Elérhetőség

S.O.S Vízszerelés,

Duguláselhárítás, 

Gyorsszolgálat

Vízvezeték szerelő
Telefon:

06 30 200-9905

Gabona Róbert


Vízszerelés Hétvégén és ünnepnapokon is!

vízszerelés

Bejegyzések

2019.10.01 13:08

Az egyik leggyakoribb dugulás a lakásban a konyhai lefolyó eldugulása. Persze ez a dugulás is a bosszantó, kellemetlen problémák közé tartozik. Sokszor a meglepetés erejével hat, és jó kis esti programot nyújt számunkra. Ha csak nem hívunk duguláselhárítót. De hogyan kerülhető el a konyhai lefolyó dugulása, és mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik?

Mennyi bosszúságot tud okozni egy meghibásodott WC-tartály. Sokan el sem tudják képzelni, hogy mit kezdjenek vele, pedig ahogy telik az idő, és csepeg a víz, úgy gyűlik-gyűlik, növekszik a probléma. Tehát gyorsan és határozottan kell reagálnunk. Vannak lépések, melyeket házilag is megtehetünk, a legrosszabb esetben is időt nyerhetünk azzal, ha tájékoztatjuk a vízvezeték szerelőt az általunk diagnosztizált hibáról, pontosabban soroljuk fel a hibajelenségeket, tüneteket. Persze még az is előfordulhat, hogy pillanatok alatt mi magunk megoldjuk a problémát, házilag.

A WC csészék bekötése már egy hosszadalmasabb folyamat vége szokott lenni. Legalábbis, ha fürdőszoba- vagy mosdófelújításról van szó, akkor több döntésen és munkán vagyunk túl, mire ide jutunk. De mégis, milyen WC csészék léteznek, és mi alapján érdemes választanunk?

Mindenki tökéletes fürdőszobáról álmodik. Ezt van, akinek egy kényelmes, tágas zuhanykabinnal bíró fürdőszoba testesíti meg. Nem meglepő, hiszen egy modern, tágas zuhanyzó bármely fürdőszoba lelke lehet, a választék pedig széles. A walk in zuhanykabinok, prémium üvegfalak, masszázspaneles kabinok világa könnyen elvarázsol minket.

2019.09.03 11:04

Ahogy elérkezik az ősz, úgy csökkennek a kerti munkák, udvarunkkal, kertünkkel kapcsolatos feladataink szépen lassan elapadnak, így mi is kényelembe helyezhetjük magunkat nappalinkban, hogy a meleg kandalló mellett készüljünk a télre. Ilyenkor minden lelassul.

2019.08.27 11:38

A csatornatisztítás az egyik legnehezebb feladat egy dugulás elhárítása során. Ide tényleg szakember kell, hogy meg tudja ítélni a csatornatisztítás szükségességét. A megfelelő eszköz alkalmazásának megítéléséhez, a helyzet felméréséhez szintén szaktudás kell, hiszen elég nehéz feladat. A körülmények, a dugulás mértéke, a szennyeződés típusa és a csövek állapota, az épület kora mind-mind számítanak. De először is menjünk végig az eszközökön és módszereken, melyek egy-egy súlyossági szint esetén szóba kerülhetnek. Mivel tisztítjuk a csatornánkat, hogyan zajlik a dugulás elhárítása?

Kellemetlen dolog, ha eldugul a WC-nk, főleg, ha mindez egy hosszúhétvégén vagy épp egy feladatokkal teli munkanap estéjén történik. Valójában persze mindig kellemetlen, soha sincs jó időzítés. Azonban a WC rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a problémák, csatornahálózatunk tisztántartása hosszútávon lehet segítségünkre. De hogyan oldható ez meg házilag? És vajon elég erre ügyelnünk, vagy van valami más titka is a WC eldugulás megelőzésének? Érdemes a tapasztalt vízvezeték szerelő tanácsaira hallgatnunk, aki rendszeresen ugyanazokkal a WC dugulást előhívó okokkal találkozik. Mi a teendő?

A mosogató eldugulása nagyon kellemetlen probléma tud lenni. Hiszen amíg meg nem oldódik a helyzet, addig a mosdatlan edények és evőeszközök csak gyűlnek és gyűlnek, mi meg egyre feszültebbek leszünk. Persze, hogy az időzítés is mindig telitalálat: a lehető legváratlanabb helyzetben dugul el, amikor ezer és ezer sürgős dolgunk lenne, és amúgy is utálunk mosogatni. Sokszor arra kényszerülünk, hogy mi magunk lépjünk ezügyben. Csak hát az ember aggódik, mik a szakszerű lépések ebben a helyzetben? Nos, a választ nem kell tovább keresni. Ha a duguláselhárítás mellett döntünk, és nem hívunk vízvezeték szerelőt, akkor legalább olvassuk őt! Nem igaz?

2019.08.06 11:20

A duguláselhárító spirált a köznyelv csőgörénynek nevezi. A dugulás megoldásának második lépése szokott lenni, melyre akkor kerül sor, ha a pumpa és társaik már csődöt mondtak. A duguláselhárító spirál használata régebben még a vízvezeték-szerelők feladata volt. Manapság azonban minden változik, és sokszor háztartásunk karbantartását is saját kezünkbe vesszük. Az interneten olvasott tanácsok ebben komoly segítségünkre lehetnek, azonban a tudatosság is nagyon fontos, mert sok esetben a határozott, ám de szaktudás nélküli problémamegoldás komoly következményekkel jár.

2019.07.23 13:04

Hogyan kell bekötni a mosógépet? Mit kezdjünk a szifonnal? Pontosan melyik csövet hogyan és hova és miért kell kötni?

Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy mi magunk kötjük be a mosógépet, akkor bizony ideje megtanulnunk, hogy mi-micsoda. A mosógép szifon bekötése nem túl hosszú és nem is annyira bonyolult művelet. Persze akkor, ha képben vagyunk. Különben nagyon sok idő lehet.

A mosogatócsaptelepek cseréje nem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Ebből kifolyólag a bátrabbak maguk is hozzákezdhetnek. Nem, nem kell aggódni, nagy eséllyel önállóan be is tudják majd fejezni a munkát. Például ennek a bejegyzésnek a segítségével. Az alábbi leírás segít a vállalkozószelleműeknek a nagy tett végrehajtásában. Azonban, ha valami rendkívülit tapasztalunk, esetleg többedig ellenőrzés után is beazonosíthatatlan, megoldhatatlan szivárgást, vagy bármi mást, inkább ne nyúljunk semmihez, hanem forduljunk szakemberhez.

2019.07.09 08:00

Fürdőszobánk felújítása, esetleg stílusfrissítés során előfordul, hogy a mosdókagylótól is megválunk. Esetleg megrepedt, eltörött, vagy helytakarékosabb megoldás kellene az új kád mellé? Cseréljük le!

2019.07.02 08:46

Manapság már fürdőszobánk tervezése során rengeteg típusú káddal találkozhatunk. A kádak nem csak anyagukban - akril, porcelán, acél- és formájukban - szimmetrikus, aszimmetrikus, egyenes, sarokkád, szögletes, piskótaformájú, íves, és társaik- hanem beépítésük tekintetében is sokfélék. Például nagy divatnak számít a térben álló kád, amely egy nagy és tágas szoba közepén helyezkedik el. Ehhez a prémium megoldáshoz nagy tér kell, és technikailag is bonyolult feladatokat állít a kivitelező elé: Álló csaptelepre van szükség, hiszen ebben az esetben nem a fali vízvezetékekre csatlakoztatjuk a csodásan divatos fürdőalkalmatosságot. Tehát már a ház, lakás tervezése során is bele kell kalkulálni a vízvezetékek kialakításába az ilyen kád igényét.

A fürdőszoba berendezése során sokszor az olyan adottságok adta keretekhez kell igazodnunk, mint a vizesblokkok, elfolyók, a már kész csőrendszer. Ilyen esetekben sokszor igen nagy kreativitásra van szükség egy régen tervezett otthon fürdőjének, mosdójának felújítása során.

A szép, új mosdókagyló vagy mosogatómedence és a gondosan választott csaptelep a falnak támasztva árválkodik, a kopár falon csak a vízkiállások lehangoló látványa emlékeztet minket arra, hogy itt lassan lépnünk kell. Szedjük hát össze minden erőnket, és szereljük fel azt a mosdót és azt a bonyolultnak tűnő csaptelepet. Mire észbe kapunk, már túl is vagyunk rajta. Ez a cikk lépésről lépésre végig vezet minket a ránk váró műveletsoron. De ha ezek után is nehéz munkának tűnik, akkor bizony vízszerelőt kell hívnunk.

A villanybojler nagy kincs, hiszen az egyik leghatékonyabb eszköze a melegvíz előállításának. Egy jó minőségű bojler sok bosszúságtól, és felesleges pénzkidobástól kímélhet meg minket. Azonban erről az eszközről is elmondhatjuk, ahogy általában lenni szokott, hogy tudatos használattal és figyelmes karbantartással lehet belőle kihozni a maximumot. Hiszen a víz- és energiamegtakarításhoz következetes használat, a hosszú élettartamhoz pedig rendszeres karbantartás szükséges.

Napjaink lakberendezésében ugyanolyan fontos szerepet kap a megjelenés a fürdőszoba és a mosdó esetében, mint a többi helyiségnél. Ez a jelenség tehát újabb kihívásokat és elvárásokat szül, a változatos méretű és kialakítású burkolatok és stílusos bútorok elterjedése mellett a csövek, szifonok és más “alkatrészek” elrejtése is fókuszba került. Így a falba épített WC tartályok is egyre inkább szerephez jutottak.

Annak ellenére, hogy napjainkban már nem nehéz hosszú élettartamú, jó minőségű szaniterekhez, fürdőszobai kiegészítőkhöz hozzájutni, bizony megesik, hogy mégiscsak le kell cserélnünk csaptelepünket. Ennek hátterében nem feltétlenül a meghibásodás áll, bár természetesen ez is előfordul. Ebben az esetben érdemes az új terméket egy kis utánajárás vagy tanácskérés alapján kiválasztanunk, hogy ezúttal időtálló csap kerüljön beépítésre.

2019.05.22 11:00

A mosogatógép egy olyan csodálatos eszköz, melynek köszönhetően a konyha sokkal jobb hely lesz! Rengeteg munka alól szabadít fel minket! Nem is beszélve a víztakarékosságról! A felmérések szerint kézi mosogatáskor alkalmanként 40 liter vizet engedünk a lefolyóba, míg egy teli mosogatógép egy mosogatás alatt 10-12 liter vizet enged le. Kényelem és víztakarékosság, nagyon jó kombináció. Ha beszereztük ezt az ügyes eszközt, nem marad más hátra, mint élvezni a főzés örömét, immár mosogatás nélkül.

Várjunk csak! Előtte még van egy kis dolgunk. Be kellene szerelni...

Sokan követik el azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyják a csöpögő csapot. Apróság, amivel nem kell foglalkozni. Kár kihívni miatta a szerelőt, vagy energiát szánni a sajátkezű javítgatásra. Aztán talán, amikor már zavaróan sokat vagy hangosakat koppan az a vízcsepp, erőt veszünk magunkon és cselekszünk. Addigra azonban rengeteg víz folyt el a csapon keresztül.

2019.05.20 10:30

A fürdőkád lefolyócsöve végképp olyan eszköznek számít, mellyel nem kell különösebben foglalkoznia egy laikusnak. Hiszen még ha fürdőszobánk megtervezésekor vagy átalakításakor a legapróbb részletekre is precízen ügyelünk, a csaptelepek típusától a legkülönbözőbb szaniterig mindent gondos utánajárással válogatunk is ki, a lefolyócső és a szifon már kikerül a látóterünkből. Nem véletlenül, hiszen ez már tényleg szakmunka, a megfelelő hozzáértő háttértudása nélkül felesleges is ilyen részletekkel foglalkoznunk. Általában. Azonban nem árt pontosan tudnunk, hogyan működik fürdőszobánk, és milyen esetben lesz végül létjogosultsága a lefolyócserének.

2019.04.18 11:32

Valahol a magyar ember mindenhez ért, ahogy a focihoz, úgy az autószereléshez, szobafestéshez, sőt, ha megkérdeznénk egy magyar embert, ismeri-e a tökéletes körömpörkölt titkát - bárkit is választottunk - ő magabiztosan kijelenti, hogy ő az egyetlen, aki ezt az ételt tökéletesen készíti, mindenki másé csak gyenge utánzat. Így van a magyar ember a vízszereléssel is. Miért értünk mindenhez? Mert hozzászoktunk, hogy magunk oldjuk meg a problémáinkat, ez a büszkeség azonban sokszor veszélyeket rejt magában. A vízvezetékek, vizesblokkokhoz kapcsolódó berendezések, elektromos eszközök esetében a figyelmetlenségből, szaktudás hiányából adódó következetlen lépések sokszor a kis meghibásodásból is végzetesen költséges károkat, nehezen visszafordítható problémákat okoznak. Ilyenkor hívjuk a vízvezetékszerelőt, amikor már nagy a baj.

A csatornarendszer állapotának felmérésére a legtöbbször csak akkor kerül sor, amikor a lefolyóban valamilyen probléma keletkezik. A legtöbben csak az otthonukba érkező vízvezetékek állapota miatt aggódnak. Az esetleges dugulásokat csak helyileg kezelik, miközben előfordulhat, hogy probléma sokkal mélyebben található. Pedig a lefolyó kamerázásnak köszönhetően a szennyvízvezeték teljes felmérése bontás nélkül megoldható.

A csőtörés javításának első lépése a csőtörés felmérése, azaz annak vizsgálata, hogy a csővezetékek mely szakaszán történt a repedés, illetve a törés. Csőtörés váratlanul kialakulhat az épület falain belül és kívül is. Szerencsére a vízszerelés is fejlődik, köszönhetően az erre a célra kifejlesztett technológiának, a csőtörés helyének felkutatásához nincs szükség minden esetben a bontásra és az ásásra, azonban bizonyos helyzetek másképpen nem oldhatóak meg, viszont a szükséges ásás és a falbontás minden esetben a szolgáltatás része.

Egy lakás felújításánál, vagy ház építésénél az ügyes kezű tulajdonosok szeretnek sok mindent maguk megcsinálni, hiszen ezzel sok pénzt spórolhatnak – már ha valóban ügyes kezűek. A vízszerelés azonban az a terület, amivel nem mindig érdemes saját kezűleg próbálkozni, hacsak nincs vízszerelő végzettségünk, mert igen nagy károkat tudunk magunknak okozni, akár hosszabb távon is, ha rosszul kötjük be a csöveket, és nem megfelelően telepítjük a csapokat vagy a vécét.

Akinél dugult már el lefolyó, az jól tudja, hogy a helyzet milyen gyorsan milyen kétségbeejtővé fajulhat. A beszűkülő lefolyócsőtől a kiöntő toalettig csak egy lépés az út, ezért ebben a helyzetben önálló próbálkozások helyett minél hamarabb érdemes szakembert hívni. A duguláselhárítás technológiái az utóbbi időben rendkívül sokat fejlődtek, így a legtöbb esetben bontás nélkül is megoldható a probléma.

Nem kell ahhoz vízszerelő végzetséggel rendelkezni, hogy tudjuk: amióta a világ a világ, a csővezetékek meghibásodhatnak. Ez a jelenség sajnos nem ritka a relatív fiatal csőhálózatok esetén sem, ezért a hiba lehetséges okairól érdemes néhány szót ejteni.

Azt szokták mondani, hogy a vízszerelésben kétféle csőtörés van(kerters házaknál): az, ami a vízórán kívül és ami a vízórán belül keletkezik. Talán mindenki egyetért abban, hogy a szerencsésebb eset a vízórán kívüli eset; ilyenkor a közműszolgáltató végezteti el a munkálatot a saját partnerével, így a költségek is őket terhelik. Mindez azt is jelenti, hogy a szivárgás által elveszett vízmennyiség nem kerül elszámolásra, illetve kiszámlázásra a lakó felé.

A vízszerelés kivitelezése előtt felvetődik a kérdés, milyen csöveket használjunk; részesítsük előnyben a jól ismert acél csöveket, válasszuk inkább a népszerű vörösréz vezetékeket vagy pedig döntsünk a műanyag csövek mellett?

Még a legjobb mesterrel is előfordulhat, hogy figyelmetlenségből vagy akár téves ismeretek miatt belefúr a vízvezetékbe. Ilyenkor a szitkozódás nem segít, megoldást kell találni a problémára. Mindenekelőtt el kell zárni a sarokcsapot, szakaszoló, vagy a fő elzárót, így legalább a szökőkúttól megszabadulhatunk.

Ma már a legritkább esetben alkalmazunk falon kívüli vízvezetékeket. Egyszerűen nem szépek, akadékoskodnak és miért lennének szem előtt, ha el is tudjuk rejteni őket a falban? Az egyetlen probléma szivárgás vagy más meghibásodás esetén jelentkezik, akkor viszont bontásra van szükség, ami nem kis felfordulást okoz. Mindezek elkerülése érdekében egy új vagy felújított vízvezeték hálózatot mindig ellenőrzés után állíthatunk üzembe, illetve falazunk be.

A vízszerelési munkákhoz többféle csövet használunk, ezek egyike a flexibilis cső. Elsősorban olyan helyeken kerül alkalmazásra, ahol nem lehet, vagy nem praktikus egyenesen futó csővel vezetni a vizet, vagy ennek megoldása csak igen problémásan lehetséges. Ilyenkor nagyon jól jönnek a flexibilis, hajlítható, hajlékony csövek.

Ahogy beköszönt az ősz, és egyre hidegebbé válnak a nappalok és az éjszakák, át kell gondolnunk, milyen teendőink vannak a téli fagyok beköszöntése előtt. Cikkünkben a téli vízszerelési fagymentesítési teendőkről írunk.

A vízszerelés, mint szakma egy igen széles körű tevékenységet foglal magában, egy háztartásban több alkalommal szükségünk lehet vízszerelőre, és nem csak akkor, ha valamilyen meghibásodás történik.

A vízszerelésben újabban meglehetősen gyakran találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy csőfagyasztás. Sokan ezt a kifejezést vízvezeték szereléssel kötik össze, tekintettel arra, hogy a télen elfagyó vízvezetékek problematikájára valóban a vízszerelők tudnak megoldást. Ám a csőfagyasztás eljárása leginkább a fűtésszereléshez kapcsolódik. De mi is ez az eljárás és hogyan működik? Cikkünkből megtudhatja!

Minden háztartásban előfordulhat, hogy csöpögni kezd valamelyik csaptelep. Ez az alig érzékelhető jelenség nagyon sok víz elfolyásához és tetemes vízdíjszámlához járulhat hozzá, ha nem vagyunk résen, és nem cseréljük ki vagy javíttatjuk meg a csöpögő csaptelepeket.

2019.02.13 15:38

Magyarország legnagyobb részén elérhető a vezetékes vízszolgáltatás a lakott területeken, ám van néhány olyan településrész, külterületi ingatlan, ahol a vezetékes víz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor sem nélkülözhetjük azonban a vizet, kutat fúratunk. Néhány alapvető dolgot azonban nem árt tudnunk.

Egy mosógép bekötése nem tartozik a nehéz, megoldhatatlan feladatok közé, természetesen, ha nem akarunk túl sok bonyodalmat, mindig hívhatunk vízszerelőt.

Honlap készítés