyag csövek mellett?

Még a legjobb mesterrel is előfordulhat, hogy figyelmetlenségből vagy akár téves ismeretek miatt belefúr a vízvezetékbe. Ilyenkor a szitkozódás nem segít, megoldást kell találni a problémára. Mindenekelőtt el kell zárni a sarokcsapot, szakaszoló, vagy a fő elzárót, így legalább a szökőkúttól megszabadulhatunk.

Ma már a legritkább esetben alkalmazunk falon kívüli vízvezetékeket. Egyszerűen nem szépek, akadékoskodnak és miért lennének szem előtt, ha el is tudjuk rejteni őket a falban? Az egyetlen probléma szivárgás vagy más meghibásodás esetén jelentkezik, akkor viszont bontásra van szükség, ami nem kis felfordulást okoz. Mindezek elkerülése érdekében egy új vagy felújított vízvezeték hálózatot mindig ellenőrzés után állíthatunk üzembe, illetve falazunk be.

A vízszerelési munkákhoz többféle csövet használunk, ezek egyike a flexibilis cső. Elsősorban olyan helyeken kerül alkalmazásra, ahol nem lehet, vagy nem praktikus egyenesen futó csővel vezetni a vizet, vagy ennek megoldása csak igen problémásan lehetséges. Ilyenkor nagyon jól jönnek a flexibilis, hajlítható, hajlékony csövek.

Ahogy beköszönt az ősz, és egyre hidegebbé válnak a nappalok és az éjszakák, át kell gondolnunk, milyen teendőink vannak a téli fagyok beköszöntése előtt. Cikkünkben a téli vízszerelési fagymentesítési teendőkről írunk.

A vízszerelés, mint szakma egy igen széles körű tevékenységet foglal magában, egy háztartásban több alkalommal szükségünk lehet vízszerelőre, és nem csak akkor, ha valamilyen meghibásodás történik.

A vízszerelésben újabban meglehetősen gyakran találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy csőfagyasztás. Sokan ezt a kifejezést vízvezeték szereléssel kötik össze, tekintettel arra, hogy a télen elfagyó vízvezetékek problematikájára valóban a vízszerelők tudnak megoldást. Ám a csőfagyasztás eljárása leginkább a fűtésszereléshez kapcsolódik. De mi is ez az eljárás és hogyan működik? Cikkünkből megtudhatja!

Minden háztartásban előfordulhat, hogy csöpögni kezd valamelyik csaptelep. Ez az alig érzékelhető jelenség nagyon sok víz elfolyásához és tetemes vízdíjszámlához járulhat hozzá, ha nem vagyunk résen, és nem cseréljük ki vagy javíttatjuk meg a csöpögő csaptelepeket.

2019.02.13 15:38

Magyarország legnagyobb részén elérhető a vezetékes vízszolgáltatás a lakott területeken, ám van néhány olyan településrész, külterületi ingatlan, ahol a vezetékes víz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor sem nélkülözhetjük azonban a vizet, kutat fúratunk. Néhány alapvető dolgot azonban nem árt tudnunk.

Egy mosógép bekötése nem tartozik a nehéz, megoldhatatlan feladatok közé, természetesen, ha nem akarunk túl sok bonyodalmat, mindig hívhatunk vízszerelőt.

Honlap készítés